Sorra reagálnak a világ nagyhatalmai és a szomszédos államok Észak-Korea mai állítólagos hidrogénbomba robbantására.

 

Mint ismert, az észak-koreai állami média azt közölte, hogy az ország sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával szerdán. Nem sokkal korábban a dél-koreai és a kínai földtani intézet is arról számolt be, hogy emberi tevékenység, feltételezhetően robbanás okozott földrengést a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság északkeleti részén.

 

Megfigyelők meglepetésként értékelték a robbantásról szóló bejelentést.

 

 hirdetes_300x300  
EK1
Az észak-koreaiak a földrengésről szóló híreket nézik. Kép: aktuality.sk

 

Dél-Korea

 

Keményen elítélte a robbantást, további lépéseiről szövetségeseivel és a régió nagyhatalmaival fog konzultálni.

 

Kína

 

A hidrogénbomba robbantást Kína is kritizálta, aki az észak-koreai rezsim legközelebbi szövetségese. Peking kijelentette, hogy a robbantásról előzetesen nem votl tudomása, és hivatalos tiltakozást nyújt be Phenjannak.

 

Japán

 

A japán kormányszóvivőt, Josuhida Sugut a Reuters hírügynökség idézi, aki azt mondta, hogy Japán partnereivel, az USA-val, Dél-Koreával, Kínával és Oroszországgal konzultál a válaszlépéseket illetően. „Ez elfogadhatatlan számunkra. A lehető legszigorúbban elítéljük” mondta Suga a mai sajtótájékoztatón. Sinzó Abe miniszterelnök nem sokkal ezután azt mondta, hogy az észak-koreai robbantás Japán biztonságát fenyegeti, ami kemény reakciót von magával.

 

Abe
Sinzo Abe japán miniszterelnök. Kép: teraz.sk

 

USA

 

Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, Ned Price az AP hírügynökség szerint azt mondta, hogy a „mi továbbra is megvédjük a térségben szövetségeseinket, köztük a Koreai Köztársaságot, és megfelelő módon megválaszoljuk Észak-Korea bármely provokációját.” Az Egyesült Államokban a szakértők egyelőre még csak vizsgálják az észak-koreai állítólagos hidrogénbomba-robbantásról Phenjanban tett bejelentést, John Kirby külügyi szóvivő ennek ellenére felszólította Észak-Koreát, hogy tartsa tiszteletben nemzetközi kötelezettségei.

 

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető december elején utalt rá, hogy a kelet-ázsiai kommunista diktatúrának hidrogénbombája is van, de ezt szakértők és az Egyesült Államok is kétkedve fogadta. Az atommaghasadás elvén alapuló atombombánál sokkal pusztítóbb erejű a hidrogénbomba, amely a magfúzióval vált ki robbanást – ugyanakkor sokkal nehezebb is létrehozni egy ilyen fegyvert.

 

EK2
Japán meteorológus mutatja a grafikonok kilengéseit az észak-koreai hidrogénbomba robbantása után. Kép: aktuality.sk

 

A phenjani rezsim rendszeresen tesz ellenőrizhetetlen kijelentéseket a nukleáris fegyverkezés terén elért képességeivel kapcsolatban. Például azt állítják, hogy atomfegyvereikkel képesek elérni az Egyesült Államok területét, ezt azonban a szakértők többsége egyelőre kizártnak tartja. Ugyanakkor az ország 2006 és 2013 között már végrehajtott három kísérleti atombomba-robbantást, és emiatt nemzetközi szankciókat kapott.

 

Ha a szerdai bejelentés igaz, újabb szankciókra számíthat a kommunista diktatúra.

 

Amerikai és kínai szakértők korábban úgy becsülték, hogy Észak-Koreának 10-20 atomrobbanófeje lehet.

 

Phenjan közlése előtt másfél órával térségbeli földtani intézetek azt közölték, hogy a Richter-skála szerint 4,9 és 5,1 közötti erősségű földrengést észleltek a felszín alatt kis mélységben Észak-Korea északkeleti részén, nem messze Kildzsu városától, amelynek körzetében található a legfőbb észak-koreai nukleáris kísérleti központ is. Phenjan ezen a területen hajtotta végre korábbi atomrobbantásait.

 

EK3
Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor. Kép: aktuality.sk

 

MTI/SITA/TASR/Körkép.sk

Nyitókép: smh.com.au

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!