Nyitókép: Körkép.sk

 

Valódi ünnepi hangulatnak lehettünk részesei a komáromi Kultúrpalota koncerttermében, ahol a Gaudium Polgári Társulás, a Duna Menti Múzeum, valamint az Egressy Béni VMK szervezésében az elmúlt hétvégén Adventi kórushangversenyre került sor.

 

A rendezvényen felléptek a Jókai Mór Alapiskola gyermekkarai, a GAUDIUM vegyes kar és hangszeres kamaraegyüttese, valamint a Váchartyáni CANZONETTA női kar.

 

 hirdetes_810x300  

A hangverseny műsorfolyamát karácsonyi dallamokkal nyitották meg, amelyet a Gaudium, a Jókai Mór Alapiskola Kicsinyek Kórusa, valamint a felső tagozatosok Gyermekkara adott elő Juhász Mónika vezényletével.

 

 

A nézőtér zsúfolásig megtelt az ünnepre készülő közönséggel, és a Mennyből az angyal felcsendülésére, amely az egyik legnépszerűbb és valószínűleg a legrégebbi magyar karácsonyi dal, szinte érezni lehetett a kétezer éves történés évről évre visszatérő misztériumát.

 

A karácsonyi népénekeket követően Nagy Ferenc előadásában Ady Endre: Karácsony című költeményét hallgathattuk meg:

 

A templomba / Hosszu sorba
Indulnak el ifjak, vének,
Az én kedves kis falumban / Hálát adnak
A magasság Istenének.


Karácsonyi rege / Ha valóra válna,
Igazi boldogság / Szállna a világra…

 

A karácsonyi hangulatú verset követően a Kicsinyek Kórusát, valamint a felső tagozatosok Gyermekkarát hallhattuk. A Pfeiferlik Annamária, valamint Juhász Mónika által vezényelt kórusok széles repertoárja, az általuk előadott népénekek és egyházi szerzemények kiváló példái lehetnek a magyar és keresztény kultúra természetes átadásának.
A gyermekkarokat Pásztor Éva kísérte zongorán.

 

Kicsinyek Kórusa és a karnagy, Pfeiferlik Annamária

 

A GAUDIUM vegyes kar és hangszeres kamaraegyüttes egy komáromi zeneszerző, Schmidhauer Lajos Sanctus című művével nyitotta műsorát, majd pedig felzendült az Ave rosa sine spina dallama, mely Kocsár Miklós gyönyörű szerzeménye. További műsorszámaik mind a karácsonyi hangulatot idézték. A kórus egész repertoárját ezennel Grassl Ferdinánd vezényelte.

 

A műsorfolyam utolsó fellépőjeként a Magyarországról érkezett Váchartyáni CANZONETTA női kar szerepelt, akiket az est háziasszonya Kis Krastenics Anita nagy szeretettel köszöntött, és kívánta számukra, hogy érezzék magukat olyan jól Komáromban, mint ahogy a nyáron a Gaudium az ő vendégfogadásukban.

 

A CANZONETTA női kar repertoárja igen széles, melyben szerepelnek madrigálok, spirituálék, népdalok és természetesen egyházi művek, amelyek most is emelték az ünnep fényét. Vezényelt a kórus alapító karnagya, Farkas Pál.

 

Nagy Ferenc szaval

 

Az adventi kórushangverseny záró részében a GAUDIUM és a CANZONETTA közös fellépésben Wolf Péter csodálatosan szép Ave Mariáját, valamint a Dicsőség mennyben az Istennek kezdetű karácsonyi egyházi népéneket adták elő.

 

Ha advent idejében igazi feltöltődést keresünk, érdemes az ehhez hasonló alkalmakra ellátogatni, mert minden bizonnyal lelkiekben gazdagodva térhetünk meg otthonainkba.

 

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!