A 2011-es jázminos forradalom óta a legnagyobb zavargásokra került sor Tunéziában 2013. február 8-án. A rendbontások kiváltó oka egy személy halála volt: Chokri Belaid ellenzéki politikust a munkájából hazafelé vezető úton agyonlőtte egy eddig ismeretlen motoros. A (feltehetőleg) politikai okoból elkövetett gyilkosság felfordulást és kormányválságot idézett elő Tunéziában. A mérsékelt iszlamista Ennahda-párt ellen zavargások törtek ki, többen a leváltásukat követelték.

Kövesd a Körképet a Facebookon!

A liberálisabb és szekulárisabb tunéziaiak követelik a munkanélküliség csökkentését, politikai és gazdasági reformok megvalósítását, valamint azt, hogy a kormány erőteljesebben lépjen fel a „tudományos” szalafistáknak” (szélsőséges szunnita) nevezett mozgalom ellen, akik egyre agresszívebben hangoztatják nézeteiket Tunéziában.

Chokri Belaid ellenzéki politikus, akit egy ismeretlen motoros lőtt le.
Chokri Belaid ellenzéki politikus, akit egy ismeretlen motoros lőtt le.

Kora tavasz Tunéziában

Tunézia volt a kiindulópontja az arab tavasznak nevezett jelenségnek, amely 2011-ben végigsöpört az egész iszlám világban. A jázminos forradalom, ahogy csak a tunéziai eseményeket nevezik, egy zöldségeket áruló diplomás boltos, Mohammed el-Búazízi öngyilkosságával vette kezdetét, s az ország akkori elnökének, Zín el-Ábidín ben Ali lemondásával ért véget 2011. január 14-én. Bár az elnök távozása után még voltak kisebb összecsapások a régi rend képviselői és a tüntetők között, a forradalmi hevület már  alábbhagyott. A nyugati média is egyre kevesebbet tudósított az országról, Líbiára, Egyiptomra majd pedig Szíriára összpontosította a figyelmét.

A 2011-es őszi tunéziai választáson leadják a szavazatukat
A 2011-es őszi tunéziai választás

Kevés publicitást kapott a tunéziai választás 2011 októberében. Először az arab tavasz országai között választásokat tartottak, amelyek nyugodt légkörben és a megfigyelők szerint mindenféle csalás nélkül zajlottak. Hihetetlenül magas volt a részvétel, a szavazóképes lakosság több mint 85 %-a járult az urnákhoz. A választást a mérsékelt iszlamista párt, az Ennahda nyerte meg, 90 helyet szerezve a 217 fős alkotmányozó szervben. Ezek után két szekuláris baloldali párt futott be, másodikként a Kongresszus a köztárságért (CPR), mely az elért 14 százalékának köszönhetően 30 helyet tudhat magáénak a testületben, míg a harmadik helyet az Ettakol párt foglalta el a maga 10 százalékával és 21 helyével.

A választás során azonnal megmutatkozott a tunéziai lakosság kettéosztottsága. A városokban és a partvidéken a liberálisabb, világiasabb erőkre szavaztak, míg a belső-Tunéziában, a sivatagosabb területen az iszlamistákra. Hamdi Dzsebali lett az ország kormányfője az Ennahda-pártból. Rasíd Gannúsir, a száműzetésből hazatért tunéziai pedig a Ennahda párt vezetője, aki kezében a valódi hatalom összpontosul.

 hirdetes_810x300  
A jobboldalon látható Hamdi Dzsebali, az ország elnöke. Baloldalon pedig az Ennahda párt vezetője, Rasíd Gannúsir, akinek a kezében összpontosul a valódi hatalom.
A jobboldalon látható Hamdi Dzsebali az ország jelenlegi elnöke. Baloldalon az Ennahda vezetője, Rasíd Gannúsir.

„Tudományos” szalafisták

A forradalom előtt Tunézia a legliberálisabb országnak számított az arab világban: nem volt tilos az alkohol, a nők a strandokon bikiniben járhattak, és az ország hihetetlenül jól kiépített szállodahálózattal rendelkezett, rengeteg nyugati (főleg francia, spanyol) befektetővel. Tunézia valóságos turistaparadicsom volt a gazdag nyugatiak és az oroszok számára. A megválasztott kormányfő azonnal megnyugtatta a kedélyeket: nem fognak változtatni az eddigi szokásokon, Tunézia továbbra is a nyugati turisták vonzó célpontja marad. Gazdasági és társadalmi reformokat ígért, több munkahelyet.

Az elmúlt hónapok eseményei azonban teljesen mást mutattak. A nyugati cégek fokozatosan elhagyják az országot, miközben a turizmus, akárcsak Egyiptomban, a 2011 előtti időkhöz képest jelentősen visszaesett. Az Ennahda cenzúrázza a televíziós műsorokat, a rádióadásokat és a nyomtatott sajtót is, így nyoma sincs az országban ígért szabad sajtónak és a szólásszabadság is veszélyben van. Habár az Ennahda hivatalosan nem támogatja az iszlamista mozgalmakat, kétségtelen, hogy egyre nagyobb befolyásra tesznek szert az országban. A felbátorodott szalafisták már támadást indítottak a nyugati kultúra és annak szimbólumai, valamintTunézia liberálisabb csoportjai ellen.

