Nyitókép: pamiatky.bratislavskykraj.sk

 

Művészet, történelem és hagyományok – ezek azok a területek, amelyekből a Pozsony Megyei Önkormányzat (BSK) fokozatosan digitalizálja a régióra jellemző kulturális örökség tárgyait. Az adatbázis „A régió emléke” (Pamäť kraja) néven található meg a www.pamatkraja.sk weboldalon. Jelenleg több mint 1500 hagyományos tárgynak ad otthont, például szerszámoknak, kerámiáknak, textileknek, rajzoknak és különféle használati tárgyaknak.

 

„Ez egy egyedülálló projekt Pozsony megyében. A régió emléke a tájegységünk helyi műemléki, építészeti, néprajzi vagy néprajzi tárgyainak digitalizált gyűjteményét tárja a látogatók elé. Jelenleg több mint 1500 tárgy található az adatbázisban. Persze ez még nem a végső szám. Az adatbázist folyamatosan további érdekes tárgyakkal bővítjük. A dolgok digitális formába történő átvitelével van lehetőségünk megőrizni ezt a kulturális örökséget a jövő nemzedékei számára”

 

– magyarázta Juraj Droba, a Pozsony megye elnöke.

 

 hirdetes_300x300  
Fotó: BSK

 

A projekt kutatási és digitalizálási területe a magángyűjtőkre összpontosult, akiknek népviseletekből, kerámiákból, borászati ​​eszközökből, borcímkékből, csipkékből, történelmi fényképekből, traktorokból és egyéb más tárgyakból álló gyűjteménye mindeddig ismeretlen maradt a nagyközönség előtt.

 

Az adatbázis részét képezi Heřman Landsfeld kerámiamester mintáinak kiterjedt gyűjteménye is a Modranská Beseda Polgári Társulástól, amelyek ihletforrást jelentenek a kortárs kerámiaalkotók számára. Pozsony megye Ferdiš Kostka nemzeti művész kiterjedt kerámiagyűjteményét is digitalizálta, amely szintén része a digitális adatbázisnak.

 

A régió emléke folyamatosan bővül a kulturális örökség területéről származó egyéb tárgyakkal. A közeljövőben a kutatási terület az ország építészetére, az építészeti elemek dokumentálására, valamint a lassan feledésbe merülő kisépítészetre fókuszál majd.

 

A projekt részét képezi egy digitális dokumentációs központ elindítása is a modori (Modra) felújított kastélyban, amely a nagyközönséget és a szakmai közvéleményt egyaránt szolgálja majd. A megnyitót idén nyárra tervezik. Célja a lakosság és az idelátogatók ismereteinek elmélyítése a kulturális örökség, a régió településeinek hagyományai és történelme terén. A központ digitalizálási technológiával lesz felszerelve, melynek köszönhetően az érdeklődők saját gyűjteményüket is digitalizálhatják, és így megőrizhetik a jövő generációi számára. Jelenleg a digitalizálási és dokumentációs osztály terepkutatásának összes digitalizált tárgyát a www.pamatkraja.sk weboldalon teszi közzé.

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!