A kettős állampolgárságról szóló törvény magyarországi bejelentése majd beterjesztése alapjaiban változtatta meg a szlovák választási kampányt, új szelet adva a nacionalista retorikára építő pártok vitorláiba.

 

A Görögországnak nyújtandó szlovák kölcsön miatt védekezésre kényszerített Robert Fico kibújhatott az ellenzéki szorításból, Ján Slota és képviselőtársai pedig elégedetten dőlhettek hátra  székeikben. Pártjuk parlamenti képviselete újabb négy évig biztosítottá vált. Maga a Fidesz sietett segítségükre.

 

Slotának ráadásul két tromf  maradt még a kezében (a szombati melegfelvonulás Pozsonyban, ill. a június 4-i trianoni megemlékezés). Míg pár hete az SNS  kétségbeesve figyelte egyre csökkenő támogatottságát, mára megváltozott a helyzet. A kérdés nem az, bejutnak-e a parlamentbe, hanem hogy 5 vagy 10 százalékkal.

 

 hirdetes_810x300  
lajcak_martonyi

 

Orbán Viktor a választások után meghirdette a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, mely egyfajta nemzeti konzultációt jelent a minket érintő ügyekben. Martonyi János külügyminiszter-jelölt múlt heti pozsonyi látogatása azt is megmutatta, hogy néz ki mindez a gyakorlatban: a kettős állampolgárságról szóló törvény kétoldalú bejelentése között csak annyi volt a különbség, hogy míg Miroslav Lajčák külügyminiszternek angolul, addig az MKP-nak magyarul adta a tudtára.

 

Pedig elég lett volna, ha a Fidesz-KDNP némi empátiával  meghallgatja a felvidéki magyarok kérését, és a dübörgő szlovák választási kampányra való tekintettel a törvény elfogadását nem az augusztus 20-i nemzeti ünnepre, hanem mondjuk a sikertelen népszavazás 6. évfordulójára, december 5-re időzíti.

 

A kettős állampolgárságról szóló törvény májusi bejelentésével az a sajnálatos helyzet állt elő, hogy azok politikai jövőjét nehezíti, akik érdekében (egyébként helyesen) született. A nagy sietségben, a magyarországi választóknak tett ígéret teljesítése közben ugyanis Viktor egy fontos szempontról elfeledkezett: hogy mi a szlovákiai magyarok politikai érdeke. Amiről, ugye, elvileg szólnia kéne a frissen meghirdetett Nemzeti Együttműködés Rendszerének.

 

csaky-orban

 

Summa summárum, ismét felhasználtak minket a magyar belpolitika céljainak érdekében!

 

A kettős állampolgárságról szóló törvényre ennek ellenére  igenis szükség van. Egy olyan szimbolikumról van szó, mely egyenlő elbánást teremt a világ összes magyarja számára. Aki elolvassa a hétfőn benyújtott törvénytervezetet, az láthatja, hogy  semmi olyan sincs benne, mely indokolná a Duna túlpartján kirobbant hisztériát.

 

Jóleső érzés, hogy a magyar kormány végre gondol a határon túli magyarokra. A szomorú az, hogy  a gesztus mögött továbbra is a magyarországi belpolitikai érdekek a legfontosabbak.

 

Tény és való, Magyarországnak  semmiféle egyeztetési kötelezettsége sincs  e kérdésben Szlovákiával, Orbán Viktor és a Fidesz mégis a lehető legrosszabb időpontot választotta a bejelentésre. A honi magyarok ennél azért más elbánást érdemelnének…

 

A Fidesz-KDNP nyolc évnyi ellenzékiség alatt igencsak elszokott a kormányzástól. Kétharmad ide vagy oda, újra fog kelleni tanulni a kormányzást.

 

u.i. A szerző igényelni fogja a kettős állampolgárságot, mint ahogy magyarigazolványa is van, anélkül, hogy bármelyiket reálisan használná.

 

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!