A tudományos szalafisták logója
A tudományos szalafisták logója

A magukat „tudományos” szalafistáknak nevező csoportnak leginkább Tunézia középső és déli részein van támogatottsága. Ben Ali idején börtönbe zárt vezetők és tagok most szabadon hangoztatják szélsőséges, Koránra hivatkozó nézeteiket. A szalafisták idővel két részre szakadtak: az egyik elutasítja az erőszakot (lényegében ők a tudományos szalafisták), a másik pedig az erőszakot preferáló, dzsihadista csoport. Ők voltak azok, akik megzavartak számos olyan rendezvényt, amelyet az iszlámmal ellentétes tartalmúnak minősítettek. Habár számuk csupán néhány tízezerre tehető, mégis aktívan – és nagyon hangosan – vesznek részt a tunéziai közéletben.

Már a partvidéki városokban is járőröket szerveznek, ahol megróják a nem iszlám módon öltözött nőket és figyelmeztetik a kézen fogva sétáló párokat. Nyugati mozikat (főleg a Mohamedet kigúnyoló film után) bárokat és szállodákat támadtak meg. Tavaly szeptemberben Szidi Buzidban betörtek egy szállodába, ahol alkoholt árultak és teljesen szétverték a boltot. Az egyetemeken rendszerint megzavarják, a „nem iszlám” előadásokat, bekiabálnak és megfenyegetik az oktatókat. A szalafisták kiharcolták a kormánynál, hogy büntetést vonjon maga után, ha szent dolgokat – Istent, Mohamedet, minden prófétát, minden szent könyvet, a mecseteket – kritika vagy bírálat ér.

A széttört sörösüvegek jelzik a tudományos szalafisták iszlámvédó működését a tunéziai Szidi Buzid városában.
A széttört sörösüvegek, miután a tudományos szalafisták szétvertek egy alkoholárusító üzletet a tunéziai Szidi Buzid városában.

A szalafisták a mostani kormányt sem tartják muszlimnak, sőt nagyon ellenségesek az Ennahdával szemben is, annak ellenére, hogy az mérsékelt iszlamista párt. Az Ennahda nem is mer fellépni ellenük, ahogy azt egy 2012-es októberi esemény is tökéletesen mutatja: a kormány kommandósokkal már háromszor próbálta letartóztatni Seifullah Ben Yacin sejket, akinek az egyik embere betört a tunéziai nagykövetségre és ott a biztonsági szolgálat lelőtte. Legutóbb a nyílt utcán kísérelték meg a sejk elfogását a terrorelhárító kommandósok, ám a szalafista testőrök fegyvert rántottak, és a kommandósok visszavonultak, mert „nem akartak vérfürdőt rendezni az utcán.”

Jázminos forradalom 2.0

Ebbe a feszült tunéziai légkörben szinte bombaként robbant hír: Chokri Belaidot, a baloldali Egyesült Demokratikus Nacionalista Párt vezetőjét fényes nappal megölte egy motoros. Kormányellenes tüntetések kezdődtek, követelve az Ennahda leváltását és a szalafisták megfékezését. Hamadi Dzsebali, Tunézia miniszterelnöke az eseményekre reagálva bejelentette, hogy új, technokrata kormányt  alakít, amely képes a választások irányítására. Ezt a javaslatot azonban a kormánykoalíció mindhárom pártja és több ellenzéki formáció is határozottan elutasította.

A politikus temetése zavargásba fulladt. Rohamrendőröket és katonák százait vezényelték a tuniszi belvárosba. A szakszervezetek általános sztrájkfelhívására bankok, gyárak és néhány üzlet is zárva tartott. A Tunis Air tunéziai légitársaság a sztrájk miatt felfüggesztette összes, az országba érkező és onnan induló járatát.

Chokri Belaid temetése, amely kormányellenes tüntetésbe csapott át.
Chokri Belaid temetése, amely kormányellenes tüntetésbe csapott át.

Összecsapások törtek ki országszerte a rendőrök és a tüntetők között. Egy rendőr meghalt és egy társa kómába esett, miután az éjszakai órákban tüntetők verték meg Gafsza városában. A dél-tunéziai Szidi-Búzidban mintegy tízezer gyászoló gyűlt össze, Ennahda- és kormányellenes jelszavakat skandálva. Ezzel párhuzamosan az Ennahda-párt szimpatizánsai és a szalafisták is megmutatták erejüket, többször összetűzésbe kerülve az ellenzékiekkel.

A Ennahda-párt szimpatizánsai ellentüntetést szerveztek másnapra.
A másik oldal: az Ennahda-párt szimpatizánsai ellentüntetést szerveztek.

Sokáig úgy tűnt, hogy a jázminos forradalom sikerrel járt az észak-afrikai turistaparadicsomban. Azonban 2013 elején bebizonyosodott, hogy a gazdasági-politikai reformokon és a turizmus újraindításán kívül a demokratikusan megválasztott kormánynak szembe kell néznie a szalafistákkal is, akik napról napra erősebbek, s pár éven belül a tunéziai politikai élet legjelentősebb mozgalmává nőheti ki magát.

Ez pedig a végét jelentené annak a Tunéziának, amelyet egykor úgy ismertünk, mint a legnyugatiasabb életvitelű muszlim államot.

Krajčír Lukács

A forrásokat megtalálod: itt, itt és itt

Kapcsolódó cikkek:

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket a FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!