November 16-án vasárnap került sor a romániai elnökválasztás második fordulójára. A közvélemény-kutatások a két államfő-jelölt közül Victor Ponta jelenlegi miniszterelnök győzelmét tartották reálisabbnak. A ,,putyini-medvegyevi csere” azonban elmaradt. A történelmi Erdély választópolgárai, benne a magyar és a román lakossággal, illetve a magát elhallgattatni nem hagyó diaszpórában élő románság ugyanis befogta a korábban Erdélyt felfaló sárkány száját.

1
Karikatúra az első forduló eredményeiről. A kék szín Klaus Johannis , a piros Victor Ponta ,,bázisát” jelöli. Forrás: Facebook

Sok román, de kevés magyar voksolt

A második forduló magas részvételi arányokat hozott. A választásra jogosultak több mint 60 %-a járult az urnák elé. A magyarság körében azonban alacsony volt a választási kedv. A három székely megye közül Maros nyert 58,06%-os részvételi aránnyal. Országos átlagban is az utolsó helyek egyikén kullogott Kovászna (49,87%) és Hargita (47,82%) megye. A legtöbben, közel 70%-nyian Kolozs megyében mentek el szavazni, ahol egyébként a legnagyobb arányú győzelmét aratta a keresztény-liberális Klaus Johannis.

2
Országos részvételi arányok. Forrás: adevarul.ro

Habár alacsony magyar részvétel jellemezte az elnökválasztást, Johannis a magyarok körében magabiztosan, 85%-kal tudott nyerni. Ez maximum a Romániai Magyar Demokrata Szövetség számára lehetett meglepetés. A második fordulót megelőző napok történései ugyanis világosan megmutatták: a romániai magyar politikai élet jelentős személyiségei, így Tőkés László és az RMDSZ ,,ellenzéke” egy közös, erdélyi elnököt láttak és láttattak Johannis személyében.

3
A második forduló eredményei. Forrás: adevarul.ro

Az első fordulóban Ponta 27 megyében és a fővárosban győzött. Johannis ezzel szemben 12 megyében végzett az első helyen. A közjátékoktól sem mentes november 16-ával azonban maga mögött tudhatja a korábban piros színű Prahovát, Konstancát, Krassó-Szörényt, illetve Székelyföldet.

A választási győzelem mellett Johannis a Facebook-on is tarolt 

 hirdetes_300x300  

A szavazókörök mellett a közösségi médiában is ment a harc. Ponta ellen kampányolt a jelenlegi államfőhöz, Băsescu-hoz közeli Népi Mozgalom Párt (PMP) tagja, Elena Udrea, aki a saját facebook-oldalán buzdította voksolásra a népet.

4
,,Ponta, Párizs nem akar téged!” – olvasható a francia trikoloron, melyet Elena Udrea tart. Forrás: Elena Udrea hivatalos facebook oldala

Eközben a szociáldemokrata jelölt családja körében szavazott, amit persze ő is megosztott követőivel.

5
A miniszterelnök és a first lady, akiket gyermekeik is elkísértek a szavazásra. Forrás: Victor Ponta facebook oldala

Klaus Johannis, akinek közösségi profilját ez év május 29-én hozták létre, a Kolozsvaros.ro összesítése szerint a világ 15. legtöbb lájkolójával rendelkező politikusa. A választás napján a diaszpórában élő románok kapták tőle a legtöbb posztot. Hatalmas felháborodást és több nagyvárosban sorozatos megmozdulásokat váltott ki ugyanis, hogy a jelenlegi kormányzat nem jelölt ki elég szavazókört a külföldön élő választók számára, ezzel is megnehezítve a külhoniak voksolását. Egyes vélemények szerint ez azért történt, mert a diaszpórában élő románok körében az ACL jelöltje nagyobb népszerűségnek örvendett, mint szociáldemokrata ellenfele. Johannis többek között az Ausztráliában és az afrikai kontinensen élő szavazóinak is megköszönte a támogatást.

6
Az Angela Merkelt és David Cameront megelőző romániai elnök. A mottója: ,,Lássunk munkához! Románia jobban teljesít.” Forrás: Facebook

 

A közjáték sem maradhatott el. A jelenlegi államfő, Traian Băsescu az Államelnöki Hivatal közleményében kérte a kormánytól, hogy sürgősségi kormányrendelet elfogadásával tolják ki a külképviseleteken az urnazárást éjfélig. Egy másfajta politikai kultúrában ennek a történésnek súlya lett volna. Romániában azonban ez fel sem merült.

