Nyitókép: Körkép.sk/Buday Mária

 

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapjának tiszteletére a Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre főszervezésében március 14-én az Egressy Béni Városi Művelődési Központban ünnepi műsorra került sor, amelyen ifjú generációja lépett színre „Őrzők:  Vigyázzatok a strázsán” című összeállítással, amely jelképes főhajtás az 1848-as márciusi ifjak előtt.

 

Az ünnepi műsort a Tulipán óvoda növendékei, az Eötvös Utcai Alapiskola tanulói, a Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola diákjai, valamint a Selye János Egyetem hallgatói adták elő. Köszöntőt mondott Langschadl István, a Baráti Kör elnöke és Keszegh Béla, Komárom város polgármestere, beszédükben mindketten méltatták a 48-as március történelmi jelentőségét.

 

Az óvodások hazafias szellemű, s egyben békére vágyó zenés-verses műsorát, melyet Márciusi harangok szava összefoglaló címmel mutattak be, Vörös Bathó Éva és Hernádi Füsi Katalin óvónők állították össze. 

 hirdetes_400x285  

 

A műsor szövegével, valamint a harangok vizuális megjelenítésével egyaránt kifejezték a gyermekek békevágyát. Ezt tükrözte a Hej, tulipán, tulipán kezdetű népdal Bródy – átirata is. „Azt mondta az én anyám / Ez a hely az én hazám. / Ide jöttem világra /Remélem, nem hiába. / Tiszta szívem szomorú / Mért kell ez a háború / Mért nem élünk csendesen. / Békében, szégyentelen.”

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

A picik hatalmas sikert értek el, mely bájos gyermeki mivoltuk mellett a magas szintű, kiválóan összeállított produkciónak volt köszönhető. Mindezt Pósa Lajos: Magyar vagyok című nemzetnevelő költeménye koronázott meg.

 

Magyar vagyok, magyar; magyarnak születtem,
Magyar nótát dalolt a dajka felettem,
Magyarul tanított imádkozni anyám
És szeretni téged, gyönyörű szép hazám!

Széles e világnak fénye, gazdagsága
El nem csábít innen idegen országba.
Aki magyar, nem tud sehol boldog lenni!
Szép Magyarországot nem pótolja semmi!

 

Előadásukat a közönség szűnni nem akaró vastapssal jutalmazta.

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária


Az óvodásokat az Eötvös Utcai Alapiskola tanulói követték, akiknek műsora három fő részre tagolódott, mégis egy nagyszerű, kerek egészet alkotott.

 

Összevont gyermekkórusaik Molnár Ozvald Gabriella, valamint Polák Lídia vezetésével az alkalomhoz illő huszárdalokat énekeltek. A felső tagozatosok irodalmi összeállítását Horváth Ambrus Zsuzsanna, Kaszab Réka, valamint Molnár Belény Szilvia magyar szakos pedagógusok készítették elő, mely március idusának szellemisége mellett az anyanyelv ápolását, annak megtartó erejét is visszatükrözte. Az Eötvös Utcai Alapiskola műsorában szólót énekelt Majer Jázmin, gyermekszínész, az iskola tanulója.

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

Az alapiskolások nagy szakértelemmel és igényességgel előkészített produkcióját a pezsgő hangulatot teremtő Celőke néptánccsoport zárta, lelkes felkészítőjük pedig Juhász Andrea tanítónő volt. 

 

Fel-fel vitézek a csatára
A Szent Szabadság oltalmára
Mennydörög az ágyú csattog a kard
Ez lelkesíti csatára a magyart!

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária


A Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola diákjainak Mese a szabadságról című verses-zenés összeállítását a líraiság és a magas művészi szint jellemezte, mely képet formált a 48-as márciusi ifjak lelkületéről, szabadságszeretetéről. A műsort Nagy Ágnes magyar szakos tanár állította össze. 

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

A Selye János Egyetem műsora szintén a szabadság szellemét, s a fiatalok élni akarását, a nagy emberi érzelmeket hirdette. Professzionális szintű ének-zenei előadásaik, szavalataik a közönségnek katartikus élményt nyújtottak. A műsort Lőrincz Gábor és Csehi Ágota zongoraművész, egyetemi tanár készítették elő.

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

A forradalom és szabadságharc emléknapja tiszteletére megtartott rendezvényt Nagy Ferenc versmondó szavalata zárta.

 

Az ünnepi megemlékezés fő üzenetét Garai János költeménye adta át a publikumnak, amely az est mottójául szolgált:

 

Csak törpe nép felejthet ős nagyságot,
Csak elfajult kor hős elődöket,
A lelkes eljár ősei sírjához,
S gyújt régi fénynél új szövétneket.

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

A gazdag, színes kultúrműsort követően a jelenlévő lelkes közönség megkoszorúzta Egressy Béni szobrát, aki a Szózat mellett a szintén híressé vált Klapka indulóval írta be nevét Komárom városának történelmébe. 

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!