2023. március 24-én ünnepélyes keretek között átadták a Komáromhoz tartozó Örsújfalu felújított kultúrházát. Az rendezvényen jelen volt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Czimbalmosné Molnár Éva, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidéki Főosztály főosztályvezetője, Keszegh Béla, Komárom város polgármestere, és számos más magas rangú tisztségviselő, valamint a faluközösség.

 

Az ünnepséget Várady Kornélia, az intézmény igazgatója nyitotta meg, aki üdvözölte a megjelent elöljárókat, és valamennyi vendéget.

 

 hirdetes_300x300  

 

Elsőként Matusek Attila színművészt hallhattuk, aki Radnóti Miklós – Nem tudhatom című költeményét szavalta el, mely csodálatos összefoglalása a szülőföld szeretetének.

 

Matusek Attila

 

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára ünnepi köszöntőjében visszautalt a művész által elmondott versre, saját gyermekkori emlékeit visszaidézve, amelyek az erdélyi Kászonhoz és Bonyhádhoz kötik – ezzel alátámasztva a költői képek hitelességét.

 

Potápi Árpád János

 

A továbbiakban kitért az egységes nemzet elvének jelentősegére, amelyet hitelesít az utóbbi 12–13 év, s amelyben közösen dolgoztunk annak érdekében, hogy ez a nemzet valóban egységes tudjon lenni kulturális, oktatási és gazdasági szempontból, valamint a sport és a média területén is:

 

„Minderre legyünk büszkék, mert ezeket a célokat közösen értük el… Ahogy Eszterházy János, a valaha élt legnagyobb felvidéki magyar fogalmazta meg… hogy igenis, azon a terülten, amely Szlovákia marad, és ahol jelentős számú magyarság él, ha ott magyar kultúrházakat hozunk létre, …bástyákat építünk, akkor ezeknek köszönhetően a magyarság meg tud maradni.”

 

Potápi Árpád János a továbbiakban is kitért az identitás megőrzésének fontosságára és annak továbbadására a következő generációk számára. Ennek kapcsán gratulált a kultúrház vezetőségének, akik mindent megtettek e művelődéi ház megmentéséért, amelyhez a magyar kormány is hozzájárult, de annál is fontosabb, hogy volt és van a közösségben olyan elszántság, amivel el tudták érni kitűzött céljukat.

 

Keszegh Béla, Komárom város polgármestere köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak a sokirányú támogatásért, amit a város intézményeire fordítottak, ugyanígy köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki bármit is hozzátett ahhoz, hogy a régi vályogház egy korszerű kultúrházzá válhatott, és segített megvalósulni ezt a csodát. Beszédében kiemelte az ÉS Színház társulat közösségének szerepét:

 

„Küldhetnének bármilyen támogatást Magyarországról … megnyerhetnék az összes uniós pályázatot…(nem lenne elég), mert a lényeg, hogy ezeket a termeket élettel kell megtölteni.  Ehhez azok az emberek kellenek, akik a szabadidejüket nem kímélve, önfeláldozóan odateszik magukat és segítenek abban, hogy mindez megvalósuljon.”

 

Keszegh Béla

 

A polgármester rámutatott, erre példa az ÉS Színház társulata, akiknek megköszönte a hatalmas ügybuzgalmat, a továbbiakban pedig kívánta, hogy hosszú évekig használják a kultúrházat, és töltsék meg közösségépítő tartalommal.

 

A felemelően szép kultúrműsort az Örsújfalun élő Korpás Éva, Külhoni Magyarság Díjjal kitüntetett népdalénekes és leánya, Lakatos Lili nyújtotta, akik csíki, valamint felvidéki népdalokat adtak elő.

 

Az ünnepség további részében Várady Kornélia, az intézmény igazgatója, valamint Szabó Csilla drámapedagógus, az És?! Színház színjátszó társulat rendezője egy prezentáció keretében egymást váltva végigmesélték a kultúrház 2019-től 2023-ig tartó folyamatát, ami alatt az omladozó vályogházból a most látható csodálatos, korszerű építmény vált.

 

Szabó Csilla

 

A lényeg, mindez saját kezdeményezésükre épült, amikor még sehonnét sem kaptak támogatást. Arra a bátor és elszánt elhatározásra, hogy bízva a kultúrakedvelő, jóhiszemű emberekben, 2019- ben felhívást tettek közzé a közösségi hálón, ahol 5 eurós támogatásokat kértek a kultúrház céljaira. Látva a magyar közösségért tett őszinte ügybuzgalmat, a kispénzű közemberek mellett számos vállalkozó is támogatta a kezdeményezést nagyobb összegekkel, majd ennek lendületében Komárom város, és nem utolsósorban a magyar kormány három egymást követő támogatást nyújtott, amellyel elősegítette a közösségi tér újjáépítését.

 

Várady Kornélia

 

A két színházi vezető mindenkinek köszönetet mondott, aki bármivel is hozzájárult e magvalósult álom sikeréhez. A hálát a COVID-időszak alatt készült, rejtett humorral fűszerezett műsoruk prezentálásával fejezték ki, amelyen a közönség nagyon jól szórakozott.

 

Külső szemlélőként úgy látom, legnagyobb köszönet az És?! Színház társulatát illeti, akik ilyen bátor lépésre szánták el magukat, és azt véghez is vitték.  Általuk konkrét példán igazolódik be a bibliai tanítás: Kérjetek, és adatik nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek és ajtót nyitnak nektek. (Máté, 7.) Mindehhez csakis gratulálni lehet.

 

Az ünnepség egy fogadással zárult, ahol a jelenlévők kellemesen elbeszélgethettek egymással.

 

 

Az államtitkár hivatalos programja második részében a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Országos Óvópedagógiai Társulása szakmai konferenciájára, Búcsra látogatott, ami a Vintop Karkó Panzióban került megrendezésre.

 

Potápi Árpád János ennek keretén belül egy úgynevezett DIOO (Digitális Okosjáték Óvodásoknak) készüléket adott át a Búcsi Szivárvány Óvoda részére.

 

A modern, hatékony készüléket, amely az óvodáskorúak játékosságára alapozott, a gyermekintézmény pedagógiai és szülői közössége, valamint a SZMPSZ vezetősége egyaránt nagy örömmel fogadott.

 

A DIOO billentyűzet és egér nélkül, érintőképernyőn irányítható program, amelyben hangutasítások alapján kapják a gyerekek a feladatokat. Az Okosjáték lehetővé teszi az óvodások iskolaérettségi szintjének mérését, és a szükséges képességek erősítését. Az eszköz egy új, innovatív, teljes egészében magyar digitális fejlesztés, ami hatékonyan segítheti majd az óvodapedagógusok munkáját, és sok örömet szerez a kisgyermekeknek.

 

A támogatások kapcsán az örsújfalui, valamint a búcsi közösség egyaránt köszönetét fejezte ki a magyar kormány irányába.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!