„Boldoggá tenni a népet.” – jelentette ki többször is a májusi puccsot végrehajtó Prayuth Chan-ocha tábornok, aki 12 pontban foglalta össze a „nemzetépítő és a nép boldogságát garantáló” politikai programját. A hét hónapig tartó thaiföldi zavaragások és belpolitikai káosz miatt a délkelet-ázsiai ország hadserege, akárcsak az elmúlt évtizedekben, nem maradt tétlen és beavatkozott az eseményekbe. Habár a rend helyreállt az országban, de az új katonai juntára hárult az a feladat,hogy megoldják a legfontosabb gazdasági problémákat.

Prayuth Chan-ocha tábornok, a puccs végrehajtója
Prayuth Chan-ocha tábornok, miután bejelentette, hogy menesztik a kormányt.

A történelem megismétli önmagát

Valójában csak idő kérdése volt, hogy Thaiföldön mikor is avatkozik be a hadsereg. A katonai vezetés 2013 vége óta többször is figyelmeztette a kormányt és az ellene tüntető „sárga ingeseket” (demokrata párt tagjait és a royalistákat), hogy beavatkoznak az eseményekbe, ha továbbra is tombolni fog a káosz az utcákon. A kijelentésben semmi meglepő nincs: a thaiföldi hadsereg az elmúlt 80 évben 18 puccsot hajtott végre. 1973 után egy rövid időszakig (1991-1992) katonai kormányzat működött az országban, de a puccs végén mindig átadták a hatalmat a demokratikusan megválasztott kormánynak. A legutóbbi államcsíny 2006. szeptember 19-én történt, de egy évvel később már demokratikus választások voltak és újra választott kormánya lett Thaiföldnek.

Puccs 2006-ban...
Puccs 2006-ban…

Prajuth Csan-ocsa tábornok, a fegyveres erők parancsnoka, már 2014 januárjában kijelentette, hogy ha tovább romlik a helyzet, nem lesz más választása, mint a beavatkozás. Amire aztán nem kellett sokat várni: május 22-én a tábornok, a hadsereg támogatásával államcsínyt hajtott végre. Aznap a katonák megszállták a legfontosabb kormányzati épületeket és televíziós adókat, valamint szükségállapotot vezettek be. Ez a puccs, akárcsak a legutóbbi, szintén vértelen volt, sőt ismét látványosság lett belőle.

...és most: "szelfi" az államcsínyt végrehajtó katonákkal
…és most: „szelfi” az államcsínyt végrehajtó katonákkal. Ismét turistalátványosság lett belőle.

Fő a nyugalom

Július végén felállították a főleg katonatisztekből álló, Nemzeti Törvényhozó Testületet. Szinte az összes korábbi jelentős politikust letartóztatták, mintegy négyszázan kerültek börtönbe, akik közül párat már szabadon engedtek. Bíróság elé állították a korábbi miniszterelnök asszonyt, Jingluck Thakszint és a teljes kormányát is. Több esetben vagyonelkobzás történt, vagy pedig ellenzéki és kormánytagok útleveleit vették el a hatóságok. Meglepetést okozott, hogy a királypárti, sárga inges mozgalom alapítóját és vezetőjét  Sonthi Limthongkult szintén letartóztatták csalás és okirat-hamisítás miatt, amiért húsz évet kapott. Ugyanakkor elkezdődött a Thakszin-éra alatt kiépült bűnözői hálózat felszámolása: a „taxismaffia” szétverése, a hírhedten korrupt thaiföldi rendőrség tagjainak elbocsátása, a gyermekrabszolga és prostitúciós hálózat felszámolása, valamint az illegális fakitermelés és orvvadászat leállítása.

 hirdetes_810x300  
A thai tüntetők az "Éhezők viadala" címből vették a jelzést.
A thai tüntetők az „Éhezők viadala” című filmből vették át az „ellenállásuk” jelképét.

A 86 éves Bhumibol Adulyadej thaiföldi király augusztus 25-én aláírta azt a rendeletet, miszerint Prayuth Chan-ocha tábornokot, a „Nemzeti Békét Fenntartó Bizottság” elnökét nevezte ki az ország 29. miniszterelnökének. A Nemzeti Törvényhozó Testület 197 tagjából 191-en szavaztak igennel a tábornokra, Igaz nem volt más jelölt. Szeptemberben lemondott a katonai pozícióiról – többek közt a főparancsnoki tisztségről – és hozzálátott a „konszolidációhoz”.  Jó sok bírálatot, sőt szankciót is kapott a nyugati országoktól, ami új thaiföldi vezetést korántsem érdekli, mivel a lakosság jelentős támogatását tudhatja maga mögött.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

Pár nappal ezelőtt Thaiföld új „mindenható miniszterelnöke” a király nevében fogalmazta meg a „boldogulás 12 pontját”, amelyben olyan előírások vannak a fiatalok számára, mint tiszteld szüleidet, tanítóidat és elöljáróidat; tartsd be a demokratikus ideálokat Őfelsége uralkodása alatt; A közérdeket mindig helyezd a magánérdek elé stb. (A tizenkét pont megtekinthető ITT.)

Bhumibol Adulyadej, Thaiföld királya. Szinte istenként tisztelik.
Bhumibol Adulyadej, Thaiföld királya. Szinte istenként tisztelik.

