Paszkál
  • HUF: 390.11
  • USD: 1.04
  • 14 °C
  • 22 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

A kettős állampolgárságról

  • |
  • 2010. máj. 16. 16:10
  • |
  • 12
  • |
  • 0

Az új magyar kormány a tőle várható lendülettel dobta be a köztudatba a kettős állampolgárság  témáját. A szlovák fél is hozta a tőle várhatót: hisztérikus rohammal nemzetbiztonsági ügyet kreált a dologból és a nemzetközi sztenderdek betartását követeli Magyarországtól. De mi is a nemzetközi gyakorlat a ketttős/többes állampolgárság megítélésében? Rövid gúglizás es wikizés után kiderül: ahány ház annyi szokás.

Az elején talán szögezzük le: minden országnak megvan a joga ahhoz, hogy eldöntse, kit tekint saját állampolgárának és kit nem. Ebből kifolyólag egy természetes személyt két vagy akár több ország is saját állampolgárának tekinthet. A lakosság egy rétegének nagyobb mobilitása, a külföldi kapcsolatok, a  globalizáció a kettős/többes állampolgárságok számának ugrásszerű  emelkedéséhez vezetett az utóbbi évtizedekben. Kettős állampolgárnak lenni manapság elismert, sőt menő dolog szerte a világban.

Vannak országok, melyek automatikusan állampolgáruknak tekintik azt a személyt, akinek az egyik szülője az adott ország állampolgára (jus sanguinis). A kettős állampolgárság létrejöttének gyakori módja a más állampolgárságú személlyel kötött házasság is (jus matrimonii). Nehány ország jogrendje állampolgárának tekint mindenkit, aki az adott ország területén született (jus soli). Európában többnyire leszármazási jogon kap állampolgárságot valaki; az Egyesült Államok, Kanada és más országok területi jogon is biztosítják.

Természetesen ezek egyedi esetek, de a világon számos példa van arra is, hogy egy ország tömegesen állampolgárságot nyújt egy közösségnek, amely nem született vagy nem él az adott országban. Például Írország. Írország állampolgárának tekint mindenkit, aki Észak-Írországban született, holott tudjuk: Észak-Írország Nagy-Britannia része. Az észak-írek többsége kettős állampolgár; a gyalogészakír tehát szabadon választhat a brit illteve az ír útlevél között, vagy akár a zsebében hordhatja mindkettőt.

Számos ország azért támogatja a kettős állampolgárság intézményét mert lehetőséget lát benne. Ők tudják azt, hogy ha minél több állampolgáruk megszerzi egy másik ország állampolgárságát is, akkor ezáltal felkészült diplomatákra, politikusokra, üzletemberekre tesznek szert. Mint példaul Ausztrália. Egy ausztrál tanulmány szerint 2000-ben 4-5 millió ausztrálnak (a népesség kb. 25%-ának) volt kettős állampolgársága, nagy részüknek ausztrál és brit. A külföldön élő svájciaknak kb. 60%-a rendelkezik kettős állampolgársággal.

Természetesen vannak országok, melyek a kettős állampolgárokra nem néznek jó szemmel. Kína, Japán, Szingapur, Szaúd-Arábia sőt Dánia(!) elvileg akár meg is foszthat bárkit állampolgárságától, ha az illető más állampolgárságért folyamodik. A gyakorlatban ez persze nem valószínű, mert egy ország tekinthet bárkit saját állampolgárának saját belátása szerint – tekintet nélkül arra, hogy erről a másik érintett félnek tudomása van vagy nincs. Németország es Ausztria például hivatalosan el sem ismeri a kettős állampolgárságot, a gyakorlatban ezért az elővigyázatos Staatsbürger először német/osztrák allampolgársága megőrzéséért folyamodik odahaza mielőtt kérvényezné valahol a másikat. Spanyolország csak egykori dél-amerikai gyarmatvilágának utódállamaival ismeri el a kettős állampolgárságot; ketoldalú egyezmények alapján.

