Nyitókép: Orbán Gábor felvétele

 

Május 21-én örökre bezárta a kapuit a Budai Várnegyedben található Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Az egykori Nádor laktanya Kapisztrán téri épületébe a Honvédelmi Minisztérium fog beköltözni. A létesítmény az ország egyik legelismertebb múzeuma volt, amelyet most szétdarabolva Székesfehérvárra és a budapesti „Bálnába” helyeznek át.

 

A múzeum facebookos oldalán azt írták, hogy a Hadtörténeti Múzeum „2023. augusztusától időszakos kiállítással a magyar történelem egyik legfontosabb városában és egyben kiemelkedő katonavárosában, Székesfehérváron nyílik meg újra a nagyközönség előtt.”

 

A Szent István Király Múzeum Rendház épületének földszintjén, öt teremben megrendezésre kerülő, „Hadi múltunk kincsestára” című tárlat a Hadtörténeti Intézet és Múzeum 2024-ben nyíló nagyszabású székesfehérvári kiállításának előfutára lesz. A mintegy százötven műtárgyat bemutató tárlat igazi hadtörténeti kuriózumnak ígérkezik.

 hirdetes_400x285  

 

A Magyar Honvédség múltra épülő jelenével és jövőjével, a honvédségnél rendszeresített, XXI. századi, high-tech eszközökkel és a katonai mindennapok ismereteivel továbbra is a Bálnában találkozhatnak az érdeklődők – ide kerül az egykori múzeum egy másik része. Az új közösségi tér elsődleges feladata a honvédelem ügyének népszerűsítése a modern muzeológia eszközeivel.

 

Ahogyan azt már korábban a Honvédelmi Minisztérium kommunikálta, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum megüresedett épülete a továbbiakban a Honvédelmi Minisztérium egyes szervezeti egységeinek ad otthont.

 

Körkép.sk, Facebook/Hadtörténeti Múzeum

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!