A konspirációs elméleteket elutasítóknak friss muníció. Lehet kérem  hőbörögni, mi szükség van ráharapni egy „pletykalap” hírére, melyet időközen már maguk az érintettek is cáfoltak? Véletlenek azonban nincsenek, a Plus 1 deň, általában igencsak jólértesült napilap híre attól még hír marad: minisztercsere várható a külügyi tárca élén. Ján Kubišt, Göncz Kinga  állandósult szlovákiai partnerét a Smer alelnöke, a jelenlegi kultuszminiszter Marek Maďarič váltaná. Bár mindenki tagad, a probléma sokkal inkább ott lehet, hogy idő előtt derült ki valami, aminek csak később kellett volna.

De ki is ez a Maďarič valójában, aki eddig elsősorban mediális, ill. reklámszakemberként volt  ismert, és miért pont a diplomácia élére tolnák őt? Épp Ján Kubiš, a sokat próbált karrierdiplomata helyett, aki az EBESZ ( Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (OSCE – Organization for Security and Co-operation in Europe) főtitkári posztját hagyta ott anno 2005-ben a külügyminiszterségért? 

Marek Maďarič kőkemény, kellően magyarellenes, menedzser típusú politikus. Az új szlovák generáció tehetséges képviselője, aki  előtt kétségtelenül igéretes  karrier  áll. Meg nem erősített információk szerint azon kiszemeltek egyike, aki egyszer Robert Fico utódjaként is szóbajöhet. Az egyik legjobban kommunikáló szlovák politikus, aki mindig bevethető, ha igazán szorul a hurok. A különböző politikai botrányok is  sikeresen elkerülték őt eddig. Ráadásul, ami a baloldalnál errefelé igencsak ritka dolog, kellő szaktekintéllyel is rendelkezik. A külpolitikában viszont teljesen tapasztalatlan.

Egy kizárólag itthon ismert politikusra cserélni tehát az EBESZ-ben edződött, és az Európa Tanács jövőre megüresedő főtitkári posztjára pályázó elismert karrierdiplomatát? Első látásra bizarr húzásnak tűnhet.

Jobban belegondolva azonban érdekes összefüggések tárulhatnak fel előttünk. A Smer, bár itthon lassan állampárttá erősödik, a nemzetközi struktúrákban igencsak sebezhető. Ráadásul valószínűleg nagyonis elegük van már a kifelé való folytonos magyarázkodásból, brüsszeli megaláztatásokból, a hazai helyzetnek köszönhetően (Ján Slota). Egy Orbán VIktorhoz hasonló, karizmatikus egyéniségre  volna égető szükségük, akivel ezt az űrt a nemzetközi porondon betölthetnék. Bár Robert Fico már most a Fidesz hatalomra kerülésével riogat, egyvalamit mindíg is irigyelt a magyar ellenzék vezérétől: az Európai Néppárt alelnöki posztját, melyet mint tudjuk, Orbán Viktor birtokol.

Marek Maďarič, az angolul és franciául beszélő tehetséges politikus ideális megoldás lehetne valami hasonlóra a Szocialista Internacionáléban. Ráadásul igazi csapatember, aki kormánypozícióból, a kultúrális tárcánál jóval komolyabb külügyi posztról kétségkívül nagyobb eséllyel implementálható az európai szocialisták struktúrájába, mint a magányos rókaként ismert, pártonkívüli Kubiš. Elvégre ki utasítana el egy otthon stabilan 40 %-on álló párt jelöltjét? 

 hirdetes_810x300  

Hogy egyáltalán nem vad fantáziáról, összeesküvés elméletről van szó, bizonyítja, hogy Maďarič ezekben a napokban is épp az USA-ban tartózkodik a szlovák államfő küldöttségének tagjaként. (november 17-től ha minden igaz, már vízum nélkül utazhatunk az USA-ba). „Vitték őt bemutatni”, szól a jól értesült forrás az ominózus újságcikkben.

Bárhogy is van, Robert Ficonak erősítésre van szüksége a nemzetközi porondon. Egy ilyen lépés pedig zseniális húzás lehetne részéről. Újra láthatjuk, hogy a saját struktúrát illetően miként kell a jövőre gondolni még akkor, amikor ez lehetséges, és kormánypozícióból  a lehetőségek is adottak hozzá.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!