Mottó:

Bizony nyomorú mesterség ez a magyar íróság!” (Petőfi Sándor)

 

A Gömör-Kishonti Múzeumban jubileumi kiállítás nyílt Petőfi legendás barátságai címmel. A kétnyelvű tárlat egy kiállítássorozat része, amelyet példás együttműködés keretében öt magyarországi és szlovákiai múzeum rendez Petőfi 200 – Petőfi nyomában Gömörben és Nógrádban címmel. Ezek között találhatók a szécsényi, a balassagyarmati, a füleki, a losonci és a rimaszombati múzeum is.

 

 hirdetes_300x300  

 

A kiállítás rimaszombati része bemutatja a költő barátságait, amelyeket kortársaival kötött gömöri barangolásai alatt. Ezek a társak költők voltak, nagy irodalmárok, olyanok, akikkel testi-lelki barátságot tudott kötni Petőfi, és akik viszonozták is azt.

 

A kiállítás igyekszik két baráti köteléknek nagyobb hangsúlyt is adni. Az egyik a Petőfi–Tompa–Kerényi hármas, a másik, talán még jelentősebb barátság Petőfi Sándor–Tompa Mihály és Arany János között, melyet a magyar irodalomtörténet Nagy Költőtriász néven ismer.

 

 

Ez utóbbival a tárlat kicsit bővebben is foglalkozik azon oknál fogva, hogy a városban a Tompa Mihály téren kialakulóban van a három költő szoboregyüttese. Egyelőre még hiányzik közülük Arany János, de a polgármester és az újraválasztott magyar nemzetiségű képviselők ígérete alapján az ő szobra is ott fog díszelegni a barátai szobrai között. Ott a helye. A rimaszombati Tompa Mihály tér így jó eséllyel lehet a Kárpát-medence első és egyedüli helyszíne, ahol a triász mindhárom költőóriása egész alakos szobrot kap.

 

A kiállítás egyébiránt bemutatja Petőfi életútját. Sok érdekességgel találkozhat a figyelmes látogató, olyanokkal is, amelyek bizonyára újdonságok lesznek számára.

 

 

A megnyitón a kiállítás témáját RNDr. Ján Aláč, a múzeum megbízott igazgatója és PhDr. Kerényi Éva, PhD. a múzeum történésze, a tárlat kurátora imertette a megjelentekkel. Petőfi megzenésített verseivel diákok egy csoportja lépett fel, majd Kerepesi Igor szavalt el egy szép Petőfi-verset.

 

A tárlat az NKA-Nemzeti Kulturális Alap magyarországi anyagi támogatásával valósul meg, 2023. október 29-ig látogatható.

 

Mede Géza

Képek: A szerző felvételei

Felhasznált segédanyag, a múzeum sajtóközleménye.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 68 olvasónak tetszik ez a cikk.