Meglepő eseményre került sor Líbiában 2013. október 10-én, amely új fejezetet jelentett nemcsak az ország, hanem a „bukott államok” történelmében is: egy fegyveres csoport betört Ali Zedán szállodájába és pizsamában, több száz oldalnyi állami dokumentummal együtt  elrabolta a líbiai miniszterelnököt.

Később persze elengedték , de ez az eset tökéletesen rávilágít Líbia jelenlegi helyzetére. Az országban Kadhafi-bukása után különböző milíciák – amelyek főleg az etnikai-törésvonalak mentén jöttek létre – az urak, szinte bármit megtehetnek  következmények nélkül. Líbia emiatt egy fekete doboz lett, hisz a 2011-es nyugati beavatkozás óta anarchia uralkodik az országban, miközben a gazdaság, dacára a hatalmas fosszilis nyersanyagkészleteknek és pozitív előrejelzéseknek (pl. az IMF is 20%-os GDP növekedést jósolt!), egy helyben toporog.

Elrabolva - Ali Zedán miniszterelnök
Elrabolva – Ali Zedán miniszterelnök

Diplomáciai mentesség? Ugyan, olyan itt nem létezik…

A 2011-es polgárháborút követően a Líbiáról szóló hírek és tudósítások megszakadtak. Hirtelen nagy lett a csend. Az ország csak akkor került ismét a nyugati média látószögébe, amikor 2012. szeptember 11-én iszlám szélsőségesek támadást intéztek a kelet-líbiai bengázi konzulátus ellen, ahol három amerikai hivatalnokot és Cristopher Stevenst, az Egyesült Államok líbiai nagykövetét, megölték. Ezek a fegyveres csoportok  immár a külföldi állampolgárokat, sőt a politikai-diplomáciai személyeket sem kímélik, nem hiába menekülnek az országból. Augusztus 17-én bomba robbant az egyiptomi konzulátus mellett, majd egy hónappal később fegyveres csoportok Tripoliban megállították a konzul kocsiját és kirabolták őt.

 

A Líbiai milíciák - A Hatalom a Tiétek
A líbiai milíciák – a hatalom a tiétek

A nyugati országok diplomáciai képviseletei sem jártak jobban. Október 11-én gépkocsiba rejtett pokolgép robbant a svéd konzulátus mellett, amit azonnal ki is ürítettek és lakhatatlanná nyilvánítottak. Ezután a francia diplomáciai képviseletet érte támadás Tripoliban. Augusztus végén pedig az EU-nagyköveti konvoját állított meg egy milicista csoport  nem sokkal az elindulás után és megpróbált kifosztani.

 hirdetes_300x300  

Ám az oroszok jártak a legrosszabbul: ismeretlen fegyveresek október 3-án megtámadták az orosz nagykövetséget. Legalább hatvanan próbáltak meg betörni az épületbe, s a lövöldözésben két ember vesztette életét. Moszkva végül nem tehetett mást, mint evakuálta a nagykövetség teljes személyzetét a szomszédos Tunéziába. Bár Tripoli hivatalosan is bocsánatot kért, az orosz diplomáciai képviselet máig nem tért vissza az országba.

Az orosz nagykövetség a támadás után
Az orosz nagykövetség a támadás után.

Az Egyesült Államok is aggódva figyeli az eseményeket, főleg azt, hogy minden erőfeszítés ellenére képtelen stabilizálódni a helyzet az országban. A nyugati államok szomorúan vonták le a tanulságot, hogy a régióban sem a katonai beavatkozás, sem pedig a „demokratizálódás” nem vezet eredményre, csupán káoszt szül a rend helyett.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

Valószínűleg elkésett segélynyújtó akció, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Olaszország az európai NATO bázisokon – pl. a bulgáriai Novo Szelóban, Bezmerben és Graf Ignatievóban – 12 ezer katonát képez ki. Az amerikai különleges alakulatok akciói Líbiában csupán rövidtávon oldják meg a problémákat, de nem szüntetik meg azokat. Sőt inkább újakat generálnak. Például a líbiai állampolgárságú, az al-Káida egyik parancsnokának elhurcolása is csak olaj volt a tűzre.

Abu al-Líbi líbiai terroristát október 5-én a közelben tartózkodó San Antonio amerikai hadihajóra vitték kihallgatni,   tíz nappal később pedig már útban volt New York felé a bírósági tárgyalására. Emiatt talán csökken a külföldiek ellen elkövetett merényletek és támadások száma, de ez volt az az eset, amelyik  pár nappal később kiváltotta a líbiai miniszerelnök elrablását.

 

A USS San Antonio. Erre a hajóra vitték
A USS San Antonio – Erre a hajóra vitték kihallgatni al-Líbit.

