Úgy néz ki G.W. Bush (ejtsd Bús – utalván az amerikai nép hangulatára visszatekintvén regnáló elnökük eddigi ténykedésére) kedvencünknek elege lett a karácsony körül uralkodó pihenő hangulatból és izgalmakra, adrenalinra vágyik. Ezt mi sem tanúsítja jobban, minthogy egy elég komoly, 8 napos közel-keleti turnéra adta a fejét, melynek első állomására, Izraelbe már meg is érkezett. Érthető is, hogy az amerikai elnök éppen itt kezdi meg ezt a fontos látogatássorozatot, hisz Izrael az Egyesült Államok legfontosabb szövetségese a térségben. Éppen ezért annál érthetetlenebb, hogy ez lesz Bush első látogatása Izraelben, sőt mi több, 9 éve nem járt amerikai elnök Izraelben.

Azt hiszem nem túloztam el az Adrenalin tour kifejezést, ha visszatekintünk az elmúlt napokban elhangzott reakciókra, az amerikai arab igazhitű barát videóüzenetére, miszerint üdvözöljük Bush-t bombákkal a Közel-Keleten. Mindenesetre az elnök stábja ezt nem tekintette annyira viccesnek és megtesznek mindent, hogy Bush bácsinak az adrenalin-érzete mellett a feje is megmaradjon. Tanúskodik erről a 22 autóból, helikopterből, köröző vadászgépekből álló konvoj is, amellyel Jeruzsálemben körül lesz véve. Ilyen biztonsági intézkedésekre a néhai II. János Pál pápa látogatása óta nem akadt példa. Aki közlekedett Pozsonyban Bush elnök ittléte alatt, szorozza be ezt minimum 10-zel és képzelje el. Az izraeli lakosok is beszorozták, elképzelték és csoportosan húznak vidékre, hogy a lehető legkevesebbet éljenek meg ebből. A tömör adrenalinra irányuló igyekezetet mutatja az is, hogy az első két nap igérkezik a legérdekesebbnek – január 9 – Izrael és január 10-én a palesztin területek.

De a halálfélelmen kívül természetesen G.W. Bush dolgozni is fog, illetve megpróbál. Egy ködös vasárnap reggel ugyanis arra ébredt, hogy az iraki elbaltázott háborún kívül más apropó miatt nem igazán lesz fellelhető a történelemkönyvekben. Ezért felvállalta a közel-keleti konfliktushelyzet rendezését, amely Annapolisban kezdetét is vette. És mivel közeleg regnálásának vége, ezért most még egy kicsit félni is hajlandó.

Mindezek ellenére útja nem sok sikerrel kecsegtet, mégha az Olmerttel és Abbásszal való találkozók esetleg eredményt is érhetnének el. Még ha ez a két ember hajlandó is lenne megegyezni, nagyon is jól tudatosítják, hogy aki mögöttük van – leginkább a közvélemény – nem igazán örülne egy ilyen megegyezésnek. Mindig van valami parciális eredmény, ami leginkább ilyen tessék-lássék módon van kezelve, betartva meg aztán végképp. Erről tanúskodik az az egyezség is, miszerint a izraeli telepesek építkezését le kellett állítani, a már felépülteket pedig lebontani. Ez szépen is mutatott a sajtóban, a valóságban azonban az építkezés zavar nélkül folyt tovább. Mindenesetre én szurkolok Bush-nak, bár nem kedvencem. De még ha populista szándékkal is fogott neki a békítésnek, ennek oka az eredmény tükrében már mindegy lenne.

De messze nem csak ez lesz a téma Györgyünk körútján. Egyik fő témaként Iránt nevezte meg, pontosabban az atomprogramját. Ennek is nagyon vasalás, és „addig-üsd-a-vasat-amíg-meleg” fílingje van, hisz titkosszolgálati információk szerint Irán már 2003-ban leállította atomprogramját. Bush most egy fontos üzenettel jön: amit megállítottak, azt újra el is lehet indítani. Ez mondjuk tény. Még ha nem is győz meg senkit. De valamit mondania kell, hisz az iraki baklövés után megint kiderülni látszik, hogy bármikor képes szelektív információkat saját céljai és lépései igazolására használni.

 hirdetes_300x300  

Senkinek még csak kétsége sem legyen arról, hogy az olaj is nagyon fontos téma lesz. Ellátogat ugyanis Kuvaitba, Dubaiba, Szaud-Arábiába, valamint az Egyesült Arab Emirátusokba is. Maradjunk annyiban, hogy elsősorban nem tevegelni megy. Kíváncsian várom hogy a fő témák – Irán, Izrael, Palesztína, terrorizmus – mit hoz le a sajtó a látogatás eredményeként. Mindenesetre érdekes 8 napnak nézünk elébe, ajánlom mindenkinek, figyeljük együtt az eseményeket. Bush bácsinak meg nyugodt és békés álmokat kívánunk a Közel-Keleten, ahol egy héten keresztül maradéktalan bizalom és szeretet övezi majd minden lépését.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!