Közvetlenül a lengyelországi választások után még úgy tűnt, hogy pontosan ugyanaz a forgatókönyv valósul meg majd Lengyelországban, mint korábban Magyarország esetében.

 

Jarosław Kaczynski pártja, a Jog és Igazságosság nyerte fölényesen a lengyelországi parlamenti választásokat, és alakított a nemzeti érdekek képviseletét rendkívüli módon fontosnak tartó kormányt.

 

Viszont a szerencsétlen lengyel kormány igazából meg sem ünnepelhette a választási győzelmét, szinte azonnal megjelentek a lengyel demokrácia vészhelyzetéről szóló írások Nyugat-Európa szerte és természetesen az Egyesült Államokban is.

 

 hirdetes_810x300  
lengyel_nol
Varsói újságárus. Bedarálják a médiát? Kép: nol.hu

 

Lélegzetvételnyi időt sem hagytak Varsónak azt remélve, hogy ezzel eltéríthetik elképzeléseitől az új lengyel kabinetet.  Két hónappal a kormány beiktatása után már vitanapot tartott az Európai Parlament, kötelezettségszegési eljárásokkal fenyegetőztek a lengyel reformok miatt, elsősorban a tisztességes tehermegosztás jegyében a bankokra és a multinacionális vállalatokra kirótt különadók miatt.

 

A lengyelellenes forgatókönyv ugyanaz, mint a korábban Magyarország elleni

 

Bizonyára az se tetszik az EU urainak, hogy a lengyel kormány mindeközben szembemegy azokkal az európai uniós döntésekkel, amelyekkel nem ért egyet, s amelyekkel nem is kötelessége egyetértenie.

 

A lengyelellenes forgatókönyv szinte teljesen megegyezik a Magyarországgal szemben íródott és folytatódott (folytatódó) elmarasztalással!

 

Az Európai Parlamentben annak idején Daniel Cohn-Bendit, Ulrike Lunacek, Rui Tavares és mások vészjóslóan komor arccal, letapasztott szájjal, paranoiás révületben fejezték ki tiltakozásukat a magyarországi cenzúra és médiaterror ellen, nyugat-európai és washingtoni újságírók megrendelésre siratták a magyar demokráciát, a köztársaságot, félve elsősorban attól, hogy Magyarország precedens értékű jelentőséggel bírhat Európában.

 

És láss csodát, Lengyelországban most hirtelen partnerre lelt az ország!

 

Kaczynsky_Orban
Jaroslaw Kaczynski és Orbán Viktor január 6-i nem hivatalos találkozója a dél-lengyelországi Niedzica vára, illetve a város „Zöld Bárány” (Zielona Owiecka) nevű fogadójában. Kép: twitter

 

Lengyelországnak Magyarországgal szemben az a nagy szerencséje, hogy külpolitikában egységes, és a komolyan vehető politikai pártok – nézeteiktől függetlenül – kiállnak országuk szuverenitása mellett, és nem fogadják el szó nélkül a túlzott Európa Uniós beavatkozást. Ezzel szemben Magyarországon a balliberális politikai ellenzéki pártok hatalmuk visszaszerzése érdekében feláldoznának mindent, ami nemzeti értékkel bír, és kéjelegve szolgáltatnák ki az országot bárkinek, aki hatalomhoz segíti őket!

 

Lengyelország: óriási piac, erős gazdaság

 

Persze az is nagy előnyt jelent a lengyelek számára, hogy 38 milliós lakosságával az EU 28 tagállama közül a hatodik legnépesebb, óriási piacot képez, és gazdasági ereje is ebbe a pozícióba rangsorolja az országot.

 

V4
A V4-ek miniszterelnökeinek legutóbbi találkozója Csehországban. Kép: Origo

 

Brüsszel tehát hiába szeretné megbüntetni, szankciókkal sújtani (német kezdeményezésre) Lengyelországot, amiért az új varsói kabinet a magyar kormányéhoz hasonló átalakításokba kezdett, nem tudja, nem képes rá! És ez pozitívan kihathat Magyarországra is, erős szövetségesre talált az ország a lengyelekben! És a lengyel példán okulva a V4-ek másik két országa, Szlovákia és Csehország is még inkább felbátorodhat baloldali (de nemzeti színezetű) kormányaik ellenére, és ez az az összefogás már komoly politikai súllyal bírna Európában.

 

Tudomásom szerint létezik is egy olyan politikai elemzésen alapuló előrejelzés 2016-ra, amely a V4-ek pozíciójának megerősödését feltételezi. Egy erős brit hátszéllel még elképzelhető is!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: natemat.pl (Jarosław Kaczynski és Orbán Viktor találkozója 2011 őszén)

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!