Egyiptomban nagy várakozás előzte a július 3-án megbuktatott Mohamed Murszi perét: november 4-én az egykori egyiptomi elnököt és 14 Muszlim Testvériség vezető személyiséget bíróság elé állították. Csakhogy Murszi nem volt hajlandó rabruhába bújni, és hadsereg-, illetve bíróság-ellenes jelszavakat skandált a tárgyalóteremben. Emiatt a pert elhalasztották és előreláthatólag januárban folytatódik. Már több mint három hónap telt el Murszi bukása óta, de még mindig számtalan megválaszolatlan kérdés maradt. Mikor fog visszatérni a rend az országba? Mikor indul újra az egyiptomi gazdaság? Mit fog csinálni az illegalitásba vonult Muszlim Testvériség? Állandósulnak-e a harcok a Sínai-félszigeten? Hogyan változik majd Kairó külpolitikája? És mind közül a legfontosabb: egyáltalán ki ez az  Abdel-Fattah asz-Sziszi tábornok, és mik a jövőbeli tervei?

Az elemzés terjedelme miatt a kétrészes cikkben mutatjuk be Egyiptom sorsát Mohamed Murszi bukása után. Az első részben az új egyiptomi kormányról, az ismét betiltott Muszlim Testvériségről és a nagy népszerűségnek örvendő Sziszi tábornokról lesz szó.

Mohammed Murszi és a Muszlim Testvériség letartóztatott vezetői a bíróság előtt
Mohammed Murszi és a Muszlim Testvériség letartóztatott vezetői a bíróság előtt 2013. november 4-én.

Vissza a múltba

2013. június 30-án majd egymillió fős tüntetésre került sor a kairói Tharír téren és Egyiptom egész területén, követelve az egyiptomi elnök lemondását. Az akkori védelmi miniszter, Fattah el-Sziszi, július 1-én este élő adásban bejelentette, hogy Murszinak 48 órája maradt a távozásra. Július 3-án  el-Sziszi egységei elhagyták a kaszárnyákat, megszállták Kairó fontosabb részeit és letartóztatták az egyiptomi elnököt. Ellenzéki, liberális és vallási vezetők (pl. koptok) belegyezésével és hathatós együttműködésével történt meg a hatalomátvétel. Felállítottak egy háromtagú elnöki tanácsot; létrehoztak egy semleges, átmeneti 9-12 hónapig működő kormányt. Ez idő alatt elméletileg kidolgozzák majd az új alkotmányt, és tavasszal egy elnökválasztásokra is sor fog kerülni.

Örömünnep
Július 3-án hatalmas örömünnepet tartottak Kairóban, ugyanis sokan alkalmatlannak és cselekvésképtelennek tartották Mohamed Murszit.

Bár Kairó igyekszik fenntartani azt a látszatot, hogy most egy polgári kormány van hatalmon Egyiptomban, de valójában a hadsereg szava a döntő. A háttérben már megindult az a folyamat, amely ismét biztosítaná az egyiptomi katonai elit elsőbbségét és befolyását az egyiptomi bel-és külpolitikában. Ezzel lényegében az észak-afrikai ország visszatér a 2011 előtti Hoszni Mubarak időszakba, igaz most sokkal népszerűbb vezetőkkel. Augusztus 14-én egy hónapos szükségállapotot hirdetettek az országban, amit csak november 12-én oldott fel a kairói közigazgatási bíróság. Eddig kijárási tilalom volt érvényben, amely lehetetlenné tette a társas érintkezést és az egyiptomiakra nagyon jellemző esti, aktív közösségi életet. A világhálón sem jobb a helyzet, mert a legtöbb helyen továbbra is nehezen elérhető az internet, vagy a legtöbb politikai témájú fórum és a közösségi oldal működését akadályozzák a hatóságok.

Az egyiptomi hadsereg folyamatos készültségben van.
Az egyiptomi hadsereg folyamatos készültségben van.

Az egyiptomi hadsereg igyekszik függetleníteni magát a polgári ellenőrzéstől. Augusztus 28-án az 562-es számú elnöki rendelet szerint az egyiptomi katona többé nem tartozik hűséggel a köztársasági elnökhöz, hanem „helyette végrehajtom feljebbvalóim parancsait.” Kezdetét vette a 2011 előtt hatalmon lévő elit felmentése. Több, Murszi alatt letartóztatott katonai és rendőri parancsnokon kívül az egykori elnök, a nyolcvanöt éves Hoszni Mubarak is kikerült a börtönből. Először első fokon életfogytiglanra ítéltek, de a nyáron felmentették, így házi őrizetbe került az ex-elnök. Ezenkívül elgondolkodtató, hogy már azok is bíróság elé álltak, akik aktívan részt vettek Mohamed Murszi bukásában.  A Nobel-díjas el-Baradei árulási vádjával letartóztatták, és szeptember 20-án kezdetét vette a pere. A volt alelnök ugyanis augustusi lemondásával „elárulta a belé vetett bizalmat”, illetve összeesküdött az Egyesült Államokkal Egyiptom ellen. Végül az egyiptomi bíróság október 27-én elutasította el-Baradei elleni vádat.

 hirdetes_400x285  
A exalelnök el-Baradei a felmentés után.
A exalelnök el-Baradei a felmentés után.

