Idén is indulnak zarándokvonatok a csíksomlyói búcsúba - Körkép.sk
Hajnalka
  • HUF: 385.38
  • USD: 1.08
  • 2 °C
  • 8 °C

Hirdetés (X)

Kultúra

Idén is indulnak zarándokvonatok a csíksomlyói búcsúba

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották.

Nyitókép: Haáz Vince/Székelyhon.ro

 

Idén is elindul a Boldogasszony és a Misszió zarándokvonat a Misszió Tours Utazási Iroda és a MÁV-Start közös szervezésében a csíksomlyói pünkösdi búcsúba – közölték a szervezők csütörtökön Budapesten.

 

A zarándoklatok úti céljai is fontosak, a csíksomlyói vonatok a lelki élmény mellett a magyar-román kapcsolatokat is javítják, a szintén a Misszió Tours által, a lengyelországi Czestochowába szervezett zarándoklat pedig hitet tesz a lengyel-magyar barátság mellett.

 

Mosóczi László, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója elmondta: idén 10. alkalommal indul zarándokvonat a magyarság talán legfontosabb találkozójára. A Boldogasszony és a Misszió vonaton várhatóan 1600-nál is több zarándok utazik majd.

SJE Nyílt nap

 

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke jelezte, a Rákóczi Szövetség ifjúsági programjainak 2018 óta része a csíksomlyói zarándoklat, az elmúlt években és idén is 300 diákot hívhattak meg a vonatos zarándoklatra. A diákok többsége határon túli katolikus iskolából érkezik, illetve idén is jelentkezhetnek majd a diaszpórában élő középiskolások. Hozzátette: 2022-ben 100 kárpátaljai édesanya is csatlakozhatott a programhoz, hogy közösen imádkozzanak Csíksomlyón a békéért. Egyben reményét fejezte ki, hogy idén is lesz lehetőség kárpátaljai magyarok részvételére a zarándoklatokon.

 

A sajtótájékoztatón felolvasták Kövér László, az Országgyűlés elnökének levelét. A házelnök azt írta: aki zarándoklatra indul, az felkészül, bezárja a háza ajtaját és megnyitja a szívét. Maga mögött hagyja a mindennapok dolgait, hogy a legfontosabbra figyeljen, hogy Isten előtt mérlegre tegye az életét, megértse, hogy hol tart és hogy merre kell mennie.

 

Budai László, a szervező Misszió Tours ügyvezetője elmondta, vonatos és buszos zarándoklataikra is minden korábbinál nagyobb az érdeklődés. Úgy tűnik, “szétcsúszó világunkban” óriási az igény a kapaszkodókra – jegyezte meg.

 

A Boldogasszony zarándokvonat május 25-én, csütörtökön indul és 28-án ér vissza Budapestre. A Misszió, fekvő- és ülőhelyes kocsikkal közlekedő különvonat 26-án, pénteken délután indul, majd a szombati fogadalmi búcsú után este visszaindul és pünkösdvasárnap reggel érkezik Budapestre.

 

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újból Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Dr.Fikker János
2023. feb. 04. 09:34

Fikker János: Csíksomlyói búcsú... Jönnek a búcsúsok a hegyeken átal. Zászlós "keresztaljak" hajnal hasadtával. Indulnak, nagy hittel bűnbánó emberek. Csíksomlyó felé tart, a zarándoksereg...Lépnek méltósággal, viszik a KERESZTET. Szent énekeiktől, a levegő reszket. Imádságaikkal, MÁRIÁ-hoz szólnak. Könyörögve kérik, legyen jobb a a holnap... Tekintsen reájuk, segítsen a bajban. Legyen oltalmukra, kínban ,és viharban. Szelíd orcájával, nyugtass meg őket. Az imádkozókat, a "keresztvivőket"... Jönnek, nagy sorokban, jönnek a "NYEREGBE". Évezredek óta, MEGVÁLTÓT keresve. Pünkösdi búcsúsok, MÁRIÁ-hoz szólva. SZENT LÉLEK ünnepén, gondjaikat hozva...

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket