A világunkban rengeteg minden történik egyszerre, ezért külpolitikai témában különösen nehéz évértékelőt írni. Nagyon sok olyan esemény zajlott a világban,  amely az adott évben látványos volt ugyan, de semmiféle hatással nincs az elkövetkező évek eseményeire. Ugyanakkor voltak olyan események, amelyek kevés figyelmet kaptak, mégis hatásuk óriási lehet, akár évek-évtizedek múltán is érezni fogjuk annak következményeit. Íme, a Körkép szubjektív listája a 2012-es év legfontosabb, Európán kívüli eseményeiről.

Észak-Amerika és Latin-Amerika

1. Barrack Obama újraválasztása: a közvélemény-kutatások rendkívül szoros versenyt mutattak a demokrata Barrack Obama és republikánus Mitt Romney között.  A republikánusok mindent beleadtak, hogy jelöltjük győzzön, élesen bírálva az Obama-adminisztráció  külpolitikáját és gazdasági intézkedéseit. Végül azonban Obama 50,7%-al győzött. Obamát annak ellenére újraválasztották, hogy munkanélküliség még mindig magas, USA gazdasági növekedése lassú, az általános egészségbiztosítás pedig komoly vitákat gerjeszt.

2.Fegyveres ámokfutások USA-ban: 2012.december közepén a Connecticut állambeli Newtownban egy ámokfutó 26 embert, köztük 20 kisiskolást, lőtt agyon, majd miután kiérkezett a rendőrség, magával is végzett. December 24-én a New York állambeli Webster város önkéntes tűzoltóira is rálőttek, miután egy tűzesethez hívták ki őket. Ha ehhez még hozzávesszük júliusban történt denveri lövöldözést – amikor egy fiatalember  moziban automata fegyverekkel tombolni kezdett – akkor az idei év rendkívül véres volt USA történetében. Ismét fellángolt a fegyverviselési vita, a liberális törvények megszigorítása, az amerikai fegyverlobbi elleni hadjárat.

 hirdetes_810x300  

3.A mexikói elnökválasztás: A szinte polgárháborúba süllyedt Mexikóban – ahol a drogkartellek már évek óta véres harcokat vívnak a hadsereggel, s a leszámolások szinte mindennapi eseménynek számítanak az országban – ez év nyarán választásokat tartottak. A győzelmet meglepő módon Enrique Pena Nieto, az Intézményes Forradalmi Párt (PRI), jelöltje nyerte. Ez a párt szinte az egész XX. században egyedül irányította Mexikót, első vereségét csak 2000-ben szenvedte el. A 2006-os választásokon csupán a harmadik, kevésbé jelentős politikai erővé esett vissza, s úgy tűnt 2012-ben teljesen kiszorul a parlamentből. Ennek ellenére – rácáfolva a közvélemény-kutatásokra, amelyek a baloldali PRD győzelmét jósolták– a PRI közel 40%-al győzött. Sok mexikói választási csalásokkal vádolja a PRI-t, s az ellenzék bojkottálni próbálta a Pena Nieto beiktatását. Mindenesetre Mexikó jelentős változások elé néz a következő években, hiszen a kormánypárt és az ellenzék célja a drogkartellek felszámolása és gazdasági növekedés elősegítése, amely érdekében Paktum Mexikóért néven együttműködési megállapodást kötöttek.

Pena Nieto győzelme a választásokon, a PRI 12 év után visszatért a hatalomba
Pena Nieto győzelme a választásokon, a PRI 12 év után visszatért a hatalomba

Az iszlám világ (Közel-Kelet és Észak-Afrika)

1.Iszlamista fordulat Egyiptomban: A nyári választásokon Mohamed Murszi győzelme nem volt meglepő.  2012. december 25-én megszavazták az iszlamista alkotmányt, kihagyva a kopt keresztényeket és a nőket. Ezzel lényegében megszületett a legerősebb szunnita iszlamista állam Szaúd-Arábia után. Ezenkívül úgy tűnik, hogy a Mubarak-korszak alappillérének számító egyiptomi hadsereg, a tábornokok menesztése után, titokban kiegyezett a Muszlim Testvériséggel a hatalom felosztásáról.  2013-2014-ben Egyiptom a régió meghatározó államává válhat.  Bővebben a témával itt foglalkoztunk.

2.A szíriai polgárháború befejezése: Szíriában zajló polgárháború, a hatalmon lévő alavita kisebbség – a síita egyik vallási irányzata – és a szunnita többség között, egyre inkább a vége felé közeledik. A harcok már átterjedtek a határon kívülre: Libanonban is destabilizálódott, Törökország szír célpontokat bombázott, miközben Izrael fennhatósága alá tartozó Golán-fennsíkot is szír támadás ért. Bassár el-Aszad legfőbb szövetségesének számító Oroszország is egyre inkább kihátrál a Baasz Párt mögül, s Moszkva hozzálátott az orosz állampolgárok kimenekítésének. A szír hadsereg folyamatosan visszaszorul, a szunnita felkelők egyre inkább ellentámadásba mentek át. A damaszkuszi vezetés tárgyalni kezdett az ENSZ-el, miközben a szír hadseregben soha nem látott dezertálás kezdődött meg. Bár 2013-ban kicsi az esélye az Aszad-rezsim fennmaradásának, azonban a legtöbb nagyhatalom tart a szíriai polgárháború utáni rendezéstől. Könnyen lehet, hogy szélsőséges szunnita hatalom kerül az ország élére, bosszúhadjáratot indítva a keresztények és az alaviták ellen, miközben nem kizárható az ország három részre szakadása sem, amely komoly hatalmi vákumot hozna létre a Közel-Keleten.

Pillanatképek a szíriai polgárháborúról
Pillanatképek a szíriai polgárháborúból

3. A gázai konfliktus: 2012. november 14-én egy újabb gázai háború tört ki Izrael és a Hamász között. Izrael egy légi csapásban megölte a Hamász vezetőjét, amelyre válaszul Gázából rakétaesőt zúdítottak Izraelre.  A Vaskupola nevű izraeli rakétaelhárító rendszer másfél ezer rakétát szedett le, miközben az izraeli légierő folyamatosan gázai célpontokat bombázott. Habár Izrael felkészült a szárazföldi támadásra, a katonai megszállás azonban nem következett be (ami igazán precedens értékű esemény, mert  ilyenre eddig még nem volt példa Izrael fennállása óta). A nemzetközi diplomáciai nyomásgyakorlás meghátrálásra kényszerítette Izraelt, különösen Egyiptom szerepe volt óriási a konfliktus rendezésében.  Mohamed Murszi nemcsak tető alá hozta a tűzszünetet, hanem ismét megnövelte Kairó befolyását a palesztinoknál. Ezenkívül novemberben az ENSZ Közgyűlése „tagság nélküli megfigyelő államként” ismerte el Palesztinát. Habár katonailag Izrael győzött a legutóbbi gázai konfliktusban, azonban a politikai csatát elveszítette. Izraelben feloszlatták a parlamentet, előrehozott választásokat írtak ki 2013. januárra, s Bejamin Netanjahu meghirdette az új telepes-politikát: háromezer új otthon építése Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában. Ez nem kevés feszültséget teremt a térségben és a nagyhatalmak között.

Az izraeli Vaskupola védelmi rendszer működés közben
Az izraeli Vaskupola védelmi rendszer működés közben

Fekete-Afrika

1.Puccs Maliban: 2012.március 21-én katonai puccs történt a nyugat-afrikai Maliban.  Amadou Tuouré hatalmát a katonatisztek azért döntötték meg, mert az ország északi részén zajló taureg lázadás még mindig nem ért véget.  Mali destabilizációját a líbiai Kadhafi bukása után hazatérő nomád taugerek, többnyire fegyveres zsoldosok, okozták. Taugerek északon kikiáltották a függetlenségüket, miközben az országban egyre nagyobb hatalomra tett szert a szélsőségesen iszlamista Anszar Dín csoport. Az ország anarchiába süllyedt, folyamatosak a harcok, ezért karácsonykor az ENSZ BT jóváhagyta a katonai beavatkozást, s 2013 év elején megindulnak a kéksisakos csapatok.

