Eddig sosem látott fotókon elevenedik meg a századfordulós Budapest - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Kultúra

Eddig sosem látott fotókon elevenedik meg a századfordulós Budapest

Auguste Léon francia fotográfus, „A Föld archívuma” program keretében fényképezte le a magyar fővárost 1913-ban.

Nyitókép: Auguste Léon/ collections.albert-kahn.hauts-de-seine.fr

 

Egy franciaországi múzeum gyűjteményéből több tízezer archív fénykép vált nemrégiben nyilvánosan elérhetővé, közöttük van néhány 1913-ban Budapesten készült fotó. Alkotójuk Auguste Léon francia fotográfus, aki A Föld archívuma program keretében fényképezte a magyar fővárost és más helyszíneket – írja a Pestbuda.hu.

 

Forrás: Auguste Léon/ collections.albert-kahn.hauts-de-seine.fr

 

A francia Albert Kahn Museum gyűjteményének alapját A Föld archívuma (Archives de la Planète) elnevezésű program keretében készült fotók alkotják. Az 1908 és 1931 közötti  időszakban 72 000 színes fénykép készült a világ 50 országában, azzal a céllal, hogy az emberi kultúrákat megörökítse, dokumentálja szerte a világon.

 

SJE Nyílt nap

A nagyszabású vállalkozás Albert Kahn francia bankár ötlete volt, és ő maga finanszírozta. A célja az volt, hogy bemutassa, milyen volt föld a XX. század elején, azon belül is az ember által lakott világot szerette volna megörökíteni, illetve megörökíttetni.  Kahn először maga fényképezett, majd felfogadott két fotóst (köztük azt az Auguste Léont, aki Budapestet is fényképezte). Hivatalosan 1912-ben kezdődött a program, amikor Jean Brunhes geográfust kinevezte az egész kulturális vállalkozás irányítójának.

 

Forrás: Auguste Léon/ collections.albert-kahn.hauts-de-seine.fr

 

Forrás: Auguste Léon/ collections.albert-kahn.hauts-de-seine.fr

 

A felvételeket kilenc fotós és három filmes készítette (183 000 méternyi filmszalag maradt fenn) Brazíliától Skandináviáig bemutatva a történelmi eseményeket, a városokat, a régi foglalkozásokat, a vidéki és a városi életet. A gyűjteményt 1990 óta az Albert Kahn Museum kezeli. A jó minőségben megmaradt színes fényképfelvételek többsége online is elérhető.

 

Forrás: Auguste Léon/ collections.albert-kahn.hauts-de-seine.fr

 

A XX. század elején Budapesten is készültek képek, többek között az Erzsébet hídról, az Iparművészeti Múzeumról, a Lánchídról, a Belvárosi Plébániatemplomról, a Vajdahunyadvárról és a belvárosról. Ezeket a fotókat is megtekinthetjük a francia múzeum oldalán.

 

Pestbuda.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket