Washington még tavaly titokban egyeztetett Phenjannal arról, hogy folytassanak béketárgyalásokat a két Korea közötti háború formális befejezéséről, de a tárgyalások kudarcba fulladtak – ismerte el John Kirby külügyi szóvivő amerikai sajtójelentések szerint.

 

Washington állítólag feladta még a korábbi előfeltételét is, hogy első lépésként Phenjan csökkentse atomfegyver-arzenálját. Ehelyett azt javasolta az Egyesült Államok, hogy az észak-koreai atomfegyverprogram csak legyen része a tárgyalásoknak. Phenjan elutasította a javaslatot, a január hatodikán végrehajtott észak-koreai pedig véget is vetett a diplomáciai kezdeményezésnek.

 

Az USA szerint Észak-Korea kezdeményezett

 

 hirdetes_810x300  

Az egyeztetésekről először a The Wall Street Journal számolt be, meg nem nevezett amerikai kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva. Kirby a Fox televízió kérdésére elismerte, hogy volt amerikai-észak-koreai kapcsolatfelvétel. Állítása szerint azt nem az amerikaiak, hanem az észak-koreaiak kezdeményezték. „Gondosan megvizsgáltuk javaslatukat és egyértelművé tettük, hogy bármiféle tárgyalásnak része kell, hogy legyen Észak-Korea atomfegyver-mentesítése” – mondta a külügyi szóvivő a Fox televíziónak.

 

Észak- és Dél-Korea a koreai háború (1950-1953) óta nem kötött békeszerződést, a harcokat csak fegyverszüneti megállapodás zárta le. A két ország között éleződik a feszültség, amióta Észak-Korea az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tilalma ellenére nagy hatótávolságú rakétával műholdat állított Föld körüli pályára.

 

A műholdfelbocsátás csak ürügy volt

 

Dél-Korea és a nemzetközi közösség szerint a műholdfelbocsátás csak ürügy volt ahhoz, hogy Észak-Korea kipróbáljon egy nagy hatótávolságú rakétát (amivel megszegte a BT határozatait).

 

Észak-Korea előzőleg januárban bejelentette, hogy sikeres hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre. A nemzetközi közösség egyhangúlag elítélte a lépést, egyúttal pedig súlyos kételyeket fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy Phenjan valóban hidrogénbombát robbantott.

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!