2013. szeptember 26-a óta szinte folyamatosan zajlanak a tüntetések Szudánban. A helyi ellenzék  „szudáni tavaszról” beszél, melynek célja Omar Hassan al-Bashir elnök eltávolítása az ország éléről. A népirtással és Szudán kettészakításával vádolt államfő egyelőre még képes úrrá lenni a helyzeten, azonban a szudáni gazdaság így is az összeomlás szélére került. Ennek oka nem a hetek óta tartó zavargások.  Az ország 2011-ben kettészakadt: a kőolajban gazdag területek Afrika legfiatalabb államába, Dél-Szudánba kerültek.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

Cikkünkben al-Bashirt és a kegyetlen polgárháborúit, Szudán kettészakadását, a kőolaj feletti harcot és napjaink tüntetéseit mutatjuk be.

Omar al-Bashir: 1989 óta Szudán élén.
Omar al-Bashir: 1989 óta áll Szudán élén.

Véget nem érő polgárháborúk

Szudán 1954-ben nyerte el függetlenségét, de azóta az ország lakossága – egy tíz éves időszakot eltekintve – folyamatos polgárháborúban él. Omar Hassan al-Bashir 1989-ben puccsal ragadta magához a hatalmat és igyekezett véget vetni az akkor már 6 éve óta tartó polgárháborúnak, amely főleg Szudán déli részén zajlott. A Dél-Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereg (Sudan People’s Liberation Army, SPLA) azonban kemény ellenfélnek bizonyult, a szudáni hadsereg létszám és haditechnikai fölénye ellenére sem tudta őket legyőzni. A polgárháború leginkább etnikai-vallási okok miatt zajlott, északon ugyanis arabok és muszlim vallásúak éltek, miközben délen főleg keresztények és fekete-afrikai törzsek (dinkák, a nuerek és a sillukok) laktak. Végül 2005-ben a felek csupán nemzetközi nyomásra voltak hajlandók békemegállapodást kötni.

Az SPLA ünnepli a 2005-ös békekötést
Az SPLA tagjai ünnepi hangulatban a békekötés után.

Ennek a „békének” viszont az volt az oka, hogy Szudán 2005-ben egyszerre három (!) háborút is vívott.  2003-ban a szudáni  kb. 493 180 km² területű Darfúr tartományban két afrikai csoport (a Szudáni Felszabadító Hadsereg és az Igazságosságért és Egyenlőségért Mozgalom) támadást intézett a kormányerők ellen. Al-Bashir bombázással és a rettegett dzsandzsavík – fekete-afrikai, arabul beszélő és muszlim vallású lovasok – bevetésével válaszolt, akik kifosztották a lakosságot és megerőszakolták a nem arab nőket. 2004 április 11.-én hiába lépett életbe fegyverszünet, azt a mai napig egyik fél sem tartja be. Szudán ráadásul 2005-2007 között még a nyugati szomszédjával, Csáddal is háborút vívott. Al-Bashir aktívan támogatta a Demokrácia és Szabadság Mozgalmat a csádi polgárháborúban, s a szudáni hadsereg gyakran be is tört az ország területére.

A dzsandzsavík támadása
A dzsandzsavík támadása – jelenet egy szudáni filmből, amely a darfúri konfliktust dolgozza fel.

Afrika legfiatalabb országa

 hirdetes_400x285  

Al-Bashir kénytelen volt beleegyezni az ENSZ azon rendelkezésébe, miszerint Dél-Szudánban szavazást tartanak a jövőbeni függetlenségről. 2009-ben  meg is indult a nagyméretű fegyverkezés mindkét fél részéről, mivel a pontos határok még mindig kérdésesek voltak. Az Egyesült Államok igyekezett elejét venni annak, hogy ismét háború törjön ki a térségben, ezért levette Szudánt a terrorizmust támogató országok listájáról, enyhítette a büntetőszankciókat, valamint elengedte 50 milliárdos államadósságát. Kína hasonlóképpen cselekedett: a befektetések és fegyvereladások számának csökkentésével igyekezett nyomást gyakorolni Kartúmra.

Szudán és Dél-Szudán a térképen. Bal oldalt található a majdnem egy Franciaországnyi Darfúr régió, amely szintén a függetelenségért küzd.
Szudán és Dél-Szudán a térképen. Bal oldalt található a majdnem egy Franciaországnyi nagyságú Darfúr régió, amely szintén a függetlenségért küzd.

2011. január 9-én vette kezdetét a Dél-Szudán függetlenségéről szóló referendum. A népszavazás érvényességére szükség volt ahhoz, hogy a szavazóképes lakosság legalább 60%-a a szavazóurnákhoz járuljon. Végül 3,2 millióan mentek el szavazni (kb. 80%) és a függetlenségpártiak győzetek (98%).  2011. július 9-én kikiáltották az önálló Dél-Szudánt. Az ország fővárosa Juba lett. A többséget kitevő dinka törzs tagját, Salva Kiir Mayardit, választották meg első elnöknek. 2011. július 14-én felvették őket az ENSZ-be, július 28-án pedig az Afrikai Unióba.

