Nagy sikert aratott Madar községben Buday Mária Túlélőshow a javából című könyvének bemutatója, amely 2019-es megjelenése óta a mű ötödik prezentálása volt.

 

A kis lélekszámú Madar lakói viszonylag nagy érdeklődést mutattak, hiszen a szomszéd községből idelátogatókkal együtt csaknem húszan jelentek meg a sokat ígérő író-olvasó találkozón.

 

A rendezvény megnyitójában Tóth Ildikó, a Csemadok szervezetének helyi vezetője üdvözölte a jelenlévőket és bemutatta a szerzőt. A találkozóra a helyi kultúrházban került sor, ahol a szerző röviden összefoglalta saját életpályáját, mely a szomszéd községből, Bátorkesziről indult, ezt követően mesélt a mű megszületésének indító okáról, hangsúlyozva a naplóregény valóságalapját, majd közel kétórás előadásban fejtegette mondanivalójának célját.

 

 hirdetes_300x300  

 

Mindennek lényege, hogy a főszereplőnek – aki a naplóregényben Kárpáthy Mária néven szerepel – a vastagbélrákkal kell megküzdenie, mely számos kínos kivizsgálást és kínos élethelyzetet von maga után, amin az emberbe kódolt szégyenérzet egyáltalán nem segít, sőt ront. De hát ha az ember az életéért küzd, kénytelen mindent levetni, fizikai értelemben is és érzelmileg is. 

 

Bár a könyv fő vonulatát ugyan a vastagbélrák képezi, de emellett precíz képet formál a felvidéki magyarság mindennapjairól, jelentős társadalmi és politikai változásokról, a jó és rossz dolgokról, a közemberek hétköznapjairól, ünnepeiről, reményteli utazásaikról, mindezt vastagon humorral átszőve, ami a könyvet letehetetlenné teszi. Az olvasók visszajelzései alapján a bő 300 oldalas könyvet általában 4–5 nap alatt olvassák ki.

 

 

A Csemadok Madari Alapszervezete a rendezvényről így számol be közösségi oldalán:

 

Április 20-án a Csemadok Madari Alapszervezete meghívásából Buday Mária nyugalmazott pedagógus járt falunkban, aki a Túlélőshow a javából című könyvét mutatta be, melyben életének egy küzdelmes szakaszát meséli el.


A Buday családnév Madaron ismerősen cseng, hiszen a község egykori, nagyrabecsült pedagógusa, Buday József tanító úr elsőfokú unokabátyja a könyv szerzőjének.


Szívből köszönjük Máriának, hogy elfogadta meghívásunkat, és kendőzetlen őszinteséggel, tabuk nélkül mesélt könyvéről.


A Túlélőshow a javából című könyvet bátran ajánljuk mindenkinek, nem csupán azoknak, akik érintettek a daganatos megbetegedések témájában, hiszen bárki erőt meríthet, vagy éppen tanulságot szűrhet le Mária történetéből, amelyben a HIT és az AKARAT játssza a főszerepet.


A könyv sötét témája ellenére vastagon fűszerezett humorral, ami olvasmányossá teszi, és bő terjedelme ellenére egy pillanatig sem hagyja lankadni az olvasó figyelmét.


Ezúton is köszönjük a mű szerzőjének, hogy elfogadta meghívásunkat, valamint a résztvevőknek is, hogy megtiszteltek jelenlétükkel.

 


Az előadást követően a közönség köréből számos érdekes kérdés és izgalmas hozzászólás hangzott el. A korábbi olvasók közül többen méltatták a mű szokatlan őszinteségét, az elbeszélő tabumentes nyíltságát, valamint dicsérték a regény olvasmányosságát, a szöveg egyszerűségét – ez utóbbit is pozitívumként említve.

 

A szerző, Buday Mária erre a következőképpen reagált:

 

Életem nagy részében, több évtizeden át alapiskolai pedagógusként tevékenykedtem, így mindig is célom volt a közérthetőség. Könyvemet nem az irodalomkedvelő felső tízezer számára írtam, hanem az egyszerű, alapműveltségű közember számára is.


Nem vágyom irodalmi babérokra, nem célom az ilyen jellegű tehetségemet csillogtatni. Leírt mondataimat eszköznek tekintem a cél érdekében, hogy mondanivalóm eljusson az olvasó tudatáig, s azt képes legyen befogadni. 

 

Írásaimmal most is tanítani szeretnék, információt eljuttatni az olvasó irányába, hogy azt valamire fel tudja használni, hogy hasznára váljék. Az átlagembert célzom meg írásaimmal, úgy gondolom magamról, hogy negyven év pedagógiai gyakorlatot követően ezt képes vagyok bemérni. Talán éppen ezért népszerűek cikkeim a Körkép hasábjain, ahol már több éve cikkíróként tevékenykedem. Az emberek tiszta, érthető, világos beszédre vágynak, ugyanígy, a tiszta, könnyen érthető írásokat részesítik előnyben.

 

Az elmondottak mellett, vagy éppen annak ellenére (is) szeretem a szöveg dallamosságát, ezért gyakran használok prózai szövegeimben alliterációt (betűrímeket), ami egyfajta sajátos hangulatot ad írásaimnak. Ezeken nekem egyáltalán nem kell gondolkoznom, magától jön, egyfajta belső hang sugallatára… mintha valaki diktálná.
Szeretem a szép jelzőket is, viszont szándékosan kerülöm a túldíszítettséget, mert azt giccsesnek tartom…
Összegzésül: a könyv szerzőjeként is, újságírói tevékenységem közben is elsősorban tanítónak tartom magam, aki értékes vagy hasznos, tanulságos vagy néha vidám tartalmat közvetít az olvasó irányába, lehetőleg szép, könnyen áttekinthető, közérthető formában.

 

A beszélgetést követően a közönség köréből néhányan igényt tartottak a Túlélőshow a javából című könyv megvásárlására, amelyet a szerző szívesen dedikált.

 

 

Az író-olvasó találkozó végén Tóth Ildikó, Csemadok-elnök megköszönte a résztvevők jelenlétét.

 

Katona Vica
A képek Tóth Ildikó, valamint Dibusz Erika felvételei 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.