Bár az ember azt hinné, téli álmát aludva a medve a világ legjámborabb állata, a napokban mégis kiderült, hogy  ez egy nagy tévedés. Az orosz medve jól befűtött,  Európa meg didereg.

Van most ugye ez az orosz-ukrán gázvita, mely már harmadik napja  tartja  sakkban egész Európát. A háttérben mint mindíg, nagyhatalmi, geopolitikai  érdekek. Ez esetben  az Ukrajna megleckéztetésére irányuló orosz érdekek,  annak önállósulási praktikái miatt. NATO-ba igyekeztek? Szimpatikus az EU? Hát nesztek, akkor fizessetek!

Fel is vitték nekik a gáz árát újévtől, mégpedig a világpiaci ár felére (figyelem, mi a teljes összegért vásároljuk), melyre Ukrajnának állítólag már nem telik. Az oroszok erre válaszul leállították az ukrán gázexportot, mire Ukrajna elkezdte megcsapolni a miénket. Az eredmény ismert: az oroszok berágnak, teljesen elzárják a gázcsapot, nálunk pedig hideg van, „a zélet” leállása fenyeget. Az egyszerű ember meg rögtön az ukránokra mutogat, hisz első látásra ők a hunyók.

Mígnem Alexander Duleba orosz szakértő csütörtökön el nem magyarázza nekünk, hogy ez azért koránt sincs így teljesen.  Szerinte ugyanis nem lehet kizárólag Ukrajnát hibáztatni azért, mert lopja az orosz gázt. Egy 2006 januári szerződés szerint ugyanis 30 mld. köbméter földgázt  importál Türkmenisztánból, mely lényegesen olcsóbb az orosznál. Pechjére azonban orosz területen keresztül érkezik. A fő probléma, mely a mostani helyzetet okozza, Oroszország azon érvelése, miszerint a türkmenisztáni 140 dollár/ezer köbméter árú gázból kevesebbet szállított az ukrajnai igények kielégítésére, mint a saját 230 dollár/ezer köbméterbe kerülő nyersanyagból. A különbözetet pedig most próbálja behajtani Ukrajnától.

Az egész ügy elég érzékeny, mivel Ukrajna a saját kontraktusára hivatkozik, azt állítva, hogy ők bizony nem az Európának szánt földgázt lopják, csak és kizárólag a nekik szánt türkmenisztánit fogják fel.

Mindenesetre érdekes egy helyzet, mely senkinek sem jó. Nem jó Európának, az orosz földgáz legnagyobb felhasználójának, nem jó Ukrajnának, aki a kulcsdisztibútor ebben a kérdésben, és igazából magának Oroszországnak sem jó, aki ugyan nem fázik, de éhezik. Kell neki a cash. 2006-ban mint ismert, egyszer már eljátszották ezt a játékot, de idáig, hogy teljesen leálljon a földgázszállítás, még sosem fajultak a dolgok.

 hirdetes_810x300  

Addig is, amíg a helyzet megoldódik, szívhatunk. Nagyvállalataink és fő exportőreink, köztük az US Steel a KIA és a PSA már leállították a gyártást, a Volkswagen szabadságol és a többi óriáscég is csak félgőzzel megy. Mindez kihatással van az ország gazdasági teljesítőképességére, mely a világazdasági válságot már amúgy is megsínyli. Kérdés, hogy tartható-e ilyen körülmények között egyáltalán az idei évre előirányzott 4,6 %-os gazdasági növekedés.

A jelenlegi állapot egyben nagyfogyasztóink menedzsmentjének karakteréről is képet adott. Ugyanis krízishelyzet ide vagy oda, alig respektálják a gázfelhasználásra vonatkozó korlátozásokat. Az ország így az előirányzott 4,3 millió köbméter helyett naponta csak 1,3 millió köbméter gázt tudott megspórolni. A gazdasági miniszter szerint ha ez továbbra is így folytatódik, pár napon belül a lakásokban, kórházakban sem lesz mivel fűteni. A korlátozások betartását péntektől már hatóság ellenőrzi, az azt megszegőkre pedig akár 1,5 millió eurós büntetés is kiszabható.

Mindenesetre Robert Fico és a gazdasági miniszter Jahnátek már további konkrét lépéseket is kilátásba helyeztek: ha két napon belül nem indul be a gázszállítás, a kormány beindítja a frissen leállított bohunicei atomerőművet. Sok választásunk nagyon nincs, hisz ahogy a portólio.hu-tól kölcsönvett ábra is mutatja, az orosz gázimport aránya Szlovákiában kereken 100 %.
gazimport
A cseheknek ott van valamelyest a norvég gáz, az osztrákoknak meg a nyugat európai behozatal, de nekünk csak a nagy testvér. Kérdés, hogy hol van ilyenkor Vladimír Mečiar, akinek  a mostani függőséget igazából köszönhetjük. A nagy orosz barátság mára eléggé megkopni látszik, pedig ’98-ban Boris Jelcin még Mečiar mellett kampányolt. Mindenesetre azt a Szlovák Gázművek is elismerik, hogy az országnak pillanatnyilag nincs alternatív lehetősége, az erre szolgáló Nabucco projekt pedig továbbra is csak papíron létezik.

Mi lehet a megoldás? Tibi kollégánk szerint „be kell rakni a raktárat babbal, mert ilyen krónikus gázhiányban egy-kettő felvásárolják majd az emberek”. Másik alternatívaként nagyapám szavai jutnak az eszembe, aki bár volt gáz a faluban, kistraktorjával rendszeres el-eljárt az erdőbe, összegyűjtve amit lehetett, miközben jövőbelátóan ezt mondogatta: „fiam, sose bízz az oroszokban!”

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!