Fej nélküli test és gyárrobbantás Franciaországban.

Öngyilkos merénylet egy kuvaiti mecsetben a pénteki ima kellős közepén

Tömegmészárlás Tunéziában két, turisták által látogatott szállodában. Legalább 27 halottal.

Ez a mai nap  mérlege. Eddig. Mindhárom eset a jelek szerint az Iszlám Államhoz köthető.  És bár a terrortámadások összefüggésére egyelőre nincs bizonyíték, Krajcsír Lukács, a Körkép.sk külpolitikai elemzője szerint háttérük közös lehet.

tunisz2
A képen az egyik feltételezett tuniszi terrorista, akit menekülés közben elfogtak. Kép: RTVS

 

Az ISIS aktivitásának hátterében elemzőnk szerint a következő áll:

 hirdetes_810x300  

Közeledik június 29/30-a. Vagyis az „Iszlám Állam” kikiáltásának egy éves évfordulója,vagy ha jobban tetszik „születésnapja”. Ilyenkor szélsőséges iszlamista csoportok lévén, valami „szimbolikussal és elrettentővel” készülnek, valamint merényletek sokaságával akarják bizonyítani, hogy erősebbek, mint valaha és a „kezük mindenhova” elér.

Amióta elfoglalták Palmürát, azóta megy a diskurzus a szélsőséges oldalakon, hogy a „kalifátus születésnapjára”, „valami nagy dobással” készülnek, ami „grandiózus”, megfelelő üzenet” lesz a világ számára.

Ezen a héten az ISIS szóvivője, Abu Mohamednek azt a felhívását tette közzé, hogy a terroristák a ramadán hónapját a sorozatos csapások időszakává tegyék a „hitetlenek” számára.

Krajcsír Lukács

Közben pedig két nappal ezelőtt ISIS terroristák szivárogtak be Kobáne városába, amit már egyszer megvédtek a kurdok. Válogatás nélkül elkezdték gyilkolni a civileket, a BBC szerint eddig 120-an vesztették életüket.

Szijjártó Péter mai sajtótájékoztatóján az MTI szerint elmondta, a külügyminisztériumnak kilenc olyan magyarról van tudomása, akik a támadásban érintett egyik hotelben szálltak meg. Velük kapcsolatban állnak, egyiküknek sem esett bántódása. Egy másik, 21 fős magyar csoport pénteken érkezett volna az érintett szállodába, de még időben átirányították őket egy másik hotelbe.

Az eseményeket továbbra is követjük.

Körkép.sk/nyk.

Nyitókép: Instagram

 

További ajánlott írások:

1. Unokáink sem fogják látni – A „kalifátus” kultúrarombolása Közel-Keleten

2. Vér és homok: A „kalifátus” tombolása Líbiában

3. A kocka már el van vetve

4. A „kalifátus” Sztálingrádja: Kobáne ostroma I. rész

5. Nem akarásnak koalíció a vége: Kobáne ostroma II. rész 

6. A Sötétség Serege – Irak az összeomlás határán

7. Öt film, amikből megérthetjük, hogy mi zajlik a Közel-Keleten 

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!