Az akció utáni reakciók

Az eredmények kihirdetését követően Románia új elnöke nem tétlenkedett. Máris éles hangnemben beszélt az orbáni Magyarországról. A Financial Times-ban megjelent cikk szerint Johannis és Ponta is EU-barát, nyugati irányultságú, hangsúlyosan illiberalitás-mentes, Orbántól-elhatárolódó politikai programot hirdetett meg. Johannis mindezt überelve kijelentette, hogy napjaink Magyarországa nem jó irányba halad.

A választást elvesztő Ponta vasárnap este telefonon gratulált ellenfelének: ,,Gratuláltam Klaus Johannisnak, a népnek mindig igaza van.”– nyilatkozta a miniszterelnök.

7
A vesztes Ponta büszke arra az 5,2 millió románra, aki rá szavazott, és ígéri, hogy minden erejével őket fogja képviselni a jövőben. Forrás: Victor Ponta facebook oldala

Két nappal a megválasztását követően Angela Merkel is gratulált az új román elnöknek. A lépés Merkel asszony részéről nem tekinthető meglepőnek, hiszen már az első forduló előtt is biztosította támogatásáról Johannist. A szívélyes gratulációban a német kancellár így fogalmazott: ,,Tanácsokkal és tettekkel is támogatni fogjuk Románia reformtörekvéseit és megbízható partnere leszünk az Európai Unióban.”

8
Az idén hatvanéves német kancellár. Pártja. a Kereszténydemokrata Unió annak az Európai Néppártnak a tagja, amelynek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és Tőkés László is. Forrás: theguardian.com

Kakasok a szemétdombon: a magyar oldal és az elnökválasztás

Ahogy már korábban beszámoltunk róla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) arra szólította fel a magyarokat, hogy a második körben mindenki a saját meggyőződése szerint szavazzon. Koalíciós partnerét azért utasította el, mert annak támogatói mögött ott van a magyarellenes Nagy-Románia Párt is. Johannist pedig az autonómia semmibe vétele miatt nem támogatta. Az eredmények napvilágra kerülését követően felröppent a hír, hogy a Szövetség kilép a kormánykoalícióból. Erről azonban érdemi döntés még nem született.

Az RMDSZ ,,ellenzéke”, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és Tőkés László a második fordulót megelőzően így fogalmazott: ,,Az elnökválasztással tnemhogy egy „új korszak” kezdődne, hanem fennáll annak a veszélye, hogy a vasárnapi második fordulóban – az erdélyiMSZP, vagyis azRMDSZ hathatós közreműködésével – a nacionálkommunizmus „régi korszaka” tér vissza Romániában.” Az egykori református püspök az Európai Parlamentben üdvözölte Johannis győzelmét és elmondta, az RMDSZ eddig soha nem azt a jelöltet támogatta, amelyet az Európai Néppárt támogatott. Ezt követően felszólította az RMDSZ-t, hogy ,,vizsgálja felül eddigi hibás opportunista politikáját, és összhangban az erdélyi magyar választók akaratával, térjen vissza az Európai Néppárt által képviselt értékrendhez.”

Felmerül a kérdés, hogy mennyit profitálhat a romániai magyarság Klaus Johannis győzelméből. Az RMDSZ-t mindenképpen tanulságok levonására kötelezi ez az elnökválasztás. De a jobboldali ellenzékének sem érkezik el a megnyugvás. Az új elnök ugyanis többször hangoztatta, hogy nem tart elképzelhetőnek egy etnikai alapú régiófelosztást az országban. Egy percig se gondoljuk, hogy a szászságából kabarét csináló, román himnuszt éneklő, Székelyföld autonómiáját figyelmen kívül hagyó, most már államelnök adu ász a romániai magyarság számára.

Békési Júlia Boglárka

Forrás: bec2014.ro, adevarul.ro, maszol.ro, kolozsvaros.ro, transindex.ro

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Ajánlott cikkek:

1. Aki A-t mond… – avagy a román miniszterelnök-helyettes lemondásának háttere

2. Román államelnök-választás magyar szemüvegen keresztül

3. A kettéosztott Románia története: az államelnök-választás első fordulójának margójára

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!