Nem túl jól kezdődik ez az év az indiai gazdaság számára: négy hónap leforgása alatt immáron harmadszor emelt kamatot jegybankja. Az indiai kormány reformokkal és teljesen új külpolitikával igyekszik nemcsak javítani a gazdasági mutatókon, hanem visszaszerezni az ország egykori helyét a nemzetközi politikában. Csakhogy ez most nem könnyű feladat, mivel a dél-ázsiai országban már elkezdődött a választási kampány.

A Körkép elemzésében betekintést nyújt az indiai gazdaságba, a májusi választás tétjébe, valamint az indiai külpolitika irányváltásába.

Kifulladó szent tehén

Először nagyon úgy tűnt, hogy a 2008-as nyugati pénzügyi válság nem lesz komoly kihatással az indiai gazdaságra. 2001-től kezdődően India hazai összterméke 7,3 %-kal növekedett, s 2011-ben nagyon úgy tűnt, hogy Új-Delhi a 9 százalékos GDP emelkedéssel végleg kilábalt a válságból. Csakhogy az indiai vezetésnek óriási pofont jelentetett az, hogy a tavalyi GDP növekedési üteme 5,1 százalékra lassult. Sőt ennél sokkal rosszabb előrejelzések láttak napvilágot: idén csupán 4,8 százalékos növekedést jósoltak a dél-ázsiai országnak. Ezt azonnal meg is érezték a helyiek, mivel a hitelminősítők leminősítették az országot BBB mínuszra.

M_Id_436906_Indian_economy

Mi vezetett idáig? A csökkenő gazdasági növekedés, a fizetési mérleg hiánya és a magas költségvetési deficit mind hozzájárultak a romló indiai mutatókhoz. A külföldi közvetlen befektetések (FDI) értéke szintén csökkent: miközben 2011-ben 31,5 milliárd dollár volt, addig 2012-ben már csak 27,3 milliárd USD.

 hirdetes_810x300  

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

Az indiai fizetőeszköz – a rúpia – értéke tavaly novemberben 7,52 százalékkal romlott, a költségvetési deficit elérte a 21,77 milliárd dollárt. Ez pedig a legmagasabb a BRICS nevű csoportban, amely Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-Afrikai Köztársaság gazdasági együttműködését jelenti. Az utóbbi években drasztikusan megnőtt India államadóssága is: a XXI. század elején a külföldi adósságállomány 100 milliárd USD volt, ez 2012 decemberében 376,3 milliárd dollárra ugrott.

Indian-Economy

A gazdaság lelassulását az indiai lakosság szenvedte meg leginkább, ugyanis a kormány kénytelen volt eltörölni több támogatást is. A városokban zavargásokat és tüntetéseket okozott a fogyasztói árak növekedése, mivel az élelmiszerárak 18 százalékkal – ezenbelül csak a zöldségfélék 80 százalékkal – az üzemanyagárak pedig több mint 10 százalékkal drágultak. A kis és középvállalkozások folyamatosan mennek tönkre, mert nem tudják kifizetni a dráguló energiaárakat. A korrupciós ügyek és az állami támogatások elsikkasztása miatt a 29 tagállamból álló Indiában kezdetét vette a tagállamok szétszakadása.  2013 augusztus elején Telangana kijelentette, hogy leválik Andhra Pradesh dél-indiai államról és egy 10 éves átmeneti időszak után annak fővárosát, az indiai információs-technológia központjának számító Hyderabadot is megszerzi. Hasonló sors vár a legnagyobb, mintegy 220 millió lakosú észak-indiai Uttar Pradesh államra is.

Az indiai információs technológia központja.
Az indiai információs technológia központja: Hyderabad.

A választás a megoldás?

A gazdasági visszaesés és a föderatív közigazgatás átrendezése talán soha nem jöhetett volna rosszabbkor, mint most. 2014 május 31-én Lok Sabha, azaz alsóházi választások lesznek az országban. India a világ legnagyobb demokráciája, ahol négy évente mintegy 800 millió választópolgár dönt az ország jövőjéről. A közvélemény-kutatások és a szakértők szerint könnyen vége szakadhat a Gandhi család által irányított Kongresszus Párt tíz éve szakadatlan fölényének. A kormányzó párt esélyeit nem növeli túlságosan Manmohan Szingh indiai kormányfő lemondása sem. Sokan  a 81 éves politikust, aki 2004 óta vezeti Indiát és a Kongresszusi Párt vezetője, tartják felelősnek az egymást követő korrupciós botrányokért; a magas inflációért; a szeparatista törekvések megerősödésért és növekedés lelassulásáért. Azonban még mindig kérdéses, hogy Szingh lemondása mennyivel növeli meg a Kongresszus Párt új jelöltének – Rahul Gandhinak – győzelmi esélyét.

Manmohan Szingh bejelenti visszavonulását.
Manmohan Szingh bejelenti visszavonulását.

Ezzel szemben a sokkal nacionalistább és kisebbségellenes támadásairól elhíresült Bharatiya Janata Párt (BJP) visszatérhet a hatalomba. Azonban sokan kétségbe vonják, hogy vajon az Észak-Indiában nagyon erős támogatottsággal rendelkező politikai mozgalom egyedül is képes lenne megszerezni a kormányzáshoz szükséges választáson választásokon. Valószínűleg a BJP is tisztában van ezzel, hogy egyedül nem győzhet, ezért létrehozta a Nemzeti Demokratikus Szövetséget (NDA), amelyhez 9 további párt csatlakozott. A BJP vezetőjének – Narendra Modi – népszerűsége sem alacsony Észak-Indiában és a nacioanlista hinduk körében, mivel komoly sikereket tudott  felmutatni a guyarati nevű államában, ahol képes volt 10 százalék feletti GDP növekedést elérni.

