2013. június 14-én elnökválasztás zajlott Iránban. Mahmúd Ahmadinezsád második elnöki ciklusa is lejárt, s az iráni törvények nem teszik lehetővé az újabb indulást. Emiatt a választásokat hatalmas érdeklődés kísérte nemcsak az országban, hanem a világban is. Az eredmény mindenkit meglepett, a végére maradt hat jelöltből Hasszan Rohani – az egyetlen reformer – nyert.

Kövesd a Körképet a Facebookon is!

Mindez még nem azt jelenti, hogy Teherán egyértelműen elköteleződött volna a reformok iránt. Az ország vezetőjének, Ali Khameneinek a hatalma ugyanis még mindig megkérdőjelezhetetlen és szinte abszolút az országban.

Mai cikkünkben a választások mellett bemutatjuk Ahmadinezsád vitatott második ciklusának kezdetét és az iráni politikai rendszer felépítését is, amely teljesen egyedülálló az iszlám világban.

Hasszán Rohani az egyetlen mérsékelt jelölt
Hasszan Rohani az egyetlen mérsékelt jelölt.

Nehéz kezdet

 hirdetes_810x300  

A 2009. június 12-i elnökválasztáson Mahmúd Ahmadinezsád 62%-ot kapott, s ezzel ismételten nyert. Ám a 2005-ös elnökválasztástól eltérően nem várt esemény következett be: június 13-án a másik három jelölt hívei –  Mir-Hoszein Múszavi egykori miniszterelnök (1981–1989), Mehdi Karrubi ajatollah (2000–2004) és Mohszen Rezái a Forradalmi Gárda volt főparancsnoka – tüntetni kezdtek Teherán utcáin. 1979 óta a legnagyobb, több százezres, főleg fiatalokból álló tömeg nem akarta elhinni Ahmadinezsád győzelmét és a választások megismétlését követelték. A reformpárti Mir-Hoszein Múszavit tartották a választás igaz győztesének. A hatalom igyekezett korlátozni a médiát, az internetet és a telefonszolgáltatást is, több-kevesebb sikerrel (Nedá Aga Szoltán, egy 26 éves egyetemista lány haldoklásáról készített videó bejárta a világot). 

Pontosan 30 évvel az iráni forradalom után egy újabb tüntetés vette kezdetét Teheránban
Pontosan 30 évvel az iráni forradalom után egy újabb tüntetés vette kezdetét Teheránban.

Amikor a Forradalmi Gárda látott hozzá a tüntetések leveréséhez és a halálos áldozatok száma egyre  növekedett, az Őrök Tanácsa is elismerte a csalást.Kihirdették, hogy újraszámlálják a szavazatokat a vitatott választási körzetekben. Ez június 28-án meg is történt, de Ali Khamenei – Irán második államfője, Khomeini ajatollah utóda – kijelentette: „Mahmúd Ahmedinezsád olyan mennyiségű szavazattal nyertt, amelyet nem fenyeget pár elcsalt cédula, s ő lesz Irán elnöke újabb négy évre.”  A tiltakozások folytatódtak, az új vezetés azonban már sokkal felkészültebb volt. Ahmadinezsád hívei a rendőrséggel együtt – főleg a vidéki lakosság és a szegények – ellentüntetéseket szerveztek, s véres összecsapásokra került sor.

A zavargások leverése június végén.
A zavargások leverése 2009. júniusa végén.

A 2009-es tüntetések eredménye: 20 halott, 1000 letartóztatott, az ellenzéki pártok teljes felszámolása  Mir-Hoszein Múszavit és Mehdi Karubit pedig házi őrizetbe került (mind a mai napig ott is vannak). Liberálisabb napilapokat tiltottak be, szigorúbban ellenőrizték a reformpártiakat, miközben a hatóságok elismerték a börtönökben történt kínzásokat.