Sziszi tábornok, Ön az utolsó reményünk…

A világ számára azonban a legnagyobb rejtélyt a július 3-ai események főszereplője, Abdel Fattah el-Sziszi tábornok jelenti, mivel politikai irányultsága, jövőbeli elképzelései és céljai még mindig hatalmas kérdőjeleket hagynak maguk után. Kezdetben sokan Murszi bábjának tartották, akit az exelnök 2012 augusztusában nevezett ki védelmi miniszternek. Az 58 éves, kivételesen nem a légierő, hanem a szárazföldi hadsereg tábornokát, még Mubarak tette őt az északi katonai zóna – Alexandria környéke – parancsnokává. Az Egyesült Államokban tanult és szerzett képzést, s amikor visszatért Egyiptomba a katonai hírszerzés főnöke, valamint a Fegyveres Erők Legfelső Katonai Tanácsának (angol rövidítéssel SCAF) tagja lett. A tábornok ismert a mély vallásosságáról (ugyanakkor többször elítélte a Muszlim Testvériség szélsőségességét), sőt, nem egy rokona tagja volt valamelyik mérsékelt iszlamista szervezetnek.

2012. augusztus 12. - Mohamed Murszi kinevezi el-Sziszit védelmi miniszternek.
2012. augusztus 12. – Mohamed Murszi kinevezi el-Sziszi tábornokot védelmi miniszternek. A kocka el van vetve.

Talán ezek tényezők miatt Murszi úgy ítélte meg, hogy Sziszi könnyen befolyásolható személy lesz, aki nem kérdőjelezi meg a mérsékelt iszlamista politikát folytató Muszlim Testvériség döntéseit és mindig kiáll majd a kormány mellett. Azonban az exelnök túlságosan lebecsülte Sziszit, nem hallgatta meg a katonai vezetés tanácsait és javaslatait. A tábornok ezért habozás nélkül eltávolította őt, sőt képes volt egy ideiglenes katonai-polgári-vallási koalíciót is létrehozni. A hatalomátvételt követően megkapta a vezérkari posztot, úgy tűnt ezzel elégedett, és a háttérbe vonult.

A nasszerizmus visszatérése?
A nasszerizmus visszatérése?

A puccs ellenére Sziszi népszerűség óriási, már-már Gamal Abden Nasszeréval vetekszik. Sok egyiptomi szemében eleve az pozitív előrelépés volt, hogy Sziszi óta  megszűntek az áramkimaradások és csökkent az üzemanyaghiány az országban. Boltokba és kávézókba függesztették fel a fényképét; ékszerek és csokoládék készülnek az ő arcmásával; a Kairó felé vezető főutak kapuinak falaira az ő hatalmas poszterei vannak kitűzve. Július óta folyamatosan előad a katonai és rendőri akadémiákon, ráadásul még az állami ünnepeken nem is az átmeneti államfő, hanem ő tart rendkívül érzelmes beszédeket. Bár többször hangoztatta, hogy nem érdekli a hatalom, ugyanakkor egy külön mozgalom indult azért, hogy a tábornok részt vegyen a jövő évi elnökválasztásokon. Eddig körülbelül 10 millió egyiptomi írta alá a kezdeményezést, s a szervezők szerint a tavaszi választást mindenféle csalás és probléma nélkül megnyerné.

A Sziszi-csokoládé Egyiptomban. Torták, sütemények, de még ékszerek is készültek az ő nevével vagy arcképével.
A Sziszi-csokoládé Egyiptomban. Torták, sütemények, de még ékszerek is készültek az ő nevével vagy arcképével.

