Nyitókép: Körkép.sk/Buday Mária

 

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége szervezésében a 2023. február 13–17. közötti időszakban huszonhetedik alkalommal került megrendezésre a Komáromi Pedagógiai Napok programsora. Bár a szakmai előadások már hétfőn megkezdődtek, a nyitóünnepség február 14-én, a komáromi Selye János Gimnázium aulájában valósult meg. Az egyhetes rendezvénysorozat a NYITOTT SZEMMEL összefoglaló címet viseli.

 

Az összejövetel ünnepi hangulatát a Selye János Gimnázium diákjai teremtették meg, akiktől egy zenés-verses irodalmi összeállítást hallhattunk, Farkas Adrianna gimnáziumi tanár felkészítésében. Elsőként Nagy László – Adjon az Isten című költeményének megzenésített változata hangzott el.

 

A rendezvényt Czibor Angelika, a SZMPSZ Komáromi Területi Választmányának elnöke nyitotta meg, név szerint üdvözölve az egyes szervezetek magas rangú vezetőit, köztük Juhász György docenst, a Selye János Egyetem rektorát, Bukovszky Lászlót, a szlovákiai nemzeti kisebbségekért felelős kormánybiztost, Urbán Pétert, a Szlovák Köztársaság Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztériumának munkatársát, Berta Tündét, az Innovatív Oktatásért Intézet vezetőjét, továbbá Maruzsa Zoltánt, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkárát, Kiss Dávidot, az Elnöki Kabinet Oktatási Hivatalának főosztályvezetőjét, és Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutatót, a rendezvény főelőadóját.

 

 hirdetes_810x300  
Czibor Angelika, a SZMPSZ Komáromi Területi Választmányának elnöke, Fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

Czibor Angelika ugyanígy üdvözölte a helybéli vezetőket, köztük Fekete Irént, a SZMPSZ elnökét, Vörös Máriát, a SZMPSZ Országos Elnökségének alelnökét, Keszegh Bélát, Komárom város polgármesterét és nem utolsósorban Andruskó Imrét, a Selye János Gimnázium igazgatóját, akinek köszönetet mondott, hogy az egyhetes rendezvény nyitóünnepségére a neves gimnázium patinás, történelmi épületének dísztermében kerülhetett sor. 

 

Ünnepi köszöntőt mondott Fekete Irén, a SZMPSZ elnöke, aki korunk legégetőbb nehézségei kapcsán kénytelen volt szólni a szomszédunkban dúló, közel egy éve tartó háborúról is, ahol nemhogy csitulna a helyzet, de egyre inkább élesedik, ami mindnyájunk életére kihat. 

 

Fekete Irén, a SZMPSZ elnöke, Fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

Beszélt továbbá a bennünket ért veszteségekről is, emlékezve a közelmúltban elhunyt Duray Miklósra, a felvidéki politikai élet kiemelkedő személyiségére, valamint Majer Péterre, az Eötvös Utcai Alapiskola igazgatójára, akikre felállva, egyperces néma főhajtással emlékezett a jelenlévő közönség.

 

Fekete Irén a továbbiakban rátért azokra a pozitív lendületet adó évfordulókra, amelyek meghatározó elemei múltunknak s jövőnknek, irányadói a nevelésnek, s ami különlegessé teszi ezt az esztendőt:

 

„Petőfi és Madách 200 éve született, és Kölcsey éppen ez esztendőben tett pontot a Himnusz végére. Csokonai 250 éve látta meg a napvilágot, és 580 éve született meg Kolozsváron Hunyadi János második fia, Mátyás, aki a legendák szárnyán vált igazságos Mátyássá a magyar néplélekben. Ezen túl is sodródhatnék még a jubiláló legendák közt, ha időm nem lenne erősen korlátozott. Megállapíthatjuk azonban, hogy kiapadhatatlan a magyar kultúra kútja, kincseket találunk benne, erőt adót, vagy vigasztalót… mikor mire van szükségünk.”

 

Fekete Irén, a SZMPSZ elnöke beszédében kifejtette az idei Komáromi Pedagógiai Napok küldetését, melyek között jelentős szerepet kap a képességfejlesztés, a tehetséggondozás.

 

Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára, Fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

A továbbiakban Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára szólt a jelenlévőkhöz, hangsúlyozva a nemzet egységének a jelentőségét, a külhoni közösségek támogatásának fontosságát, a felvidéki magyar pedagógusok mérhetetlenül nagy feladatát, akik a jövő nemzedéket nevelik, az anyanyelv összetartó erejével, nemzeti öntudatra. Magyarország kormánya mindezek tekintetében támogatja a magyar közösségeket. 

 

Keszegh Béla, Komárom polgármestere, Fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

Keszegh Béla, Komárom város polgármestere hangsúlyozta a pedagógusok rugalmasságát, akik a megnehezült helyzetekben is helytállnak, kiemelve társadalmi megbecsülésük fontosságát, hiszen minden körülmények között ők nevelik a következő generációt.

 

A XXVII. alkalommal megrendezett Komáromi Pedagógiai Napok az első pillanattól óriási lendülettel indult.

 

Fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

Az előadások, valamint a szakmai megbeszélések a hét folyamán a Selye János Gimnáziumban, a Selye János Egyetem Tanárképző Karán, a Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola, a gútai Corvin Mátyás Alapiskola, a Jókai Mór Alapiskola, a Műszaki Szakközépiskola, a Marianum Egyházi Iskolaközpont, a hetényi Tarczy Lajos Alapiskola, a Munka Utcai Alapiskola, valamint a Felvidéki Magyar Pedagógusok Házának termeiben valósultak, illetve valósulnak meg.

 

Fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

A SZMPSZ Komáromi Területi Választmánya, valamint a Komáromi Regionális Pedagógiai Központ által szervezett továbbképzés ugyanúgy, mint minden évben, idén is a régió pedagógusainak legjelentősebb találkozója, ahol szakmai tapasztalataikat megosztva egymást segíthetik.

 

Buday Mária 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!