Az európai honatyák sorra adják ki a nyilatkozatokat, amelyben Schengen megőrzésének érdekében tesznek kijelentéseket. Közben Macedónia lezárta a Görögországgal közös határát, Ausztria elvileg pénteken készül ugyanezt megtenni déli határaival. Hetekkel ezelőtt Dánia és Svédország zárta határait.

 

A belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet jövője érdekében emelt szót szerdán Francois Hollande francia államfő. Úgy fogalmazott: „Biztosítani akarjuk Schengen jövőjét, mert annak szétesése nagyon súlyos következményekkel járna az Európai Unióra nézve”. „…Meg kell őriznünk Schengent, azaz (az uniós polgárok) szabad mozgását” – tette hozzá.

 

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerdai közleményében arra reagált, hogy a macedón rendőrség közölte: Macedónia lezárta Görögországgal közös határát a Nyugat-Európába igyekvő illegális bevándorlók előtt. Az intézkedés nyomán több száz migráns rekedt görög területen. Szerinte egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy a schengeni zóna déli határa Görögország északi határára tevődik át. A magyar külügyminiszter kiemelte: mindez törvényszerű következménye annak, hogy Görögország továbbra sem veszi ki a részét a schengeni kötelezettségekből.

 

 hirdetes_810x300  
Akár a közös pénznem is megszűnhet, Fotó: flickr.com
Akár a közös pénznem is megszűnhet, Fotó: flickr.com

 

 

Schengen felbomlása komoly gazdasági következményekkel járna

 

Az unió belső határait 1,7 millió vendégmunkás lépi át naponta. Nagy költsége van annak, ha ezeknek az embereknek várakozniuk kell a határokon – hangsúlyozta Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök szerdán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

 

Ezzel összefüggésbe szakértők is kijelentették az elmúlt napokban, hogy a migrációs hullám miatt visszaállított határellenőrzések az EU belső határain veszélybe sodorják az unió egységes piacát és a munkaerő szabad áramlását. Juncker arra figyelmeztetett, hogy ez végül a közös valuta megszűnéséhez is elvezethet.

 

Az Európai Bizottság legfrissebb elemzése szerint a schengeni övezet határainak teljes lezárása évi 3 milliárd eurós bevételkiesést okozna. Egyedül a Svédországot Dániával összekötő Öresund-híd lezárása mintegy évi 300 millió euróba kerülne.

 

Nem ez az egyetlen probléma, ami most az Európai Bizottságot foglalkoztatja. Juncker elmondása szerint az uniós állam-, illetve kormányfők februári csúcstalálkozójának középpontjában Nagy-Britannia esetleges uniós kilépésének kérdése fog állni.

 

 

MTI, Körkép.sk

Nyitókép: elbasaniplus.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!