2013. március 19-én este a nicosiai parlament hosszas vita után nemmel szavazott az euróövezeti pénzügyminiszterek 10 milliárd eurós mentőhitelére. A BBC Online szerint 36 képviselő volt ellene, 19-en pedig tartózkodtak az 56 fős ciprusi parlamentben.

A  mentőcsomag elutasítása mögött egy teljesen új, eddig szokatlan kitétel állt: a ciprusi bankbetéteket egyszeri adóval terhelték volna meg.  Ezt nemcsak Ciprus gazdasági helyzete indokolta. Az EU-s politikusok többször is jelezték: a ciprusi bankokkal együtt nem óhajtják az orosz oligarchákat menteni az euróövezet adófizetői pénzén, s egyesek Ciprust Oroszország trójai falovának nevezték az Európai Unión belül. Bár a mentőcsomag ezer sebből vérzett, a kegyelemdöfést valószínűleg a túlságosan szoros ciprusi-orosz viszony adta meg.

Kövesd a Körképet a Facebookon!

Mai cikkünk nem a mentőcsomag részleteire, következményeire és „igazságosságára” fókuszál. Sokkal inkább Nicosia és Moszkva szoros kapcsolatára.

cyprus-bailout-levy-savings-protest-eu-imf.si

Közös gyökerek

Ciprus ma az Európai Unió tagja, de ugyanúgy része az ortodox civilizációnak is. Ez azt jelenti, hogy Nicosia számára a jó kapcsolatok kialakítása és fenntartása az ortodox országokkal kiemelten fontos. Ezért is igyekszik nemcsak Görögországgal, hanem Oroszországgal is jó viszonyt ápolni.

 hirdetes_300x300  

Az oroszok, még a cárok idején, kiemelt figyelmet fordítottak Ciprusra. A hidegháború alatt csak nőtt a szigetország jelentősége. A szovjet külpolitika kihasználva a görög-török ellentétet és a görög enóziszt (egyesülés Görögországgal), mindig Ciprus pártját fogta. Támogatta az ENSZ-ben, számtalan kereskedelmi – s nem ritkán katonai, amely bizony csípte a NATO szemét – szerződést kötöttek. Ciprus (és Görögország) nem volt  a szovjet tömb része, emiatt maradhatott fenn egyfajta idillikus kép Oroszországról. Ez a fajta orosz barátság nemcsak a ciprusi kommunistákra jellemző,  hanem a nacionalista és vallásos görög ciptrióták nagy részére is (az ortodox civilizációs-kulturális gyökerek miatt).

A ciprusi és az orosz elit 1997-ben jelentős katonai megállapodást kötött: Ciprusnak nem volt légiereje, ezért a kormány úgy döntött, légvédelmi rakétákat vesz Oroszországtól. S-300 rakétákról volt szó, amelyek mintegy 430 millió dollárba kerültek. Később azonban, török nyomásra Nicosia elállt a vásárlástól, mivel az üzlet fenyegetést jelentett Törökországra nézve.

Egy orosz S-300. Ilyen rakétát akart eladni az orosz vezetés Ciprusnak. Később visszavonták Törökország miatt.
Egy orosz S-300. Ezt akarták eladni Ciprusnak. Később visszavonták Törökország miatt.

A ciprusi-orosz kapcsolatok intenzitása azóta jelentősen nőtt. Oroszország 2008-ban adóparadicsomnak nyilvánította Ciprust: olajoligarchiák, mint a Gazprom és LukOil Ciprusra menekítették vagyonuk jelentős részét. A hihetetlen kedvező ciprusi adózási rendszer okán. Ciprus napjainkban Oroszország egyik legfontosabb tőkeimportőrévé vált.  Az elmúlt években mintegy 52 milliárd dollárnyi ciprusi befektetés érkezett az orosz gazdaságba. 2010-ben Medvegyev volt az első orosz államfő, aki a szigetországba látogatott. Kijelentette: „Oroszországot és Ciprust mély történelmi szálak kötik össze, emellett az ortodox vallás is még közelebb hoz minket egymáshoz.”

Medvegyev és Kirsztofiasz - az akkori ciprusi miniszterelnök - találkozója 2011-ben.
Medvegyev és Kirsztofiasz – az akkori ciprusi miniszterelnök – találkozója 2011-ben.