Szlovákia törvényei a német és osztrák példával ellentétben elismerik a kettős állampolgárságot. Az európai minta szerint leszármazási jogon bárki kaphat szlovák állampolgárságot. A kettős állampolgársággal rendelkezők önként lemondhatnak a szlovákról. Senki nem fosztható meg viszont állampolgárságától saját akaratán kívül. És mivel minden állampolgár adófizető is egyben ezért nem valószínű, hogy ettől tartani kéne a jövőben.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

jclayton
2010. máj. 16. 18:07

http://konzlib.blog.hirszerzo.hu/?todo=entry&vid=12487 azért óvatosnak kell lenni, nagyon is pontos szabályozások vannak életben ezen a téren :)

lake
2010. máj. 16. 21:15

Slovensko nie je právny štát (R.Fico 1997) Ez a féreg egyszer mondott igazat a szaros életében...

Handabanda
2010. máj. 17. 01:06

Mi az, hogy "cionbuzeráns" ? Az ilyen szemét kommenteket nem lehetne kigyomlálni ?

kovax
2010. máj. 17. 08:05

"Írország állampolgárának tekint mindenkit, aki Észak-Írországban született, holott tudjuk: Észak-Írország Nagy-Britannia része." Mindezt az EU-n belül!

jozsi
2010. máj. 17. 09:46

Handabanda, kosz az eszrevetelt: megtortent.

Berlin
2010. máj. 17. 10:26

Ejnye, de gyorsan ment! Ha a jövőben magyarellenes uszítással találkoznék a kommentekben, számíthatok hasonlóan következetes magatartásra a Körkép szerkesztőitől, amennyiben arra a szemétre én hívnám fel a figyelmet?

nyomkereső
2010. máj. 17. 11:04

@Berlin: volt már rá példa.

Komáromi József
2010. máj. 17. 12:07

Korrekt írás, még ha - nyilván a terjedelem miatt is - kissé felületes. Viszont új magyar kormány még nincs, így az nem is dobott be semmit. Addig nem is veszek semmit készpénznek, amíg valóban az új kormány a jogalkotási tv-nek megfelelően (ami mellesleg jó magyar módon alkotmányellenes)be nem nyújtja az OGY-nek és ott el nem fogadják a megfelelő törvénymódosítást. üdv mindenkinek K.J.

Pisti
2010. máj. 17. 14:14

legyen több mint 50 % , hogy legyen fickonak min aggódnia vagy 2/3mad , hogy tényleg töbség legyünk és a magyar legyen a fontossabb.Asztán visszvehetik a szlovákot mi leszünk a királyok.

mkps
2010. máj. 17. 22:29

nyomkereso - az sdku Brusszelben MO kettosallampolgarsaga ellen kampanyol...a Freso haverodnak mi a velemenye??bagy mar elore elnezest kertel tole vagy ezt most ne firtassuk?kihasznalnak minket es atvagnak ott ahol tudnak...gyozikeek is meg a jobboldali koalicios partnerek is...hanyok!

[...] A kettős állampolgárságról szóló törvényre ennek ellenére  igenis szükség van. Egy olyan szimbolikumról van szó, mely egyenlő elbánást teremt a világ összes magyarja számára. Aki elolvassa a hétfőn benyújtott törvénytervezetet, az láthatja, hogy  semmi olyan sincs benne, mely indokolná a Duna túlpartján kirobbant hisztériát. [...]

kovax
2010. máj. 18. 12:08

Szlovákia kakukktojás! Romániában nem gond a kettős állampolgárság, hisz a moldovánok is kapnak, Ukrajnában meg EU-s útlevelet jelent, a többséget nem irritálja, hanem inkább irigyli. A délszláv országokban is bevett gyakorlat. Szlovákiában a szétválásnál választani kellett a cseh vagy szlovák között, ez adja meg az alaphangot. A magyar állampolgárság meg azért is necces, mert MINDENKI felmenője magyar állampolgár volt 1918 előtt (kivéve az azóta bevándoroltakat) Ilyen más országokban nincs.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket