Nyitókép: hungaricana.hu/Screenshot

 

A megújult Budapest Időgép oldalán négy különböző időmetszetben (1837-es, 1873-as, 1908-as, 1937-es) barangolhatunk, és az elérhető korabeli legrészletesebb, nagy felbontású térképek felhasználásával készült vektoros térkép segítségével böngészhető a város szerkezetének átalakulása, sőt akár a városlakók élete is. Továbbá megtalálhatóak légifelvételek 1944-ből, valamint egy térinformatikai adatbázis az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatairól.

 

A 2017 óta fejlesztett, egyedi levéltári forrásokat közzé tevő adatbázis nem csak egy online felületet jelent, ahol Budapest digitalizált és egymással GPS-koordináták alapján szinkronizált (georeferált) térképei elérhetőek. A térképen az épületekhez fűződő, ott keletkezett vagy hozzájuk, egykori lakóikhoz kapcsolódó történelmi iratokat is böngészhetünk: telekkönyvi betétlapokat, amelyekből a tulajdonosok, közjegyzői okiratokat, melyekből a kor jogi és adminisztratív ügyletei derülhetnek ki. Vagy ami még ennél is izgalmasabb: archív fényképek, képeslapok, tervrajzok is könnyedén kereshetőek akár cím alapján akár, a térképen böngészve.

 

A folyamatos fejlesztés alatt álló „időgép” már azt is meg tudja mutatni, hogyan épül a virtuális, térbeli Budapest, s míg a különféle adattartalmakat a legutóbbi időkig több önálló felületen érhették el az érdeklődők, most már minden információ és adattartalom egyetlen felületen kereshető.

 hirdetes_300x300  

 

A Budapest Időgép a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre, Budapest Főváros Levéltára és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár közös projektje, a kivitelező az ARCANUM Adatbázis Kft. A 3D-s épületrekonstrukciókat az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar hallgatói készítették. A portál megújítása a Budapest 150 keretében és támogatásával valósult meg.

 

Turizmus.net

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.