Ezek Belgium újkori történetének legsötétebb napjai a világháború óta – mondta egy belga politikus tegnap a 31 halálos áldozatot és 230 sérültet követelő terrorista-támadássorozatban Brüsszel szívében. A támadásokat az Iszlám Állam (IÁ) vállalata magára.

 

Az IÁ tudatosan a legérzékenyebb célpontot választotta ki a párizsi merényleteket követően: Brüsszelben találhatóak az EU legfontosabb szervei, a NATO európai központja, más nemzeti szervezetek és vállalatok székhelyei, és természetesen a belga kormánynak is Brüsszel ad otthont.

 

A BBC hírportál szerint a belga fővárost nem csak a jelentős célpontok miatt választották a merénylők. Belgiumban ugyanis évek óta tevékenykednek iszlamista csoportok, és több száz belga állampolgárt csábított át az IÁ, hogy Szíriában és Irakban harcoljanak.

 

 hirdetes_810x300  

Bár több európai nagyvárosban is tartózkodnak (többé kevésbé bizonyítottan) iszlamista sejtek, de ezek épp Brüsszelben voltak a legaktívabbak, annak is nyugati külterületein, főképp Molenbeek-ben, ahol jelentős marokkói kisebbség él.

 

Több terrorista, akik részt vettek a tavaly novemberi párizsi merényletekben (130 halott), Molenbeek-ben él. A párizsi terrortámadások irányítója, Salah Abdeslam, a véres esmények után egy nappal visszatért Belgiumba, és március 18-i letartóztatásáig Molenbeek-ben tartózkodott.

 

Az nem tisztázott, hogy tervezett támadásról, vagy Abdeslam letartóztatása miatti megtorlásról szóltak-e a tegnapi brüsszeli merényletek. Tény azonban az Abdeslam elfogása komoly veszteséget jelentett az IÁ számára, ugyanis az elfogott terrorista volt a merényletek logisztikai ellátója.

 

A kérdésnek azonban van egy politikai vetülete is. Nő az elégedetlenség az EU-ban, és nem csak a migránsok, hanem a politikai garnitúra tehetetlensége miatt is. Nem véletlenül erősödtek Európa-szerte a szélsőséges csoportok. A nyugat-európai államok tehetetlensége ugyanakkor kérdésessé teszi, hogy képesek-e egyáltalán megoldani a migránsválság, a gazdasági válság és az ukrán válság problémáját.

 

Bloomberg.com, BBC, Körkép.sk

Nyitókép: BBC

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!