Ali Khamenei a 2009-es tüntetés óta – eltérően 2005 után –  már nem támogatta Ahmadinezsádot. Az elmúlt években gyakran feszült komoly ellentét Irán vallási és világi vezetése között, Khamenei többször is bírálta Ahmedinezsád kül- és belpolitikáját. Khameini a saját embereivel bástyázta körül magát, tízezer fős testőrsége van, nem utazik külföldre és a média előtt is ritkán mutatkozik. Megromlott viszonyát a világi hatalommal az is jelzi, hogy megtiltotta Ahmadinezsád utódjának indulását a választásokon.

Ahmadinedzsád és Khamenei egymással beszélget. 2009 óta fokozatosan megromlott a viszonyuk. Belső iráni források szerint annyira, hogy Ahmadinedzsád megkérdőjelezte a vallási vezetés előbbre valóságát a világinál.
Ahmadinezsád és Khamenei egymással beszélget. 2009 óta fokozatosan megromlott a viszonyuk. Belső iráni források szerint annyira, hogy Ahmadinezsád megkérdőjelezte a vallási vezetés elsőbbségét a világival szemben.

Bonyolult rendszer, még bonyolultabb utódlás

Az Iráni Iszlám Köztársaság politikai rendszere átláthatósága nagyon nehéz, önálló kategóriát alkot az iszlám világban (alapjaiban talán csak Pakisztánéval mutat hasonlóságot). A politikai berendezkedésben megtalálhatóak a európai parlamentarizmus elemei, mélyen áthatva a Koránnal, a síita filozófiával és vallással. Ehhez még hozzájön Khomeini ajatollah 1968-ban kidolgozott iszlám kormányzás elmélete és a „vallástudós abszolút hatalma”, amelyet az 1979-es iráni forradalom után vezetett be. Azóta a piramis csúcsán mindig a Forradalom Legfőbb Vezetője áll, aki Irán legfőbb iránymutatója és a fegyveres erők főparancsnoka. Ezt a pozíciót csak egy egyházi személy töltheti be, legelőször Khomeini ajatollah, majd halála után – 1989-től napjainkig – Khamenei.

Khomeini megérkezése a párizsi száműzetésből a teheráni repülőtérre 1979-ben.
Khomeini megérkezése a párizsi száműzetésből a teheráni repülőtéren 1979-ben.

Az elnöki tisztség valójában csupán a második legfontosabb pozíció Iránban. Négyévenként közvetlenül választják, ezért hatalmas a legitimációja az iráni lakosság körében. Feladata Irán mindennapjainak irányítása, nemzetközi képviselete, a költségvetés meghatározása és gazdasági problémák megoldása. Ahmadinezsád volt az első, aki kétszer tölthette be ezt a tisztséget, méghozzá az első civil elnökként.

A többi iráni intézményt egyszerűen talán úgy lehetne jellemezni, hogy vannak demokratikus úton, közvetlenül megválasztott intézmények, amelyeknek megvan az antidemokratikus (értsd kinevezett) ellenpárja. A 290 fős iráni parlamentet – a medzsliszt – szintén négyévente választják, szerepe a törvényhozásban való részvétel (kezdeményezhet és elfogadhat törvényeket),vizsgálatot indíthat a miniszterek ellen. Ugyancsak megválasztják a 86 tagú, egyházi személyekből álló Szakértők Gyűlését, akik ellenőrzik és akár el is mozdíthatják a Legfőbb Vezetőt. A kinevezett, nem megválasztott csoportba tartoznak: a Forradalmi Gárda, a Legfőbb igazságügyi méltóság és az Egyeztető Tanács. Különálló és érdekes szervet alkot az Őrök Tanácsa, amely 12 főből áll. A jogászokat és a vallástudósokat hat évente választják. Szerepe igazán sokrétű, mivel ellenőrzik és megszűrik a jelölteket, valamint alkotmánybíróságként is működnek.

Talán így a legegyszerűbben áttekinthető az iráni politikai rendszer.
Talán így tekinthető át  legegyszerűbben az iráni politikai rendszer

Csak egy maradhat

A 2013-as választásokon 678 jelölt indult, de végül sokan visszamondták a jelölésüket, vagy pedig az Őrzők Tanácsa törölte őket a listáról. Emiatt végül csak hat emberre lehetett szavazni június 14-én. Mivel politikai pártok nincsenek az országban, ezért a politikusok között két fő irányzat jött létre: a konzervatívok és a reformerek. A jelöltek esetében is látható volt ez a megosztás, mivel négyen a konzervatív táborba tartoztak, egy reformer és egy pedig független jelölt (aki valójában konzervatív) volt.