A találkozó során, mintegy tizenhárom megállapodást kötöttek, a legtöbb gazdasági és kereskedelmi jellegű volt. A ciprusi turizmus is profitált a találkozóból, tavaly mintegy 150 000 orosz utazott az országba, többségében üzletember. Az orosz vendégeknek csupán internetes kérdőív kitöltése szükséges ahhoz, hogy a repülőtéren vízumot kapjanak. A szigeten ingatlant vásárolhatnak, ami az orosz üzletemberek második lakóhelyül szolgál.

2012-ben Oroszországból 22,4 milliárd dollár érkezett közvetlen befektetésként (FDI) Ciprusra, ez az orosz tőkeexport 33 százaléka. Emellett, abból a 13,6 milliárd dollárból, amelyet 2011-ben külföldről újonnan kibocsájtott orosz részvényekbe fektettek, további 3,8 milliárd dollárt utaltak át ciprusi számlákról.

Oroszul kiírt menü a ciprusi Limassolban, amely az orosz turisták elsődleges célpontja
Oroszul kiírt menü a ciprusi Limassolban, amely az orosz turisták elsődleges célpontja

Cipruson található az orosz bankok külföldi nettó követeléseinek 51 százaléka, ami 2011 végén több mint 9 milliárd dollárt jelentett. A Moodyís hitelminősítő intézet szerint 2012 végén az orosz bankok 12 milliárd dollárnyi összeget tartottak ciprusi bankokban. Ez mintegy 3 milliárd dollárral több, mint egy évvel korábban.

Felhergelt medve

Az új törvényjavaslat elfogadása rendkívül kényelmetlenül érintette az orosz politikai vezetést, üzletembereket, valamint a szervezett bűnözés vezetőit is. Egy csapásra befellegezhet ugyanis az egyik közkedvelt orosz adóparadicsomnak.

Michalis Sarris a ciprusi pénzügyminiszter
Michalis Sarris a ciprusi pénzügyminiszter

Az orosz Gazprom gázóriás vasárnap felajánlotta, finanszírozná a meggyengült ciprusi bankrendszert, cserébe viszont jelentős kontrollt szeretne az ország szénhidrogén kitermelése felett. Vlagyimir Putyin orosz elnök „igazságtalannak, szakmaiatlannak és veszélyesnek” nevezte a különadót, Dmitrij Medvegyev miniszterelnök pedig vagyonelkobzásról beszélt. A ciprusi válság következtében oroszok tömege indult a szigetországba. A ciprióta taxisok szinte csak oroszokat szállítanak a városba, a Moszkvából Ciprusra tartó gépek szintén csordultig vannak.

Kedden Moszkvába utazott Mihalisz Szarrisz ciprusi pénzügyminiszter is, hogy tárgyalni az orosz vezetéssel tárgyaljon. Oroszország 2011-ben 2,5 milliárd dollár kölcsönzött Ciprusnak. Szarrisz szeretné kialkudni, hogy csökkentsék a 4,5 százalékos kamatot,  a hitel lejáratát pedig 2016-ról tolják ki 2020-ig.

Tüntetés a nicosiai parlament előtt
Tüntetés a nicosiai parlament előtt

Vihar közeleg…

A ciprusi parlament előtt ezerfős tömeg tüntetett „El a kezekkel Ciprustól” táblákkal. Később üdvrivalgással fogadták a szavazás végeredményét. Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök félórás telefonbeszélgetést folytatott Vlagyimir Putyinnal a döntés után. Az Európai Központi Bank (EKB) tudomásul vette a ciprusi lépést.

A cikk írásakor az euróövezeti tagállamok még nem reagáltak  ugyanakkor Brüsszel most Ciprus „ellenjavaslatára” vár. Az ország ugyan most megúszta a mentőcsomaggal járó problémákat, de szembe kell néznie azzal, hogy az elutasításnak komoly következményei lesznek. S ezt nemcsak az ország lakosai fogják megérezni magukon.

Krajčír Lukács

A felhasznált forrásokat megtalálod: itt, itt, és itt

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket Facebookon, Twitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!