2012. október 15-én Edinburghban a brit és a skót kormányfő aláírta a 2014-es népszavazás szabályait rögzítő megállapodást. A referendum témája az önálló Skócia létrehozása. A szavazás időpontja egy jeles esemény, mégpedig az 1314-es, Bannockburn mezején megvívott csata – a skótok ebben az évben megsemmisítő vereséget mértek II. Edward királyra – hétszázadik évfordulója.

Az elszakadás legnagyobb (és gyakorlatilag egyetlen) támogatója a Skót Nemzeti Párt. Alex Salmond,  jelenlegi skót kormányfő és az SNP vezetője mindent megtesz a függetlenségért, azonban azt még a pártja is elismeri, hogy sok a kérdőjel Skócia függetlensége körül. Vannak olyan területek és vitatott kérdések, amelyek komoly fejtörést okoznak Edinburghnak és Londonnak is.

Alex Salmond a népszavazás elfogadása után
Alex Salmond a népszavazás elfogadása után

 Skót autonómia

1997-ben népszavazást tartottak a skót parlament felállításáról. A szavazók 74%-a, azaz mintegy 1,7 millió ember voksolt az önálló skót parlament mellett. 1998-ban elfogadták a Scotland Act nevű törvényt, amely meghatározta a skót parlament jogköreit: szinte minden területen autonómiát élvez, kivéve adókivetés, a társadalombiztosítás, a hadsereg, a monetáris politika és a nemzetközi kapcsolatokat.

A végrehajtói hatalmat a Végrehajtói Testület végzi. A választásokon rendszerint a Konzervatív és Egyesülési Párt, a Munkáspárt, a Liberális Demokraták és a Skót Nemzeti Párt szerepel jól. A legutóbbi választást az SNP nyerte meg, s 2012-től folytat tárgyalásokat Londonnal a népszavazás kiírásáról. Ezzel párhuzamosan a liberálisok, a munkáspártiak és a konzervatívok együtt kampányolnak a Better Together (Együtt jobb) mellett, s már félmillió szórólapot helyeztek el skóciai vasútállomásokon és közintézményekben. A szórólapok annak az előnyeit ecsetelik, hogy Skócia számára mennyi előnnyel jár az Egyesült Királyságban való maradás, valamint milyen komoly problémákat vet fel a függetlenség kérdése.

2014-ben tartják a referendumot, amelyen az alábbi egyszerű kérdésre kell igennel vagy nemmel felelni: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Skóciának független államnak kell lennie?”

 hirdetes_300x300  
A skót parlament épülete
A skót parlament épülete

Problémák halmaza

Gazdaság: Ide tartozik az adóbevételek és az adózási rendszer. A brit költségvetés szerint Skócia saját államháztartása az utóbbi időben eléggé deficites. Kérdéses maradna, hogy Anglia államadósságából Skócia mennyit „örökölne”,s milyen lenne az új ország hitelminősítése, miközben Anglia államadóssága az előrejelzések szerint a GDP 71 %-át fogja kitenni az elkövetkező években.  A gazdasági kérdésekkel együtt felmerül a pénznem problémája is: az angol font maradna, esetleg saját skót pénzt hoznának létre, vagy azonnal bevezetnék az eurót.

Katonai: A függetlenséggel együttjárna a saját skót haderő létrehozása is. Edinburghnak eddig nem kellett törődnie a katonai kiadásokkal – mivel ez közös ügynek számított és csak London foglalkozott vele – valamint a katonai kiképzésekkel és a bázisok fenntartásával.

Lényeges elem a brit nukleáris fegyverek kérdése is. A teljes brit atomarzenál a Trident atomrakétákat hordozó Vanguard osztályú atom-tengeralattjárókból áll, és Skóciában állomásozik. Maga a flotta Faslane hadikikötőjében áll, míg a rakétákat és a robbanófejeket a közeli Coulport támaszponton tárolják. Alex Salmond a nukleáris fegyverek leszerelése mellett van, ám a brit katonai vezetés szerint korántsem könnyű átcsoportosítani a robbanófejeket. Ezenkívül még a NATO-ba való felvétel is kérdéseket vet fel, hogy Skócia automatikusan tagja lesz a szervezetnek, vagy pedig önálló katonapolitikát folytat.

Coultport haditengerészeti bázis
Coultport haditengerészeti bázis

Energiahordozók: Terry Macalister, a Guardian brit napilap egyik tudósítója így nyilatkozott a kérdésről: „az északi-tengeri kőolaj a gyémánt – vagy inkább a tövis – egy független Skócia koronáján.” Kétségtelen, hogy ez a probléma veti fel a legtöbb kérdést a skót függetlenség kapcsán, mivel az olajfúró tornyok nagyrésze Edinburgh kezébe kerülne. A skótok gyakorlatilag az energiahordozókból származó bevétel 90%-át bezsebelhetnék. Ezzel együtt vitatott lenne Orkney-, illetve a Shetland-szigetek sorsa is. Ez a két sziget nem akar kiválni Nagy-Britanniából, s nem szeretnének a független Skócia része lenni.

EU: Egy független Skóciának nagy valószínűséggel újra csatlakoznia kellene az EU-hoz, ami azt is jelenti, hogy minden államnak jóvá kellene hagynia. A probléma ebben az, hogy olyan országok, mint Spanyolország, Belgium, Olaszország, szintén szeparatista törekvésekkel szembesülnek, s Skócia könnyen precedenst teremtene ebben a kérdésben.

Skócia a függetlenségpártiak győzelme esetén sem szakadna el teljesen a brit uniótól, továbbra is a királynőt ismerné el államfőként. Minden egyéb terülten ezen kívül azonban Skócia független lenne, s 1707 óta ismételten önállóvá válna a Tweed folyótól északra levő terület.

Krajčír Lukács

A forrásokat megtalálod itt és itt.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!