Nyitókép: Körkép.sk (Balról, Antalffy Péter, Csomortáni Gál László)

 

Rendkívül érdekes kiállításnak adott otthont a komáromi Csemadok Galéria. Az új tárlat, amely a …köpenye alá rejteztél..!  címet viseli, 2023. március 16-án nyílott meg, és  Csomortáni Gál László erdélyi művész fára festett képeit mutatja be.

 

A természetvédőknek mit sem kell aggódniuk, hiszen e tevékenységet egyetlen fa élete sem bánja, ugyanis az alkotó több száz éves faanyagot, deszkákat használ fel, amelyek újrahasznosítással új, művészi értéket kapnak.

 

Csomortáni Gál László régi szekrényajtókra, asztallapokra, ágytámlákra, egyszóval likvidálásra szánt régi fa bútordarabokra festi képeit.

 hirdetes_810x300  

 

A Csemadok Galériában rendezett tárlatot Stubendek László, a helyi szervezet elnöke nyitotta meg, üdvözölve a művészt és a közönséget, majd felkérte a rendezvény jeles vendégét, Böjte Csaba ferences rendi szerzetest, aki éppen Komáromban tartózkodott, szóljon néhány szót az alkotóról, hiszen földije, és személyes ismerőse.

 

Balról: Böjte Csaba, Antalffy Péter, Csomortáni Gál László

 

Csomortáni Gál László Erdély keleti határvidékén, Csíkcsomortánban született, a csíksomlyói hegy lábánál. Ma is itt él családjával, egy hagyományos székely parasztházban, melyet újjáépített a fenyvesekkel körülvett kicsi falu szélén. A Nagyváradi Képzőművészeti Egyetem elvégzését követően tért vissza szülőfalujába, és itt alapított családot, hogy együtt élhessenek a természettel.

 

Feleségével önellátó gazdálkodást tartanak fenn, az állattartás, a veteményeskert biztosítja a megélhetésüket. Három kisgyermekük pedig szabadon szaladgálhat a ház körül, a gyönyörű természetben, a friss levegőn. Csomortáni Gál László pedig a házimunkák elvégzése mellett pici műtermében egy fejőszéken ülve festeget.

 

 

A művész különleges alkotásait Antalffy Péter művészettörténész mutatta be, aki hangsúlyozta, hogy Csomortáni Gál László alkotásai semmilyen izmushoz nem sorolhatók be, azok teljesen egyedi, senki tevékenységéhez sem hasonlítható remekművek. Újszerű alkotás az övé, amit a régiből teremt elő. Tisztelettel nyúl a fához, mint hajdani élő anyaghoz, amelyik táplálkozott, növekedett, aminek a folyamatát az évgyűrűk jelzik.

 

A művész éppen ezeket a sajátosságokat veszi figyelembe, a fák erezetét, csomóit, görcseit, annak eredetiségét, s ezek adják meg saját alkotásainak alapjait.

 

 

A faanyagából világlanak elő a képi figurák, és az alkotó meglátása segíti életre kelésüket. Így, különböző technikák alkalmazásával arcok, szemek, állati alakzatok, paripák, kecskegidák, halak sejlenek elő – népi motívumok, vadvirágok, indák kelnek életre a képen. Mintha azok örök időktől ott laktak volna benne, a fában, és az magával hozva gyökereivel a föld mélyéből most megmutatják hajdani s jeleni létezésüket. Így forr össze Csomortáni Gál László műveiben a múlt és a jövendő.

 

Sötét árnyalatú képein sejtelmes fény csillog, ami misztikussá varázsolja, és a szemlélő úgy érezheti, betekintést nyerhet egy titokzatos világba.

 

 

Csomortáni Gál László művészete különös esztétikumot hozott el Komáromba, mintegy jelképesen rámutatva, hogy a múltunkban keressük jövendőnket.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!