Nyitókép: AP Photo/Gregorio Borgia

 

A közép-olaszországi Abruzzo tartományból érkezett fenyőfa és a Friuli-Venezia Giulia ajándékozta betlehem fényeit is felkapcsolták a Szent Péter téren szombat késő délután tartott adventi szertartáson.

 

A rossz idő miatt az átadási ünnepség a két régió küldöttségével a vatikáni audiencia-teremben zajlott, ahol mások között Massimiliano Fedriga, Friuli-Venezia Giulia kormányzója is beszédet mondott, valamint a fenyőfát ajándékozó Rosello polgármestere, Alessio Monaco.

 

A fénygyújtás pillanatára azonban elállt az eső, és a tér megtelt elsősorban római családokkal és külföldiekkel. A fenyőfa és a betlehem az idén is hagyományos helyére, a Szent Péter tér közepére került, az ókori római obeliszk mellé.

 hirdetes_400x285  

 

A view of St. Peter’s Square following the Christmas tree and nativity scene lighting ceremony at the Vatican, Saturday, Dec. 3, 2022. (AP Photo/Gregorio Borgia)

 

Az Appenninekből érkezett hatvankét éves és huszonhat méter magas jegenyefenyő a százharmincnégy lakosú Rosello település környékéről származik.

 

A fát szokás szerint a Vatikáni Állam színeit idéző arany és ezüst gömbökkel öltöztették fel, a kisebb díszeket pedig Abruzzo tartomány településeinek iskolásai, idősei, valamint pszichológiai rehabilitációs intézeteinek lakói készítették. A fények energiatakarékos ledlámpák.

 

A view of St. Peter’s Square following the Christmas tree and nativity scene lighting ceremony at the Vatican, Saturday, Dec. 3, 2022. (AP Photo/Gregorio Borgia)

 

A Szent Péter térre kerülő fát mindig más olaszországi régió, vagy európai állam ajándékozza. Ahonnan a mostani fenyő származik, onnan további negyven, kisebb fenyőt szállítottak a Vatikánba, amelyeket a Szent Péter-bazilikában és a Vatikán más helyszínein állították fel.

 

A fenyőfa és a betlehem január 8-ig maradnak a Szent Péter téren

 

A betlehem, amely az északkeleti Friuli-Venezia Giulia ajándéka, az Udine városhoz közeli Sutrióból érkezett. Hagyományos betlehemábrázolásról van szó.

 

A Jézus születését bemutató jelenet Karnia-térség évszázados hagyományait jelképezi: a cédrusfából kézzel faragott alakok a szent család tagjai mellett a térség hétköznapi szereplőit is bemutatják, pásztorokat, asztalosmestereket, szövőnőket, utcai kereskedőket portékájukkal a hátukon. A gyermek Jézus szobrát december 24-én este helyezik majd a jászolba.

 

Pope Francis prays in front of the Nativity scene set inside the Paul VI hall during an audience he granted to the donors of the Christmas tree and Nativity scene at the Vatican, Saturday, Dec. 3, 2022. (AP Photo/Gregorio Borgia)

 

December 8-án nemzetközi betlehemkiállítás is nyílik a Szent Péter tér oszlopcsarnokában, amelyen szokás szerint magyar kézműves betlehemek is láthatók lesznek. Ferenc pápa Abruzzo és Friuli küldöttségét fogadva kijelentette: a fenyőfa és a betlehem a mai napig magával ragadja a kicsiket és nagyokat egyaránt.

 

A fa fényeivel utat mutat a sötétben, életünk bűnnel, félelemmel, fájdalommal teli árnyékában, és ahogyan a fáknak, az embereknek is szükségük van gyökerekre, mert „csak az, aki jó termőföldben ereszt gyökeret, tud a helyén maradni, növekedni, érni, ellenállni az őt tépázó szeleknek, és viszonyítási ponttá válni azok számára, akik rá tekintenek. Gyökér nélkül nem ez történik, erős alapok hiányában minden inog: ezért fontos őrizni a gyökereket az életben, éppúgy mint a hitben” – hangoztatta Ferenc pápa.

 

Az egyházfő a betlehemet a karácsony igazi gazdagságának nevezte, és azt mondta még, hogy Jézus születése “egyszerű és családias” volt, mást képviselt a mai rohanó világ fogyasztói karácsonyával szemben.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!