Az EU-s belügyminiszterek nem formális hétfői találkozóján a résztvevők felszólították az Európai Bizottságot, hogy készítse elő a Schengenen belüli ideiglenes határellenőrzések 2 évre való meghosszabbításának jogi kereteit. Erről Klaas Dijkhoff, holland migrációs miniszter tájékoztatotta megbeszélés utáni sajtótéjékoztatón. Ez gyakorlatilag a schengeni rendszer két évre való felfüggesztését jelentené.

 

Eddig összesen 5 tagállam vezetett be az EU belső határain ideiglenesen határellenőrzéseket, név szerint Németország, Dánia, Svédország, Franciaország és Ausztria. Az intézkedést a jelenlegi EU-s szabályozások miatt csak 6 hónapra vezethették be, amely májusban lejár. Tavasszal azonban a közép-keleti konfliktusok megoldatlansága miatt a migránshullám újbóli megerősödésére lehet számítani.

 

312014_1200x_AP
Határellenőrzés a dán-német határon. Schengen recseg, ropog. Fotó: AP

 

A schengeni övezet felfüggesztésére további két évre akkor kerülne sor, ha a következő néhány hétben nem sikerülne megoldást találni a migránskérdésre.

 hirdetes_810x300  

 

Dijkhoff szerint a Schengen megmentését illetően az EU már kifutott az időből. „Egy évvel ezelőtt mindannyian figyelmeztettünk arra, hogy ha nem találunk megoldást, Schengen nyomás alá kerül. És már nyomás alatt van.” – mondta Dijkhoff.

 

Görögország képtelen megvédeni a külső határokat

 

Az EU-s belügyminiszterek sürgették Görögországot, hogy tegyen többet a határainál Európába érkező migránshullám megállítása érdekében.  Néhányan a balkáni ország kizárását is felvetették a schengeni övezetből.

 

Görögország a fő belépőpontja a Törökország felől érkező bevándorlóknak, és eddig a görög vezetés képtelen volt ellenőrzése alá vonni a helyzetet.

 

migrants_greece_yahoo_com
Szír migránsok Lesbos szigetére érkeznek 2015 szeptemberében. Forrás: yahoo.com

 

„Ha nem tudjuk megvédeni az EU külső határait, a görög-török határt, akkor a Schengen külső határa Közép-Európa felé fog elmozdulni.” – jelentette ki Johann Mikl-Leitner, osztrák belügyminiszter.

 

Az EU már korábban is jelentős anyagi forrásokkal segítette Görögországot, hogy gátat szabjon a migránshullámnak keleti határainál, de az 5 beléptető pont közül egyelőre egy működik kellő hatékonysággal, a határok védelme pedig megoldatlan.

 

A görögök szerint az EU nem tett meg mindent, hogy segítsenek Görögországnak a helyzet kezelésében.

 

Görögország 2010-ben gazdasági összeomlását megelőzendő tekintélyes nagyságú pénzügyi mentőcsomagot kapott az EU-tól. Azóta Görögország számos tekintetben nem teljesíti az EU előírásait és elvárásait, különösen a migránskrízissel kapcsolatban. Szakértők szerint a görög államadósság 40 százalékát Németországtól származó kölcsönök teszik ki, ám az EU attól tart, ha túl erősen lépne fel Görögországgal szemben, az Oroszország felé orientálódna.

 

Az EU figyelni fogja a törököknek adott pénz felhasználását

 

Johannes Halm regionális politikáért felelős EU-biztos hétfőn úgy nyilatkozott, hogy az EU követni fogja az Európába beáramló migránsok számát az EU által Törökországnak adott 3 milliárd euró felhasználásának fényében. Hozzátette, hogy a Törökország felől érkező migránsok összetétele megváltozott, becslések szerint a menekültek csupán 40 sázaléka szíriai menekült.

 

Reuters.com, Körkép.sk

Nitókép: linkedin.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!