A katonaság bejelenti a hatalomátvételt Maliban
A katonaság bejelenti a hatalomátvételt Maliban

 

2.Szudán: 2011-ben Afrika legnagyobb országa, Szudán kettészakadt: Észak-Szudánra és Dél-Szudánra. Bár Dél-Szudán függetlensége tárgyalóasztalok és szavazás mellett történt meg, a határokat nem sikerült rögzíteni. Emiatt a két Szudán között fegyveres harcok törtek ki, amelynek célja az olajban gazdag terültek, mint pl. Heglig, elfoglalása. 2012-ben kiújultak a harcok, miközben humanitárius válság bontakozott ki az áradások és az éhínségek miatt.

Összecsapások a kettéosztott Szudán határánál

Kelet-Ázsia

1.Az észak-koreai műholdfellövés: az év egyik legmeglepőbb eseménye. Kim Dzsong Un látványosan átverte az országok hírszerzéseit, mikor decemberben fellőtte a saját műholdját, meglepve ezzel mindenkit. Az egész kísérlet valójában üzenet volt a környező államoknak és az USA-nak: Észak-Korea rendelkezik IBM-rakétákkal.

2.18. kínai pártkongresszus: 2012 novemberében összeült a kínai vezetés, hogy a lehető legmegfelelőbb mederben megtörténjen a hatalom átadása. A kínai káderek egymást közt megegyeztek a következő elnök személyéről – Hszi Csin-ping lett az új elnök – aki követni fogja elődei gazdaságpolitikáját, valamint ígéretet tett arra, hogy megpróbálja megoldani a környezeti és a nem politikai jellegű (demokrácia, cenzúra stb.) problémákat az országban. A hatalomátadás zavartalanul ment végbe, nem került sor egyetlen egy ellenzéki akcióra és tüntetésre sem. A KKP számára az egyetlen kellemetlen eseményt a nyáron letartóztatott, a leginkább esélyesnek tartott, új maoista Po Hszi-laj menesztése jelentette. Ő komoly veszélyt jelentett a KKP számára, ugyanis Mao Ce Tung-hoz hasonló gazdasági és társadalmi reformokat akart bevezetni.

3. A kínai-japán szigetvita: 2012 nyarán ismét kiújult a japán-kínai ellentét, köszönhetően pár sziget (Spratly, Szenkaku) hovatartozása miatt, amely nagyon fontos hajózási útvonalak mentén fekszenek, s a becslések szerint jelentős energiahordozók fekszenek a tenger mélyén.  Folyamatosak voltak a határsértések, japán és kínai aktivisták saját zászlóikat tűzték ki a szigetekre, miközben az országokban tüntetések zajlottak a nagykövetségek előtt. Kínában a japán-ellenes tüntetők, megtámadták a japán cégeket – mint pl. Honda és a Toyota – japán üzleteket gyújtottak fel és állampolgárokat támadtak meg. A válság nem oldódott meg, a feszültség korántsem tűnt el a kínai-japán kapcsolatban, s valószínűleg kihatással lesz az elkövetkező évek eseményeire is.

Összegezve:  2012 jelentős eseményekben gazdag év volt, bár sokkal nyugodtabb 2011-hez képest. Reméljük a jövő évben nemcsak negatív, hanem pozitív változásokban is részünk lesz. Habár sokan (tévesen) világvégét jósoltak 2012.december 21-re, az emberi történelem mégsem ért véget. Ugyanúgy folytatódik tovább, s 2013-ban szintén jelentős eseményeknek leszünk szemlélői.

Krajčír Lukács

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

Kapcsolódó cikkek:

Ez történt a világban 2012-ben

Kis lépés az emberiségnek, nagy lépés Észak-Koreának

I.Murszi iszlám fáraó – Az ellopott forradalom?

Mao útjai kifürkészhetőek…Generációváltás Kínában

Ugrásra készen: A szír-török válság

A sárkány karmai: Kína terjeszkedése a Dél-kínai-tengeren

Szíriában a helyzet változatlan

Észak-Korea a (Z)űrben

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!