A hat iráni jelölt egy tévé vitában.
A hat iráni jelölt egy televíziós vitában.

A júniusi választásokon óriási volt a részvétel, az ötvenmilliós szavazóképes lakosság 72 %-a járult az urnákhoz. A Forradalmi Gárda ezúttal felkészült, s már hetekkel ezelőtt bejelentette: bárhogy is végződjön a szavazás, nem fogja eltűrni a rendbontást. A fokozott katonai jelenléttel és az urnák körül hivatalosan „védelmi feladatokat” ellátó gárdistákkal a hatalom elejét akarta venni egy 2009-hez hasonló tüntetés-sorozatnak. A hadsereg befolyása egyre nagyobb Iránban, militarizálódik a társadalom, sőt bizonyos mértékben már ellensúlyozza az egyház hatalmát. Ezt bizonyítja, hogy a hat jelölt között csak egy vallási személy volt, a többi mind valamilyen szállal kapcsolódott a Forradalmi Gárdához és részt vettek az iraki-iráni háborúban (Szaid Dzsalil, az egyik jelölt a háborúban vesztette el fél lábát.)

A választásokat végül  Hasszan Rohani, az egyetlen vallási és reformpárti jelölt nyerte meg. Rohani a szavazatok 50,68 százalékát – 18,5 millió szavazat –  szerezte meg, s mivel ez abszolút többség, nem lesz második választási forduló. Mélyen vallásos családból származik, jogot tanult és a SZÁVÁK (a volt iráni sah titkosrendőrsége) többször letartóztatta. Az iráni forradalom alatt részt vett az iráni hadsereg és bázisok újraszervezésében, s ő volt a légierő főparancsnoka az 1990-es években. A kampány idején még nem számított lehetséges győztesnek, azonban a televíziós vitáknak és az interjúknak köszönhetően megnőtt a népszerűsége, a  közvélemény-kutatások is őt tartották a legesélyesebbnek.

Rohani az egyik nyilvános beszéde után.
Rohani az egyik nyilvános beszéde után.

Rohani a „mértékletes kormányzás híve” és az egyik előző elnök, az óvatos reformjairól híres Mohammad Khatami támogatását élvezi. Támogatja a politikai foglyok szabadon engedését és a polgári jogok alkalmazását. A nukleáris programban pedig azt hangoztatta: „a visszaeső ipar és termelés mellet nem biztos, hogy az atomprogramba kellene a legtöbb pénzt beleölni.”  A gazdasági kérdések, a munkahelyteremtés és a nyugati szankciók enyhítése különösen fontos témája volt kampányának. Pragmatikusabb álláspontot képvisel a külpolitikában, csökkentené Bassár el-Aszad szír elnöknek küldött pénzügyi segélyeket – de nem a katonait – és emellett rendezné a viszonyt az Egyesült Államokkal is.

Az eredmény kihirdetése után Irán szerte ünnepeltek Rohani támogatói
Az eredmény kihirdetése után Rohani támogatói ünnepeltek.

Hasszan Rohani győzelme meglepő fordulat az Iráni Iszlám Köztársaság 34 éves történelmében, amelynek komoly következményei lehetnek a régióra nézve. Az iráni lakosság üzenete félreérthetetlen: nem a hatalom valamelyik kedvence nyert, hanem egy „relatív” ellenzéki. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a végső szó Ali Khameneié. Nagy kérdés, hogy az ajatollah mennyire elégedett Rohani személyével, mit gondol róla és egyáltalán milyen következtetéseket fog levonni a választási eredményekből.

Krajčír Lukács
Felhasznált irodalom:
N. Rózsa Erzsébet – Tálas Péter: Iráni választások: egy modell válsága? In: Biztonságpolitikai Szemle.
Internetes forrásokat megtalálod itt, itt és itt
Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket Facebookon, Twitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!