Nyitókép: Körkép.sk

 

Ellepték a gyerekek a Csallóköz szívét.

 

Negyvenhetedik alkalommal zajlik a Duna Menti Tavasz Dunaszerdahelyen. A seregszemlén elsősorban a kultúráé és a gyermekeké a főszerep.

 

Látványos zászlókkal érkeztek a gyerekek a városba.

 

 hirdetes_810x300  
Duna Menti Tavasz 47. alkalommal.

 

Az eseménysorozat ünnepélyes megnyitója május 23-án volt a Dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtt. A Csemadok nevében Bárdos Gyula elnök köszöntötte a jelenlévőket, aki örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a világjárvány idén végre nem nyomta rá bélyegét a seregszemlére. Továbbá köszönetet mondott mindazoknak, akik a rendezvény szervezésébe, illetve lebonyolításába bekapcsolódtak.

 

Bárdos Gyula köszöntötte a jelenlévőket.

 

Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere boldogan adta át a város jelképes kulcsát a színjátszó gyermekeknek.

 

Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke is szólt a megjelentekhez.

 

Berényi József, Nagyszombat Megye Önkormányzatának alelnöke kiemelte, jó érzés látni, hogy ennyi gyermeket érdekel a színjátszás.

 

 

Miután Hájos Zoltán átnyújtotta Bárdos Gyulának, a Csemadok elnökének a város, valamint a seregszemle szimbolikus kulcsát, koszorúzás következett a Duna Menti Tavasz szobránál. Itt többek között Takács Ottó, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet vezetője, Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere és Sátor Zoltán, a Csemadok járási elnöke helyeztek el koszorút.

 

Bacsó László, Hodossy Gyula és A. Szabó László

 

A május 24. és 26. között tartandó eseményen felvidéki gyermekek lépnek színpadra, hogy bemutassák színdarabjaikat, bábjátékukat.

 

Bárdos átvette a város kulcsát.

 

Seregszemle

 

A diákok izgatottan várták a színdarabok bemutatását, hiszen a tanulás mellett hetekig próbáltak. A nagyérdemű látványos díszleteknél bemutatott szórakoztató előadásokat tekinthetett meg.

 

 

 

Az első napon bábos versenyműsorokat mutattak be a csoportok. A szakavatott zsűri és a közönség az alábbi előadásokat nézte meg:

 

  • Isteni történetek (árnyjáték) a pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium Iciri-piciri Bábcsoportjának előadásában;
  • Pásztorajtó (bábmese) a kisgéresi Alapiskola és Református Gyülekezet Mustármag Bábcsoportjának előadásában;
  • A boldog herceg (mese – bábjáték feldolgozás) a komáromi Eötvös utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola Tekergők bábcsoportjának versenyműsora;
  • Mese (bábjáték) a diósförgepatonyi Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda Diósförgepatonyi Csipcsirippek csoportjának előadásában;
  • Békés Pál: A Félőlény (bábjáték) a szenci Szenczi Molnár Albert Magyar Tannyelvű Alapiskola Tátika Bábcsoportjának versenyműsora;
  • A zene az kell (kartonszínház) a galántai Kodály Zoltán Gimnázium Galántai Kodály Zoltán Gimnázium Bábcsoportjától (kicsik);
  • A róka útra kel (bábjáték) a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont Óperencia Bábcsoportjának versenyműsora;
  • A só (bábos meseelőadás) a galántai Kodály Zoltán Gimnázium Galántai Kodály Zoltán Gimnázium Bábcsoportjának előadásában.

 

 

Meseváros is megnyitotta kapuit

 

A hagyományokhoz híven a Duna Menti Tavasz délutáni programjai között Meseváros is szerepel. Itt az érdeklődők kézműveskedhetnek, miközben tehetséges amatőr előadók lépnek színpadra.

 

 

 

 

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányával, Dunaszerdahely Város Önkormányzatával és a Dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központtal együtt szervezték meg a Duna Menti Tavasz országos gyermek báb- és színjátszófesztivált.

 

 

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.