„Nem az Egyesült Államok az egyetlen olyan fejlett ország a világon, ahol fegyveres erőszak van, de az egyetlen, ahol ilyen gyakran követnek el fegyveres erőszakot” – fogalmazott Barack Obama elnök helyi idő szerint kedden délelőtt a Fehér Ház Ovális irodájában, amikor bejelentette elnöki rendeletét a fegyverviselés -és eladás szigorítására.

 

Az elnöki rendelet alaposabb és szélesebb körű ellenőrzést rendel el a potenciális fegyvervásárlók körében és mindenki számára engedélykötelessé teszi a fegyverek forgalmazását.

 

„Az idő sürget bennünket” – fogalmazott Obama, aki a hirado.hu beszámolója szerint beszéde során többször is teret engedett érzelmeinek, szeme megtelt könnyel, hangja elcsuklott, s könnyeit törölgette, amikor az egyik fegyveres merénylet gyermekáldozatait emlegette. Amikor a 2012 decemberében, Sandy Hook iskolájában történt lövöldözésről beszélt, melynek során 28 személy vesztette életét a tragédiában, köztük 20 gyerek, elsírta magát a kamerák előtt. „Ennek véget kell vetni” – mondta.

 hirdetes_810x300  

 

„Közömbösekké váltunk” – ismételte meg azt, amit már korábban, más beszédeiben is elmondott. „Hiszek az amerikai alkotmányban” – mondta, utalva ezzel arra, hogy az amerikai alkotmány második kiegészítése minden állampolgár számára lehetővé teszi lőfegyver viselését. De „a fegyverlobbi a Kongresszust ugyan fogva tarthatja túszként, de egész Amerikát nem ejtheti túszul”. Kifejezte meggyőződését, hogy a szigorítás valóban változást hoz majd.

 

 

 

 

Csaknem valamennyi elnökjelölt-aspiráns és mértékadó politikus kommentálta Barack Obama amerikai elnöknek a fegyverviselés és -eladás szigorítására vonatkozó rendeletét szerdán.

Az elnök párttársa, Hillary Clinton Twitter-üzenetben üdvözölte Obama döntését. „Köszönet a döntő lépésért… következő elnökünknek erre építkeznie kell, és nem elvetnie” – fogalmazott a demokrata párti politikus, akit a 2016-os elnökválasztás esélyesének tartanak.

 

A republikánusok valamennyi elnökjelölt-aspiránsa bírálta az elnöki döntést.

 

Az elnöki rendelet alaposabb és szélesebb körű ellenőrzést rendel el a potenciális fegyvervásárlók körében és mindenki számára engedélykötelessé teszi a fegyverek forgalmazását. Obama bejelentésére azonnal reagált Paul Ryan, a képviselőház republikánus párti elnöke. „Az elnök intézkedései nem sértik az alkotmány második kiegészítését, de éberek leszünk” – nyilatkozta Ryan.

 

hirado.hu/hnonline.sk

 

Nyitókép: youtube.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!