Nyitókép: SITA/AP

 

Steven Spielberg rendező, az amerikai filmgyártás legendája az új politikai és társadalmi igények miatt nem ért egyet a már meglévő műalkotások módosításával, és az ilyen módosításokat „cenzúrának” tartja írja a Postoj.sk.

 

Ezt a Time magazin Masterclass beszélgetése során jelentette ki, felidézve az E.T. – A földönkívüli c. film 2002-es újbóli kiadásakor végzett módosításokat. Spielberg akkor elrendelte, hogy a gyermekhősöket megállítani próbáló ügynökök kezében lévő fegyvereket a film új kiadásában digitálisan kézi adóvevővé alakítsák át.

 

 „Ez hiba volt. Soha nem szabadott volna ezt tennem. Az E.T. a maga korának terméke. Egyetlen filmet sem szabad felülvizsgálni olyan látószög alapján, amelyen keresztül most szemléljük a világot, akár önként, akár kényszerből. Az E.T. egy olyan film volt, ahol érzékenyen reagáltam arra, hogy a szövetségi ügynökök fegyverrel közelednek egy csapat gyerek felé, és arra gondoltam, hogy a fegyvereket cseréljük le adóvevőkre”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta a rendező.

 

„Évek teltek el, és megváltozott a véleményem. Soha nem szabadott volna a saját munkáim archívumával játszanom, és tényleg nem ajánlom senkinek. Minden filmünk egyfajta mutatója annak, hogy hol voltunk, amikor elkészítettük őket, milyen volt a világ, és mit fogadott el a világ, amikor ezeket a történeteket készítettük. Szóval nagyon sajnálom, hogy így csináltuk annak idején”

 

– mondta Spielberg álláspontjának megváltozásáról.

 

 

Nem ért egyet Roald Dahl műveinek módosításával sem

 

Spielberg Roald Dahl gyermekkönyveivel kapcsolatban is nyilatkozott, amelyeket a Puffin kiadó saját kénye-kedve szerint módosított. A könyvek nyelvezetét vagy cselekményét több helyen úgy módosította, hogy kevésbé legyen kemény. Kihagyták az olyan szavakat, mint a „kövér” vagy a „csúnya”, a nyelvezetet több helyen nemileg semlegesre változtatták, a sztereotípiák leküzdésére magyarázó mondatokat adtak hozzá, vagy eltávolították a rabszolgaságra való utalásokat.

 

„Soha senkinek nem szabadna eltávolítani a csokoládét Willy Wonkából. Soha. És meg sem szabad próbálnia eltávolítani a csokoládés, vaníliás vagy bármilyen más ízt valamiből, amit már leírtak. Számomra ez érinthetetlen. Ez a mi történelmünk, kulturális örökségünk. Nem hiszek az ilyen cenzúrában”

 

– mondta a legendás rendező.

 

A meztelenséget, a drogokat és az erőszakot is eltávolítják

 

Ahogy a New York Times megjegyzi, a streaming szolgáltatások az elmúlt években többször módosították azokat a filmeket, amelyeket az emberek rajtuk keresztül nézhetnek. Az olyan szolgáltatások, mint a Disney+ vagy az HBO Max, utómunkát alkalmaztak, hogy eltávolítsák például a meztelenséget vagy a függőséget okozó anyagok használatát az egyes címekből.

 

Fizikai adathordozókat vásároljatok – tanácsolja a kritikus

 

Amit aggasztónak találok az az, hogy a digitálisan terjesztett művek milyen könnyen átírhatók“ – mondta Aaron Perzanowski, a Michigan Egyetem jogi karának digitális tulajdonnal foglalkozó professzora a New York Timesnak.

 

„Egyes esetekben létezhetne jó okok a módosításra, de a kultúra megőrzése, a médiakritika és a történelmi kontextus szempontjából ez aggasztó tendencia“ – tette hozzá a professzor.

 

Ezért is javasolta Sonny Bunch filmes újságíró és író egy 2020-as cikkében, hogy a művészet szerelmesei fizikai adathordozón vásárolják meg kedvenc filmjeiket és sorozataikat. Akkor felhívta a figyelmet arra, hogy amikor előfizetünk a streaming szolgáltatásokra, egyáltalán nem birtokoljuk azokat a filmeket, sorozatokat, amelyeket nézünk, és sokkal könnyebb utólag szerkeszteni, cenzúrázni. Ugyanez nem mondható el a DVD-ről vagy a Blu-ray-ről.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.