A találkozóra február 15-én kerül sor Prágában, röviddel a soros EU-csúcs előtt. Erről Bohuslav Sobotka mai pozsonyi találkozóján tájékoztatott.

 

A cseh kormányfőt szlovák kollégája, Robert Fico fogadta. Munkatalálkozójukon áttekintették a migránsválsággal kapcsolatos aktuális kérdéseket. Sobotka, akinek kormánya jelenleg a V4-ek soros elnöki tisztségét is betölti, kijelentette, hogy a találkozó célja, hogy Csehország, Magyarország, Szlovákia és Lengyelország felkészülhessen és közös álláspontra helyezkedjen az EU-csúcs előtt.

 

V4-es vészforgatókönyv készül

 

 hirdetes_810x300  

„Elsősorban arról szeretnék beszélni, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy javítsuk a schengeni övezet külső határainak védelmét“ mondta Sobotka. A V4-ek többek között egy alternatív javaslatról, afféle vészforgatókönyvről is tárgyalni fognak arra az esetre, ha Görögország és Törökország csődöt mondana az EU külső határainak védelmében.

 

fico_sobotka

Robert Fico arról biztosította cseh kollégáját, hogy Szlovákia támogatja a vészforgatókönyvet, aki szerint Makedónia és Bulgária kulcsszerepet játszhat a schengeni övezet védelmében.

 

Olcsó politikai nyilatkozatok helyett valós megoldásokat

 

Fico örülne, ha a prágai csúcs minél több konkrét eredménnyel zárulna. Mint elmondta, Szlovákia kész a nemrég felállított, 300 fős külföldi rendőri kontingensének a bevetésére is. „Szeretnénk megmutatni, hogy megoldások is vannak, nem csak olcsó politikai nyilatkozatok, melyekből már tele a padlás“ tette hozzá.

 

A cseh kormányfő ma egy napos munkatalálkozóra érkezett Szlovákiába.

 

Aktuality.sk

 

aktuality.sk

Nyitókép: aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!