Nyitókép: Petőfi Kulturális Ügynökség

 

A XX. század kiemelkedő írói és költői kerülnek a Petőfi Kulturális Ügynökség 2023-as, XX című irodalmi sorozatának fókuszába, akik születésének vagy halálának idén kerek évfordulója van. Az első programok Petri György (80), Kormos István (100) és Szőcs Géza (70) munkásságát mutatták be az irodalmi szakértők, alkotók részvételével, a sorozat negyedik estjén a ’70-es években Nobel-díjra jelölt költőt, a XX. századi magyar irodalom egyik legjelesebb alkotóját: Juhász Ferencet mutatják be a résztvevők. 

 

A XX című, irodalmi sorozat negyedik eseményét május 16-án, kedden, este 19:00 órakor tartják a MOMkult Kupolatermében. Fókuszban az idén 95 éve született Juhász Ferenc (1928-2015) kétszeres Kossuth-díjas, József Attila-díjas, Baumgarten és Prima Primissima-díjas költő, A Nemzet Művésze kerül.

 

Vendégek:

Csányi Vilmos etológus-író, 

 hirdetes_300x300  

Féner Tamás fotográfus, 

Zalán Tibor költő, 

Hámori Gabriella színművész, 

Lukács Sándor színművész

Házigazda, szerkesztő: Juhász Anna irodalmár 

Jegyvásárlás: https://momkult.jegy.hu/program/xx-a-xx-szazad-evfordulos-iroi-4-juhasz-ferenc-147792

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/158644660491932

 

XX – a sorozatról

 

A sorozat célja közelebbről, személyes aspektusból, a művek mellett az alkotót is hangsúlyosan bemutatva értelmezni a XX. századi magyar irodalom kiemelkedő életműveit, illetve az irodalom mellett társművészeti ágakat megszólítva felolvasószínházzal, előadásokkal, koncerttel készülni. A XX estjein helyet kapnak különféle műfajok, illetve témakörök is: színház, gyerekirodalom, hangsúlyos irodalmi lapok, háború, szerelem és barátság, irodalmi előképek – például kapcsolódások egykori példaképekhez, akár Petőfi Sándorhoz, illetve egyedi produkciók is. 

 

A sorozat a MOMkult partnerségével jön létre.

 

 

Körkép.sk/PKÜ-sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!