Nyitókép: Matúš Vallo Fb-oldala

 

A külső állványzat utolsó darabjai is eltűntek a Mihály-kapuról, mely teljes felújítását követően immár eredeti, barokk szépségében tündököl, számolt be a hírről Pozsony főpolgármestere, Matúš Vallo.

 

A Mihály-kapu felújítása még tavaly kezdődött. A főpolgármester beszámolója szerint ezúttal a külső felújítási szakasz is befejeződött.

 

„Minden díszítő- és kőszobrászati ​​elemet helyreállítottak, így Mihály arkangyal szobrát is, valamint az óralapokat, ablakokat, homlokzatokat, ólomlemezeket, valamint a kapubejárat feletti és minden más kő- és domborművet.”

 

 hirdetes_810x300  

A belső teret a jövő év folyamán a Pozsonyi Városi Múzeum állandó kiállításával a nagyközönség is megismerheti.

 

„A torony a város meghatározó eleme, és nagyon örülök, hogy több mint egy év után kiszabadul az állványzati bilincseiből és megszépítheti az idei karácsonyt Pozsonyban!”

 

– fogalmazott Vallo.

 

Brogyányi Mihány idegenvezető, Pozsony mindentudója elmondta, hogy az alábbi képen, mely címerek a Mihály-kapun találhatóak, felül II. Ulászló címere látható, alatta a kettős kereszt a magyar címerből, jobb oldalt pedig Pozsony címere.

 

„A kettős kereszt ábrázolása ilyen formában korunkban már rendkívül szokatlan, de régebben ábrázolták így, a királyi hatalom jelképeként”

 

– magyarázta a Körképnek Brogyányi.

 

A három címer a Mihály-kapun. Balra lent a zöld színű (hármas?) halom, rajta a kettős kereszt.

 

A Mihály-kapu látképe az Óváros esti kivilágításában.

 

A teljesen felújított Mihály-kapu.

 

A teljesen felújított Mihály-kapu.

 

Mihály arkangyal szobra a kapu tetején.

 

 

A Mihály-kapu teljes körű felújítását a kulturális minisztérium is támogatta.

 

Mihály-kapu a főváros erődítményének négy kapuja közül az egyetlen fennmaradt emlékmű az óvárosban. A tornyot a 14. század végén építették. Nevét a Szent Mihály-templomról kapta és a róla elnevezett városrészről, melybe a kapu vezetett. A tornyot a történelem folyamán többször restaurálták. A nyolcszögletű felső rész 1511–1517 között épült. Mai barokk stílusú alakját 1753–1758 között kapta, a Szent Mihályt ábrázoló szoborral együtt. A múzeum számos történelmi kiállítás otthonául szolgál. (travelgiude.sk)

 

Most már csak a Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium homlokzatán, a főbejárat feletti lemeszelt helyen kellene helyreállítania az iskola liberális, hidas vezetésének az egykor ott tündöklő magyar címert.

 

A Duna utcai magyar iskola épülete, pirossal a bejárati kapu feletti, jelenleg lemeszelt rész, ahol korábban a magyar címer díszelgett.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.