Jövő szombaton EP-választásokat tartunk, és  félő, hogy Szlovákia  megint szégyenben marad. Legalábbis a közvélemény-kutatások  szerint, melyek azt jelzik, hogy ezúttal még a 2004-ben Európában nálunk mért legalacsonyabb,  16,96 %-os részvételi mutatót is sikerül alulmúlnunk.  A Focus szerint ugyanis  a várható részvételi arány mindössze 14 százalék.

Az emberek nagy részét nem érdekli az Európai Parlament, fogalmuk sincs arról, mi folyik Brüsszelben és Strasbourgban,  igazából azt sem tudják, eszik-e vagy isszák. Ami a médián keresztül lejön, az legfeljebb annyi, hogy hatalmas fizetésért (júniustól már egységesen havi 7 665 euró, plusz  további  16,5 ezer euró asszisztensekre és irodára, ill. egyéb hozzájárulásoka képviselők elég jól elvannak, de ha  a juttatásaik elszámolása kerül szóba, hallgatnak mint a sír.

Választási kampány ide vagy oda, ilyen hangulatban szinte törvényszerű, hogy lassan már szinte reprezentatívnak sem lesz nevezhető a választási eredmény. Hisz jó esetben alig 600 ezer ember dönti majd el, hogy ki legyen az a 13 ember, aki az ország 4,2 millió választópolgárát Európában képviselheti. Pedig némi energiával,  megvizsgálva a rendelkezésünkre álló adatokat, a média által nyújtott felületes információkon  túl jóval pontosabb képet  is kaphatunk arról, hogy dolgoztak,  teljesítettek  EP-képviselőink.

Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás frissen alapított pártjának elnöke tegnapi blogbejegyzésében egy érdekes összehasonlítást közölt az  EP-képviselőinek öt éves teljesítményéről. Cikkünkben az innen merített (némileg magyarosított) táblázatokkal dolgozunk, melyért Sulíknak ezúton is köszönet. Bár le kell szögeznünk, hogy teljesen objektív képet az egyes képviselők munkájáról adni szinte lehetetlen, hisz a mennyiség mellett a minőség azért legalább annyira számít, e pár táblázat talán mégis jól jöhet olvasóinknak a jövő szombati választások előtt.

1. A 13 szlovákiai EP-képviselő házi sorrendje

Figyelembe véve a különböző aktivitások (lásd  2. táblázat) eltérő súlyát, látható, hogy Zita Pleštinská, az SDKÚ képviselőnője magasan vezet, Anna Záborská, a KDH, és Irena Belohorská, a HZDS  előtt. Az5. ill. 6. helyen szorosan mögöttük az MKP két képviselője, Bauer Edit és Duka Zólyomi Árpád. Az utolsó helyen  némi meglepetésre nem más, mint celebünk, a Smer-es Monika Beňová, aki  bár a médiának köszönhetően idehaza szinte a legismertebb európai politikusnak mondható, kint igazából  az égadta világon nem csinál semmit (már ha egyáltalán ott van, és nem éppen egyéb más, bokros teendőinek intézése miatt hiányzik).
sr-sorrend3-300x152
2. Külön külön az egyes tagországok

 hirdetes_300x300  

A régi és új tagországok közti különbség jól látható, mégpedig az előbbiek javára. Valószínűleg nekünk is tanulnunk kell még ezt a  szakmát, még ha Szlovákia történetesen a környező országokhoz (Magyarország, Csehország, Szlovénia)  képest,  azért elég jól áll.  Az élen a két legaktívabb ország Írország és Ciprus, a sereghajtók pedig Csehország és Szlovénia. EP-képviselőink, asszisztenseik, vagy az MKP választási listájának tagjai minden bizonnyal ennek okairól is többet tudnának mondani…Ha igen,   kommentben kérjük osszák meg választóikkal.
orszagok-sorrendje2-214x300
3. Szlovák-magyar összehasonlítás a két ország EP-képviselőinek eddigi öt éves teljesítményéről

Az öt év alatt 785 európai politikus fordult meg az EP-ben, ebből 765 olyan, aki mandátumának hossza alapján értékelhető volt. A legjobb szlovákiai politikus, a már említett Zita Plešťinská a 102. helyen, a legjobb magyarországi politikus Olajos Péter pedig a 217. helyen végzett.  Őt követi Tabajdi Csaba a 224., és Szent-Iványi István a 245. helyen. A táblázatból pontosan látható az is, hogy a két országból ki miben, mennyire volt aktív.
sk-hu
Akinek e sok számadat után is még hiányérzete van az EP-ben folyó munkáról, annak a Trend-en blogoló Kristián Takáč tegnap elkezdett remek sorozatát ajánljuk, ahol az összes szlovákiai EP-képviselő aprólékos, személyre szabott értékelése megismerhető. Nem kevésbé érdekes olvasmány az is.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!