2023. június 4-én, Komáromban ismét tömegeket vonzó eseménysorral emlékeztek a trianoni gyászos évfordulóra, melyet ma már a jövőbe vetett bizalommal, a nemzeti összetartozás napjaként vagyunk képesek ünnepelni.

 

Az előző évben a város főterén egy új, hagyományteremtő rendezvény megszületését láthattuk, amely az ifjú nemzedéket vonzotta be, hogy bennük is erősödjenek kultúránk összekapcsoló szálai.

 

Zink Vass Nóra, Jókai Andrea, Korpás Éva tavalyi kezdeményezése alapján, valamint a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes közreműködése jóvoltából 2023-ban ugyanezen szervezőkkel, már második alkalommal került megrendezésre az Összetartozás Tánca. A produkciót nehezen megszámlálható gyermeksereg mutatta meg, jelezve, hogy mi, itt a Felvidéken, és az egész Kárpát-medencében jelen vagyunk, és összetartozunk.

 

 hirdetes_810x300  

 

Az Összetartozás Tánca szervezői a következőképpen motiválták aktív részvételre az ifjú korosztály képviselőit:

 

„A gyászos emlékezetű trianoni békediktátum mindannyiunk életét meghatározta, a nemzeti sorstragédia keserveit, sérelmeit nem cipelhetjük béklyóként – igazi méltó emlékezés által szeretnénk egy felemelő közösségépítő formára váltani a veszteséget. Egészséges, öntudatos nemzetként, erős közösségként csak akkor van lehetőségünk egy boldog jövőképre, ha nem a begyógyítatlan sebek feltépése, hanem hagyományaink, kultúránk ápolására fordítjuk figyelmünket. Június 4-e a nemzeti összetartozás napja. Jó alkalom arra, hogy minden elszenvedett sérelem, veszteség ellenére újult erővel közösséget építsünk…”

 

A rendezvény főszervezője Zink Vass Nóra volt, s ötlete alapján az ünnepség műsorvezetői tisztségét egy alapiskolai végzős tanuló, Liška Ákos Bence kapta meg.

 

Az eseményről egyéb elfoglaltsága miatt – üdvözletét küldve – távol maradt Fekete Irén, a SZMPSZ elnöke.

 

Viola Miklós
Líska Áron Bence

 

Az Összetartozás Tánca előtt ünnepi beszédet mondott Viola Miklós, valamint Forró Krisztián, a Szövetség párt országos elnöke.

 

Forró Krisztián köszöntője elején Komáromot méltatta, mint a vizek és az erődök városát, majd a következő gondolatsorral fordult a főteret betöltő tarka, népviseletes gyereksereghez:

 

Ma, június 4-ét az összetartozás napjaként élhetjük meg. Jó veletek együtt lenni, jó veletek együtt megélni az összetartozást. Mindannyian, akik itt vagyunk, meghatottan éljük át, mit jelent ez a valóságban. Néhány percen belül a Kárpát-medence számos pontján felcsendül a Pozsonyi sétatéren fülbemászó dallama, és sok ezer gyermek fog egyidőben táncolni a Felvidéken, Kárpátalján, a Dráva-szögben és az Anyaországban is, kifejezve a nemzet összetartozását.

 

Bár országhatárok választanak el bennünket, mi egy nemzet vagyunk, éljünk bárhol a világban. Tudósokat, Nobel-díjasokat, világhírű művészeket adott nemzetünk a világnak, van mire büszkének lennünk.”

 

Forró Krisztián

 

Forró Krisztián az ünnepségen kiváló szónokként lépett fel, igazi vezető egyéniséggé kiforrva. Beszéde bár elsősorban az ifjúsághoz szólt, de minden egyes lényegbevágó témakört érintett, melyek a felvidéki magyarság jövőjét befolyásolhatják, valamint a béke megteremtését szolgálják:

 

„Kedves barátaim, Trianon előtt, és azóta is számtalanszor próbálták megtörni közösségünket, de itt vagyunk, és itt is leszünk! Mert mi itthon vagyunk, és azt szeretnénk, ha a gyermekeink és unokáink is itthon érezhetnék magukat a szülőföldjükön. 103 éve országhatárok választanak szét minket, akárcsak Komáromot, de a nyelvünk, a kultúránk, hagyományaink és magyarságunk még ma is összeköt bennünket.

 

Az összetartozás táncába bekapcsolódó több ezer gyermek példát mutathat mindannyiunknak, az összetartozás erő, a széthúzás gyengeség.

 

Kedves gyerekek, szülők, tanárok, külön köszöntöm azokat, akik Kárpátalján csatlakoznak az Összetartozás Táncához. Mi itt, a Felvidéken, ahol béke van, jól tudjuk, a magyarság összetartozását az Ukrajnában dúló háború is próbára teszi. Az elmúlt év mutatta meg legjobban, bajban ismerszik meg a barát, bajban ismerszik meg a testvér.
Ahogy sokmillió magyar szerte a Kárpát-medencében és szerte a világban, úgy itt, a Felvidéken igenis kitártuk kapuinkat a bajba jutottak előtt. Az élet igazolja, az év minden napján a magyar összetartozás nem üres szó, nagyon is valóságos segítség, ha kell, a háború elől biztonságot jelentő otthonra, határon átnyúló segítségre váltható.
Csak remélni tudjuk, mire jövőre ugyanitt találkozunk, már elhallgattak a fegyverek, és nyugodtabb szívvel gondolhatunk kárpátaljai testvéreinkre. Legyen béke!

 

Kedves összegyűltek, felvidéki barátaim, mi sem feledhetjük el az összetartozás napjának üzenetét, együtt vagyunk erősek.
Szeptember 30-án nagy próbatétel vár a felvidéki magyarokra.
A választásokon vissza kell szereznünk a beleszólást a sorsunk irányításába. Nagy a tét, és hiszem, együtt, közösen, azokkal, akiknek valóban a közösségünk és a régióink, a szülőföldünk fejlődése a legfontosabb, sikerülni fog.
Köszönöm, hogy eljöttek, köszönöm, hogy eljöttetek, és most már jöjjön a tánc!”

 


Az Összetartozás
határokon átívelő gigantikus Táncához a serkentő éneket és zenét Korpás Éva és gyermekkara, valamint a Pósfa zenekar biztosította.

 

Korpás Éva

 

A hatalmas tömeget bevonzó műsorban a jókai polgári táncok dallamai és ritmusa adta a talpalávalót, úgy, mint A pozsonyi sétatéren, Hogy a csibe, hogy?, Háromlábú görbe szék

 

Jó volt látni a belülről fakadó, örömtől kipirult gyermekarcokat, hogy ők is a hagyománnyá erősödött jelképes mozgalom aktív részesei lehetnek, ami csakis szépet és jót képvisel.

 

 

A Felvidék 15 járásából közel 90 gyermekintézmény és néptánccsoport kapcsolódott be a rendezvénybe.

 

A hatalmas, tarka népviseletes tömeg örömünnepé varázsolta a tragédiát, hiszen ezáltal látjuk, érezzük, fel tudjuk mutatni, 103 év elteltével is élünk, vagyunk és leszünk is, Isten segedelmével, mi magyarok, itt, a Felvidéken és a Kárpát-medencében!

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.