Nyitókép: Körkép.sk

 

A füleki Vármúzeum most is bekapcsolódott egy sikeres programsorozatba. A Bebek-toronyban rendezett kiállítás része a „Petőfi nyomában Gömörben és Nógrádban” című programsorozatnak, melyet Petőfi Sándor, az ismert költő és szabadságharcos születésének 200. évfordulója ihletett meg. A programsorozatban már megnyíltak, vagy meg fognak nyílni további tárlatok és kiállítások Losoncon, Rimaszombatban, Szécsényben és Balassagyarmaton. 

 

Milyen érdekességekkel találkozik a látogató?

 

 hirdetes_810x300  

A látogatók számára érdekesnek ígérkező kiállítás ezúttal a költő szlovák kötődéseit mutatja be. Bemutatja szlovák származását, kapcsolatait a szlovák nemzeti mozgalom alakjaival a 19. században, a szlovák nemzethez és származásához való viszonyát. Bemutatja továbbá verseinek szlovák fordítását és azok helyét a szlovák kultúrában és oktatásban, valamint a költő füleki látogatásának érdekes körülményeit.

 

A témáról és a költőről sokat elárul a kiállítás címe is:

 

“Lássa, kedves öcsém – zo Slováka všecko vystane, ešte aj magyar költő”. 

 

 

Érdekesnek ígérkezik maga a helyszín is. Fülek történelmi vára, benne a Bebek-toronnyal, melynek legfelső szintjét foglalja el a tárlat, kellemes túrát, remek látnivalót és mesés kilátást kínál az érdeklődőknek. Enyhe túlzással azt is elmondhatjuk, hogy felér egy Rysy-túrával.

 

A vármúzeum gondolata 1941-ben született meg, amikor a ferences rendfőnök várbizottságot alapított a vár archeológiai feltárására. Sok kitérő után 2005-ben az önkormányzat rendbe tette a Bebek-torony belsejét, és kialakította benne a feltételeket múzeum működtetésére. 

 

 

A kiállított tárgyak közül említésre méltó annak a dagerrotípiagépnek a mása, amellyel a Petőfiről készült fénykép készült. A Petőfi-dagerrotípia az egyetlen Petőfi Sándor alakjáról fennmaradt dagerrotípia fénykép, amelyet feltehetően Petőfi Sándor barátja, Egressy Gábor színész készített 1844–45 körül. Ám a szemtanúk szerint a fénykép egyáltalán nem nyerte el a költő tetszését. 

 

A képeken látható néhány érdekes kiállítási tárgy a Bebek-toronyban található állandó tárlatokról is.

 

 

Említésre méltóak a poétánk füleki látogatásának a körülményei. Talán azért, mert itt is korához illő, fiatalos hevességgel és szókimondással szólt, ami bizony kissé kiverte a biztosítékot, és a mai napig él a fülekiek emlékezetében. Nézzük meg, hogyan is írja le véleményét a városról a költő:

 

„Losoncra menvén Várgedéről az út Füleken visz keresztül, hol szinte romokban fekszik az egykor nevezetes vár. Természetes, hogy összejártam, de kimondhatatlan harag fogott el, midőn láttam, hogy a romokat lehordják az utcákat tölteni, hogy amelly köveken őseink szent vére szárad, azokon most tapodjanak… Fülek sokáig volt a török kezében. Ha naponként abból a borból kellett volna inniok, mellyet én itt a kocsmában ittam: fogadom, száz évvel előbb szabadult volna meg tőlök.” 

 

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre, és szeptember 15-ig tekinthető meg.

 

 

Mede Géza

képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 64 olvasónak tetszik ez a cikk.