Emberrablók paradicsoma

A helyzet pikantériája, hogy Ali Zedán miniszterelnököt pont az a fegyveres csoport rabolta el, amelyiknek kormányzati szerződése volt Tripolival az állami intézmények védeleméről. Az emberrablásban száz-százötven fegyveres vett részt, akik 30-40 gépkocsiból álló autókonvojjal érkeztek a szállodához, amely a miniszterelnöki rezidenciának adott otthont. Szemtanúk beszámolója szerint a fegyveresek a szálloda előtt várakozó gépkocsik egyikéhez kísérték a miniszterelnököt. Az incidens során nem hallatszott puskaropogás, és  a fegyveresek „nem okoztak bajt”, „tisztelettudóan” viselkedtek. Még aznap szabadon engedték a politikust, aki természetesen puccskísérletről beszélt: „Egy politikai párt bármilyen áron meg akarja dönteni a kormányt, azért, hogy Líbia új Szomáliává, vagy új Afganisztánná váljon.” Szerk. megj. Ali Zedán itt a líbiai Muszlim Testvériségre és az al-Káidás kapcsolatairól hírhedt Védelmi Minisztérium titkárára Khalid Sarifra gondolt.

Khalid Sharif ( a kopasz, terepszínű egyenruhában lévő személy) a terrorista kapcsolatairól ismert védelmi miniszter.
Khalid Sharif ( a kopasz, terepszínű egyenruhában lévő személy) a terrorista kapcsolatairól ismert politikus

S ez még csupán a jéghegy csúcsa. A milíciák, fegyveres csoportok, de már a különböző törzsek is szinte sportot űznek abból, hogy minél több embert rabolnak el az országban: politikusokat és külföldi állampolgárokat egyaránt. 2013. szeptemberében elrabolták a védelmi miniszter fiát ( itt is Sharifot sejtik a háttérben), a huszonhat éves Muhammad Al-Thalit azóta se találják.

Októberben húsz egyiptomi vendégmunkást raboltak el. Kairó már tárgyal Tripolival annak érdekében, hogy tegyen meg mindent a túszok kiszabadulása érdekében. A fegyveres csoport vezetője egy interjú során azzal fenyegetőzött, hogy kivégzi a vendégmunkásokat, ha Egyiptom nem engedi szabadon a Mohamed Murszi elnök bukása után letartóztatott líbiai állampolgárokat. A legrosszabb az, hogy a túszokat embertelen körülmények között tartják, sőt meg is kínozzák őket. Az ENSZ szerint eddig 27 ember halt bele a tortúrákba, köztük egy egyiptomi emberjogi aktivista.

A parlagon hagyott energiahordozók

A líbiai gazdaság rendkívül megszenvedte Kadhafi-bukását, ám az elmúlt két év még súlyosabban csapást mért rá. Líbiában a kőolajexport a háború előtti (napi 1,3 millió hordóról) közel a tizedére esett vissza, amely legalább öt milliárd bevételkiesést jelent Tripolinak. Szeptember elején az ENI olasz olajtársaság napi olajtermelése közvetlenül a forradalom utáni szintre zuhant vissza. Az OMV osztrák olaj- és gázipari cég pedig szintén azon a héten jelentette be, hogy leállította termelését Líbiában az ingatag belpolitikai helyzet miatt.A miniszterelnök elrablása után pedig csak tovább drágult az olaj, miközben csökkent a napi kitermelés.

A kisajátított olaj. Sok finomítót és kőolajkutat a különböző fegyveres csoportok ellenőriznek, s a bevétel természetesen hozzájuk kerül.
A kisajátított olaj. Sok finomítót és kőolajkutat a különböző fegyveres csoportok ellenőriznek, s a bevétel természetesen hozzájuk kerül.

Tovább ront a helyzeten az, hogy a milíciák és törzsek már a Kadhafi-elleni háború alatt elfoglalták a leggazdagabb kőolajkutakat és legnagyobb finomítókat. Az ország nyersanyagban gazdag keleti részein a termelést gyakorlatilag csak ezek a fegyveres csoportok végzik. Ők adják el a kitermelt földgázt és kőolajat a feketepiacon, s az így szerzett pénzt  élelmiszer, fegyver és kábítószer-vásárlásra fordítják. Állítólag maga a miniszterelnök is azzal fenyegetőzött, hogy légicsapást hajt végre azon tankerek ellen, amelyek a kőolajat nem állami és külföldi vállalatok forrásaiból szerezték, hanem valamelyik bandától.

Egy újabb Szomália születőben…

Líbia egy szomorú mementója lett annak, hogy mivel is jár a nyugati katonai beavatkozás Észak-Afrikában és a Közel-Keleten, amennyiben azt nem követi semmiféle koncepció. Tripoli nem tudja beindítani gazdaságát és az újjáépítést, dacára annak, hogy a líbiai kormány rendelkezésére állnak a megfelelő természeti erőforrások és külföldi befektetések.

Bár lehet, hogy elemzésünk kissé borúlátóra sikeredett, de egyszerűen nincs túl sok pozitív előrejelzés az észak-afrikai ország számára. Különösen igaz ez a megállapítás az olyan kijelentések tükrében, amelyek a líbiai miniszterelnök szájából hangoztak el nemrég: „Líbia egy gyenge állam, mivel képtelen úrrá lenni a fegyveres csoportokon. Az állam már  a tartalékokat éli fel, amely csak ez év végéig elegendő.

Krajčír Lukács

Az internetes forrásokat megtalálod: itt és itt

Kapcsolódó cikkek:

Törésvonalak országa – A líbiai választás eredményei és tanulságai I. rész

Törésvonalak országa: Hajsza a fekete aranyért- II. rész

Végső visszaszámlálás-az egyiptomi hadsereg ultimátuma Murszinak

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!