Salva Kiir Mayardi Brüsszelben. Nem hiába nevezik őt néhányan a fekete cowboynak abban a kalapban...
A dél-szudáni elnök Salva Kiir Mayardi Brüsszelben. Néhányan fekete cowboynak nevezik, mert a fekete kalap szinte állandóan a fején van…

Marakodás a fekete aranyért

A függetlenséget azonban ezután sem követte béke. A két Szudán közötti konfliktusok legfőbb kiváltó oka a kőolaj. Az elmúlt években a régióban – sőt egyedülálló módon talán egész Afrikában – Szudán tíz százalék fölötti GDP növekedést tudott produkálni, még a szankciók és a háborúk ellenére is. Bár a bevétel jelentős része az elit zsebébe landolt, de azért valamennyi mégis jutott az életszínvonal emelésére és az infrastruktúra kiépítésére. Szudán a 21. század elején Afrika második legnagyobb kőolaj kitermelőjévé vált. Az ország kettészakadása azonban rendkívül megnehezíti a fekete arany exportálását, mivel az olaj nagyrészt délen található, miközben a teljes feldolgozóipar északon helyezkedik el.

Kőolajfinomító Kartúm mellett
Kőolaj-finomító Kartúm mellett.

A kőolajban gazdag területekért termésyetesen azonnal megindult a harc. Al-Basir megerősítette a szudáni katonai jelenlétet az ország déli részén, folyamatosan hajtott végre etnikai tisztogatásokat, vagy éppen betört az új állam területére. Az itt tevékenykedő ENSZ-kéksisakosok tehetetlenek voltak, gyakran érte őket támadás mindkét oldal részéről.

Végül Dél-Szudán megelégelte, s 2012. márciusában offenzívát indított az északi területekre. Nemcsak kiszorították al-Basir hadseregét, hanem elfoglalták a szudáni hegligi olajmezőt is. Mivel ez a terület adja Kartúm kőolaj-kitermelésének több mint felét, ezért a szudáni elnök szinte mindent bevetett, hogy visszafoglalja ezt a fosszilis nyersanyagban gazdag régiót. A szudáni légierő napokon át bombázta Dél-Szudánt, miközben nagy szárazföldi erőkkel igyekeztek visszaszerezni Hegliget. Végül a délieknek – több győztes összecsapást követően – vissza kellett vonulniuk al-Bashir erői elől és a két ország vezetése ismét tárgyalóasztalhoz ült.

A hegligi csata után. Bár hivatalosan Szudán visszafoglalta, túl nagy károkat szenvedett az infrastruktúra és akadozott a kőolajkitermelés
A hegligi csata után. Bár hivatalosan Szudán győzött, a csaták megviselték a szudáni gazdaságot és akadozott a kőolaj-kitermelés is.

Országos felfordulás

Bár Al-Basir győztesen került ki a harcokból, de ez aligha javított népszerűségén. Az ország kettészakadása és a hegligi olajmezők körüli csaták jelentős anyagi kiesést jelentettek Kartúmnak. A kínai támogatás, akárcsak a nyugati segélyek száma, alaposan megcsappant. Ebből kifolyólag a kormány folyamatosan csökkentette kiadásait és megszüntette a támogatásokat. A szudániak körében akkor telt be a pohár, amikor al-Basir megszüntette az üzemanyag ártámogatást.

Kezdten még csak az üzemenanyagtámogatás folytatásáért tüntettek...
Kezdetben még csak az üzemanyag ártámogatás folytatásáért tüntettek…

Eddig legalább ezer embert tartóztattak le, miközben az internetet is teljesen lekapcsolták Szudánban. A helyi emberi jogvédő szervezetek szerint legalább 150 ember halt meg a rendőrökkel vívott utcai összecsapásokban. A feldühödött tüntetők több mint 40 benzinkutat gyújtottak fel és legalább 13 buszt rongáltak meg a fővárosban. Emellett a zavargóknak több kormányzati épületbe is sikerült betörniük, ahol szintén komoly károkat okoztak. A szudáni kormány közben elrendelte az Al Arabiya TV kartúmi irodájának bezárását és a csatorna helyi tudósítóját kihallgatták. Néhány egyetemet is azonnal bezártak, miközben már arról is érkeztek hírek, hogy a középiskolások is tüntettek Nijálában.

...majd pedig átcsapot elnök ellenes zavargásokba.
…de később már al-Bashir távozását követelik a szudániak.

2011-ben Szudán, amely korábban Afrika legnagyobb országa volt (most Algéria lett e cím birtokosa) kettészakadt és vége szakadt látványos gazdasági fellendülésének. A tüntetések még mindig tartanak, s a külföldön élő szudániak (pl.  Németországban, Franciaországban) is megmozdulásokat szerveznek, követelve a szudáni elnök távozását.

A tét nem kicsi: Al-Bashir bukása komoly következményekkel járhat a régióra nézve, amely nemcsak a térség országainak egymáshoz való viszonyát helyezheti új alapokra, hanem teljesen átrendezheti a nagyhatalmak (Egyesült Államok, Kína) Afrika-politikáját is.

Krajčír Lukács

Internetes források: itt, itt és itt

Kapcsolódó cikkek:

Ez történt Európán kívül 2012-ben

 

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!