London, Brüsszel – 2016. január 29. – Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kompromisszumos tervezetet terjeszt a pénteken Brüsszelbe látogató David Cameron brit miniszterelnök elé, amelynek értelmében a brit kormány lehetőséget kapna, hogy az EU-munkavállalók csak meghatározott idejű munkaviszony után férhessenek hozzá a brit szociális ellátórendszer egyes szolgáltatásaihoz.

 

Ezt a korlátozást azonban az értesülések szerint London csak abban az esetben alkalmazhatná, ha bizonyítja, hogy az EU-társállamokból érkező munkavállalók beáramlása „elfogadhatatlan terhet” ró a brit jóléti és szociális rendszerre.

 

A britek eredeti tervei alapján az EU-társállamokból érkező munkavállalók csak négyévi folyamatos, legális nagy-britanniai munkaviszony után férhetnének hozzá a brit szociális juttatások teljes köréhez.

 

  hirdetes_300x300   

Cameron a BBC televíziónak adott minapi évindító interjúban ezt a korlátozási tervet azzal indokolta, hogy a többi EU-tagállamból Nagy-Britanniába munkavállalási céllal utazók 60 százalékának nincs állásajánlata, amikor megérkezik, és a sikeresen elhelyezkedők 40 százaléka is „komoly összegű” szociális támogatásban részesül, amely egyes esetekben „7-8-9-10 ezer fonttal” toldja meg éves jövedelmüket.

 

Nagy-Britanniában 2013-as adatok szerint több mint 2,3 millió EU-s állampolgár dolgozott, közülük csupán 5,7 százalék szedett munkanélküli segélyt az Európai Civil Kezdeményezési Szolgálat adatai szerint. Ahogy korábbi cikkünkben már írtunk róla, a nyugat-európai országok számára a vendégmunkások nettó befizetők az államkasszába, miközben az „őshonos” lakosság többe kerül az államnak, mint amit megtermel. Ennek fényében a brit elképzelés célja a bevételek növelése is lehet az EU-állampolgárok rovására.

 

 

MTI, Körkép.sk

Nyitókép: David Cameron brit miniszterelnök, forrás: debmedia.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!