Az Európai Bizottság vizsgálatot indított Andrej Babiš, szlovák származású cseh pénzügyminiszter érdekeltségi körébe tartozó Agrofert ellen. A névtelen bejelentés értelmében a politikus úgy változtatott a jogszabályokon, hogy azzal saját cégének, az Agrofertnek kedvezett.

 

Az európai korrupcióellenes hivatal (OLAF) vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy az Agrofert jobb feltételeket lobbizott-e ki saját magának az európai támogatások merítésénél. A cseh sajtó értesülései szerint ezzel több pénzhez jutott az EU-s alapokból.

 

Az Agrofert Szlovákiában is aktív. Több élelmiszeripari vállalat (csirkekombinát, pékség) is hozzá tartozik. Az Agrofert csoport élén a milliárdos Andrej Babiš áll, aki cseh pénzügyminiszter is egyben. A cseh sajtó értesülései szerint az OLAF érdekellentét gyanújával kapcsolatban kezdett vizsgálatot, melynek célja, hogy kiderítse, Andrej Babiš nem részesítette-e a saját vállalatát előnyben a jogszabályok kialakításánál.

  hirdetes_300x300   

 

OLAF
Kép: neovlivni.cz

 

Az Európai Bizottság birtokában levő dokumentumok szerint az egyik levélben maga az Agrofert igazgatótanácsának alelnöke, Peter Cinger kéri a cseh gazdasági miniszter-helyettest, Tomáš Novotnýt, aki egyúttal az EU-s alapok merítéséért is felel, hogy a nagyvállalatokra vonatkozó 20 százalékos merítési határt emeljék 40 százalékra. A levelet ráadásul nem saját nevében írta alá, hanem a vegyipari kamara elnökeként.

 

A minisztérium elismerte, hogy Novotný eleget tett a kérésnek. Amennyiben a gyanú beigazolódik, az alááshatja a Csehországban igencsak népszerű Babiš hitelét, akit a kifizetett támogatások visszaszolgáltatására is kötelezhetnek. Az Agrofert tagadja, hogy a cég sikerei és Babiš minisztersége között bármiféle kapcsolat állna fenn.

 

„A cég EU-s alapokból származó bevét elnövekedése jóval korábbi időszakra vonatkozik, az erről szóló döntések pedig megelőzték Andrej Babiš miniszteri kinevezését“ idézi a neovlinvi.cz az Agrofert reakcióját.

 

aktuality.sk/neovlivni.cz

Nyitókép: blesk.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!