Pályára állítás

Bangkoknak most a hat hónapig tartó káosz gazdasági következményeit kell csökkentenie és helyreállítani a gazdaságot, amely tavaly még a második legnagyobb volt a régióban. A mezőgazdaság és az energiaszektor válsága már az ország gazdasági összeomlásával fenyegetett, s habár a „viharfelhők eltávoztak”, még mindig súlyos problémákkal kell szembenéznie az országnak. Thaiföld ugyanis zabálja a külföldi – főleg a közel-keleti – energiahordozókat és évenként akár 7-8 százalékkal is emelkedik az energiaigénye. Már most a második legnagyobb olajimportőr, de földgáz területén sokkal jobb a helyzet: egyelőre elég neki a 300 milliárd köbméternyi tartalék, amit nagy mennyiségben importál külföldre.

Délkelet-Ázsia csővezeték rendszere. Thaiföld az egyik legfontosabb pont.
Délkelet-Ázsia csővezeték rendszere. Thaiföld a régió egyik központja. Forrás: http://www.theodora.com/pipelines/southeast_asia_oil_gas_products_pipelines_map.html

Ezzel párhuzamosan megindult a legfontosabb bevételi forrást jelentő turizmus beindítása is: a thaiföldi GDP-nek több mint tíz százaléka az idegenforgalomból származik és a tüntetések miatt 2013 vége óta majdnem 12 százalékkal csökkent az ebből származó bevétel. Az előrejelzések szerint tíz százalékkal több turistára számít 2014-ben Thaiföld, így az országba látogatók száma a 2013-as 25,2 millióról 27 millió fölé nőhet. Ezenkívül a kormány igyekszik biztonságossá tenni a partvidéket, mivel a múlt héten két brit fiatal, egy lány és egy fiú meztelen holttestét találták meg Koh Tao nyaralósziget egyik népszerű tengerpartján. Emiatt Bangkok úgy döntött, hogy személyazonosítást lehetővé tevő karszalagot kaphatnának a Thaiföldre utazó turisták. Ezen fel lenne tüntetve az üdülőhelynek az adatai, ahol a turista megszállt, így ha késő éjszakáig mulatozik, esetleg eltéved, akkor könnyen a segítségére lehetne sietni.

A brit házaspár, akiket meggyilkoltak.
A brit házaspár, akiket meggyilkoltak. Nagy felzúdulást keltett, amikor a Prayuth Chan-ocha tábornok a külföldieket okolta a gyilkosságért, mert bikiniben járnak és nem ügyelnek a biztonságra. Később bocsánatot kért a kijelentéseiért.

Nagyon úgy tűnik, hogy Prayuth Chan-ocha tábornoknak és a katonai juntának sikerült maga mellé állítania az ország északi részén élő földműveseket is. Lényegében az egész thaiföldi válság amiatt tört ki, mert az előző kormány nem fizette ki a földműveseknek a termesztett rizst. A hatóságok letartóztatták a csempészeket és az „rizsuzsorásokat”, valamint kifizették az egy éve járó állami támogatást is. Ez utóbbi miatt a sokáig „vörös ingeseknek” és Pheu Thai (Thaiföldiekért)  bázisul szolgáló északi területeken élők körében szintén nőt a hadsereg népszerűsége, sőt egyre többen fordultak el a korábbi kormánytól, amely a rizstermesztők szerint „elárulta őket”. Bangkok meg is találta a megoldást a raktárakban álló, több tonnányi felesleges rizsre. Mivel a nyugati hatalmak „szankcióháborút” vívnak Oroszországgal, ezért Moszkva más élelmiszerpiacok után néz. Thaiföld bejelentette, hogy „szívesen szállítana” nagy mennyiségben rizst az orosz piacra, hogy pótolja az európai hiányt. Az ország eddig is Oroszország legfőbb kereskedelmi partnere volt a délkelet-ázsiai térségben, tavaly 4,66 milliárd dollár volt a két fél közti teljes áruforgalom értéke.

Hegyekben állt a meg nem vásárolt rizs a raktárakban. Emiatt virágzott a feketekereskedelem és a csempészet a délkelet-ázsiai országban
Hegyekben állt az eladatlan rizs a raktárakban. Emiatt virágzott a feketekereskedelem és a csempészet a délkelet-ázsiai országban.

A kijelölt úton

Prayuth Chan-ocha tábornok követte elődjei útját és államcsínyt hajtott végre, amikor úgy tűnt, hogy Thaiföld összeomlik a folyamatos belpolitikai válságok miatt. A junta jövő év végére szabad választásokat ígért az országban, de addig a katonai vezetés igyekszik egy háromlépcsős, reformtervet végrehajtani és „felkészíteni” a következő kormányzatot az ország irányítására. Erre azért van szükség, mert a hadsereg belátta:  2006-ban túl gyorsan adta át a hatalmat, és egy évvel később lényegében ugyanaz a vezetés került hatalomra és okozott válságot az országban, amelyet egyszer már megbuktattak.

Krajčír Lukács

Forrásokat megtalálod: itt, itt és itt.

Előzmény:

Az elveszett paradicsom? Zavargások Thaiföldön

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!