Modi
Narendra Modi a BJP vezetője.

A BJP a konzervatív hindu nemzeti eszményt hirdeti, és ahol teheti, a felső középosztály és a vagyonosok pártjaként pozicionálja magát. Ugyanakkor az ő szélsőséges csoportjaik felelősek sok etnikai-vallási alapú támadásért. A szélsőséges hinduk gyakran rendeznek pogromot a muszlim és a szikh településéken vagy körzetekben. 2002-ben a guyarati mészárlásért, amelyben több mint ezer ember vesztette életét utcai erőszakban, a BJP-t és Modit tették felelőssé.

A g
A guyarati mészárlás: hivatalos adatok szerint 800 muszlim és 290 hindu halt meg az összecsapásokban

Aktívabb India

A pénzügyi világválság nemcsak az indiai belpolitikára és gazdaságra volt hatással, hanem a külpolitikára is. Nagyon úgy tűnik, hogy az elmúlt években Új-Delhi feladta a korábbi tartózkodó, viszonylag semleges külpolitikáját. 2012. június 12-én meghirdetették a „Kapcsolódás Közép-Ázsiához Politika” nevű doktrínát, amellyel India sokkal aktívabb szereplője lehetne nemcsak a régiónak, hanem a világnak is. Az indiai politikusok abban reménykednek, hogy ez a fajta irányváltás jelentősen megnöveli a külkereskedelem nagyságát és a külföldi befektetések számát, s India végre kilábal a válságból.

Az elsődleges célpont Közép-Ázsia volt. Új-Delhi már régóta szeretett volna betörni a térségbe, csak mindig szoros volt a verseny: a nyugati vállalatok folyamatosan terjeszkedtek a közép-ázsiai energetikai piacon; a térségben az évezred elején megjelent Kína is; miközben Oroszország igyekezett megvédeni a „közelkülföld” piacát és saját befolyását megtartani a régióban.

India más régióban is igyekszik növelni a befolyását. Új-Delhi támogatta Teherán békés célú nukleáris programját, amiért cserébe Irán több energiahordozót exportált Indiába (a teljes iráni földgázexport 15 százaléka). Az indiai vezetés sokat foglalkozik Afganisztán stabilizációjával is. 2012 óta folyamatos a konzultáció a két vezetés között, miközben indiai kiképzőtisztek vesznek részt az afgán terrorelhárítók kiképzésében. India Pakisztánnal szintén rendezni szertette volna kapcsolatait, de sajnos a növekvő határ menti incidensek miatt ez nem következett. Az indiai vezetés nem volt csendben a szíriai vegyi támadás után sem. Új-Delhi egyike volt azoknak, akik a leghangosabban tiltakoztak – sőt egyes elemzők szerint már fenyegetőzött – egy esetleges amerikai beavatkozás ellen. Miután lecsillapodtak a kedélyek az indiai kormány részt vett a szír vegyi fegyverek megsemmisítésében: egy millió dollárral támogatta a szír vegyi fegyverek leszerelését és elszállítását, miközben meghívást kapott a Geneva-II konferenciára, amelyre el is ment és Damaszkusz mellett foglalt állást.

 Szalman Khursid indiai külügyminiszter John Kerry amerikai külügyminiszterrel beszélget a Geneva-II alatt
Szalman Khursid indiai külügyminiszter John Kerry amerikai külügyminiszterrel beszélget a Geneva-II alatt

India nagyobb szerepet kíván játszani a nemzetközi politikában, ezért folyamatosan nyújtotta be csatlakozási kérelmét az ENSZ Biztonsági Tanácsába. Azonban ez – a számos támogató állam ellenére – nem valósult meg, s ehelyett az indiai szervezet más integrációs szervezet után nézett: ez pedig a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO). Ezt a regionális integrációs szervezetet még 2001-ben Kína, Oroszország és a közép-ázsiai ex-szovjet tagállamok – Türkmenisztán kivételével –  hozta létre. A szervezet célja leginkább a határviták megoldása és a szélsőségek elleni harc volt, de később már komoly gazdasági és energetikai elemekkel bővült.

India – Pakisztánnal és Iránnal egyetemben – 2005-ben megfigyelői státuszt kapott az SCO-ban. Új-Delhi először nem látott túl nagy jövőt a szervezetben, ám 2012-ben megváltozott a korábban tapasztalt enyhe érdeklődés: India teljes jogú tagja szeretne lenni a SCO-nak, de olyan vehemenciával kezdett el lobbizni a tagságért, ami még a szövetséges orosz vezetést is meglepte.

A Sanghaji Együttműködésik Szervezet 2012-es csúcstalálkozója Pekingben.
Egy csoportkép A Sanghaji Együttműködésik Szervezet 2012-es csúcstalálkozójáról Pekingben. Formálódó geopolitikai tömb?

Összegezve India nagyon komoly kihívások elé néz 2014-ben. Egyelőre még mindig a választásokkal van elfoglalva, de a hatalomra kerülő pártnak nehéz dolga lesz, hogy ismételten visszaállítsa az indiai gazdaságot a növekedési pályára.

Krajčír Lukács

Forrásokat megtalálod: itt, itt, itt és itt

Ajánlott írások a témában:

Pakisztán rögös útjai – Az új kormány feladatai a választások után

Arab tavasz vagy arab tél? Káosz Pakisztánban

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!