Robert Fico és Orbán Viktor tegnap a Lengyelország-Közép-Európa-Kína gazdasági fórum alkalmából rendezett találkozón Varsóban találkoztak. A fő kérdés az volt, szóba kerül-e kettejük kétoldalú tárgyalásán a sokat vitatott kettős állampolgárság kérdése. A témával kapcsolatban a portálunkat is működtető Vox Juventae társulás képviselőjét az egyik legolvasottabb magyarországi napilap, a Metropol kérdezte.

orban_fico2.jpg

Mennyire ért egyet a magyar külügyi államtitkár következő kijelentésével: a kormányzó Smer elkötelezettsége "a magyarok jogainak védelme iránt kétséges"?

Robert Fico a választások után érzékelhetően más hangnemet ütött meg a sajtóval és partnereivel szemben, mint eddig. Ami nem jelenti azt, hogy megváltozott volna. Csak más kottából játszva igyekszik szalonképesebb arcát mutatni. Folytatva azt a fajta pragmatikus politizálást, mely oda vezetett, hogy 83 képviselővel egymaga kormányozhat. Egy ilyen többség pedig más hangnemet igényel, mint amit eddig megszokhattunk tőle.

A szlovákiai magyarok szempontjából mindenképp óvatosnak kell lenni, hisz a Fico által beharangozott nemzetiségi status quo megtartása a gyakorlatban eddig azt jelentette, hogy megszűnt a kisebbségügyi miniszterelnök-helyettesi poszt. Helyette kormánybiztost kapnak a kisebbségek. Egyelőre kérdéses, pontosan milyen jogkörökkel. Ez mindenképp visszalépést jelent.

 hirdetes_810x300  

Fico és Orbán Varsóban találkozik. Elvileg csak gazdasági és szociális kérdésekről lesz szó. Számítanak-e valamilyen előrelépésre a magyar-szlovák viszonyban? Ha, igen, akkor mire? Ha nem, akkor miért nem?

Fico és Orbán sok szempontból hasonló helyzetben van. Maguk kormányoznak két egymással szomszédos országban olyan specifikus viszonyok között, ahol az ún. magyar kártya kijátszásának komoly hagyományai vannak. Ilyen szempontból a jelenleg legkényesebb téma, a kettős állampolgárság kérdésének megtárgyalásához még nincs itt a megfelelő idő. Egyrészt Fico kormányra lépésével szlovák részről a kötelező "területkijelölés" már megtörtént, másrészt nincs még elfogadott kormányprogram, mely meghatározná a mandinereit az ehhez hasonló vitás kérdéseknek. Varsóban így, ahogy a szlovák kormányfő már jó előre jelezte, az állampolgárság kérdése a kétoldalú megbeszéléseken valószínűsíthetően egyelőre tabu marad.

Hogyan érintené ez a gyakorlatban  a felvidéki magyarokat?

A szlovákiai magyarok meggyöngült parlamenti jelenlétük, megosztott érdekképviseletük miatt nehéz időknek néznek elébe. Mivel a jelenlegi viszonyok között már nem képesek az önálló parlamenti képviseletre, a sorsuk már nemcsak a saját kezükben van".

Válaszolt: Király Zsolt, Vox Juventae társulás

Az újság és a cikk nyomtatott verziója itt megtalálható.

Képek: Orbán Viktor FB

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!