Illegalitásból Illegalitásba

Természetesen a Muszlim Testvériség szemében Sziszi a „nyugat és a cionisták” bábja, az iszlám ellensége. Murszi bukása után szinte állandósultak az erőszakos tüntetések, a fosztogatások, vagy a csendesebb ülő sztrájkok. A kormány azonban nem tesz különbséget, mindegyik résztvevőt terroristának vagy vallási fanatikusnak bélyegez. Egymás után zajlanak a  „Harag napjai” nevű demonstrációk, s a rendőrség és a tüntetők közötti véres összecsapások halálos áldozatainak száma gyakran eléri a száz főt is. Murszi hívei hiába építettek barikádokat, szálltak meg szinte egész tereket, vagy építettek sátortábort , a katonai-rendőri csapatok mindegyiket felszámolták. Az eddig békésebbnek számító egyetemek sem maradtak ki az összecsapásokból: október végén a rendőrség betört a híres al-Azhar egyetemre, hogy véget vessen a Murszi mellett tüntető diáklázadásnak.

Tüntetés Mohamed Murszi mellett Kairóban. A négy új lett az egyiptomi Muszlim Testvériség szimbóluma
Tüntetés Mohamed Murszi mellett Kairóban. A négy ujj lett az egyiptomi Muszlim Testvériség szimbóluma.

Az új egyiptomi kormány azonnal hozzálátott az egyiptomi Muszlim Testvériség felszámolásához, ami már többször előfordult a modern Egyiptom történelmében. Legelőször letartóztatták az iszlamista szervezet vezetőit. Hiába próbált meg stratégiát váltani a szervezet azzal, hogy a nagy tüntetéseket betiltották és helyette sokkal kisebb spontán demonstrációkat rendeztek – a közlekedés lassítása, az ülő sztrájk stb. -, a történelem megismételte önmagát: 2013. szeptember 23-án az egyiptomi bíróság betiltotta a Muszlim Testvériséget. Az 1928-ban Hasszán al-Banna arab nyelvű tanár által létrehozott, jelentős szociális hálózatot kiépítő és körülbelül egymillió tagot számláló szervezet ismét illegalitásba vonult. A Muszlim Testvériséghez közel álló sajtóorgánumokat (kiadókat, lapokat, tv-csatornákat, weboldalakat) felszámolták és a vezetők bankszámláit befagyasztották. Azok, akik valahogy megúszták a tisztogatást, igyekeznek saját, iszlamista utódszervezeteket és pártokat létrehozni, mint a Testvérek Erőszak Nélkül nevű csoport.

Természetesen, mint ahogy ilyenkor lenni szokott, a muszlim szélsőségesek a többi vallási kisebbség tagjain próbálják meg levezetni a felgyülemlett feszültséget. Az iszlamisták által spontán kitört pogromok elsődleges célpontjai a 85 milliós Egyiptom 10 százalékát kitevő kopt keresztények. Már Murszi alatt is gyakran kiáltották ki őket bűnbaknak, de az elnök bukása után szinte teljesen elszabadultak az indulatok a vallási felekezetek között. A Muzulmán Testvériség augusztus 14-i ülősztrájkjának véres felszámolása követően, a szélsőségesek a koptokra támadtak: országszerte ötven kopt keresztény házat és 122 üzletet támadtak meg és súlyosan megrongáltak 30 templomot. Októberben ismeretlen fegyveresek merényletet követtek el egy esküvő résztvevői ellen egy kopt keresztény templomnál. A támadásban négyen vesztették életüket és több tucatnyian megsebesültek. Az egyiptomiak többsége elítéli ezeket a támadásokat. Nem egy muszlim család menedéket nyújtott azoknak a koptoknak, akiknek a házát felgyújtották; vagy munkát adtak azoknak a boltosoknak, akiknek az üzletét kifosztották.

Alexandriában a muszlim egyiptomiak élő láncfalat vontak a Szent Márk kopt templom köré, hogy megóvják a szélsőségesek támadásaitól és az esetleges felgyújtástól.
Alexandriában a muszlim egyiptomiak élő láncfalat vontak a Szent Márk kopt templom köré, hogy megóvják a szélsőségesek támadásaitól és az esetleges felgyújtástól.

A Murszi-per elhalasztása miatt egy időre talán lecsendesedik a nyár óta tartó forrongó hangulat Egyiptomban. Az egyiptomiak már a tavaszi választásra készülnek, s igyekeznek már sokkal pozitívabban tekinteni az eljövendő időszakra. Az észak-afrikai országnak rendkívül nagy szüksége van az optimizmusra: a 156 országban végzett, ENSZ által közzétett legboldogabb országok listáján Egyiptom csupán a 130-ik lett, mert a pesszimizmus és kilátástalanság már teljes mértékben áthatja az egyiptomiak mindennapi életét.

Krajčír Lukács

Forrásokat megtalálod: itt, itt és itt

Előzmények:

I. Murszi iszlám fáraó – Az ellopott forradalom

Végső visszaszámlálás – az egyiptomi hadsereg ultimátuma Murszinak

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!