Frissítve: 16.33 Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék (NT) csütörtökön kihirdetett ítéletében felelősnek találta Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt a Szarajevó ostromakor elkövetett háborús bűncselekményekért.

 

Az NT elnöklő bírája, O-Gon Kvon által ismertetett ítélet szerint Karadzicot egyéni büntetőjogi felelősség terheli Szarajevó 1992-1995 közötti ostromáért, és az ostrom során elkövetett srebrenicai népirtásért, amelyben a boszniai szerb erők mintegy nyolcezer boszniai férfit és fiút gyilkoltak meg.

 

A boszniai szerb hadsereg Karadzic jóváhagyása nélkül nem ágyúzhatta, illetve lövethette volna orvlövészekkel a – háború előtt szerbek, muzulmánok és horvátok által vegyesen lakott – boszniai fővárost – indokolta az ítéletet a bíró.

 

  hirdetes_300x300   

A hágai törvényszék tíz vádpontban bűnösnek találta és 40 év börtönre ítélte Radovan Karadzicot.

 

Az NT elnöklő bírája, O-Gon Kvon által ismertetett ítélet szerint Karadzic felelős a srebrenicai népirtásért, amelyben a boszniai szerb erők mintegy nyolcezer boszniai férfit és fiút gyilkoltak meg.

 

A törvényszék felelősnek mondta Karadzicot a Szarajevó ostromakor elkövetett háborús bűncselekményekért, de nem állapította meg a felelősségét a népirtással kapcsolatos másik vádpontban. A Karadzic elleni tizenegy pontos vádiratban népirtás, háborús és emberiesség elleni bűntények szerepeltek.

 

A bűncselekmények az 1992-95-ös, közel százezer halottat követelő boszniai háború idején történtek.

 

sarajevo_02ostroma_honvedelem-hu
Szarajevó az ostrom alatt. Forrás: Honvedelem.hu

 

 

Karadzic tegnapi interjújában ártatlannak vallotta magát, úgy nyilatkozott, „Tudom, mit akartam, mit tettem, sőt azt is, amiről álmodtam, és egyetlen értelmes bíróság sincs, amely elítélhetne. (…) A béke megőrzése, a háború megelőzése, és vallástól függetlenül az emberek szenvedésének csökkentése érdekében vívott állandó harcom inkább tiszteletet, mint üldöztetést érdemel” – fogalmazott.

 

Radovan Karadzic megítélése Bosznia-Hercegovinában a mai napig vitatott

 

Az ország többségében bosnyákok és horvátok lakta részében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban egyértelműen háborús bűnösnek tartják Karadzic-ot, míg a szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságban inkább hősként tekintenek rá.

 

sebrenicai mészárlás_hvg
Tömegsír Szebrenicánál. Forrás: HVG

 

Milorad Dodik boszniai szerb elnök például 2008-ban még háborús bűnösnek nevezte, később pedig tanúként mellette vallott, néhány nappal ezelőtt pedig egy Karadzicról elnevezett egyetemi kollégiumot avatott Szarajevó közelében. Beszédében úgy fogalmazott: „annak a férfinak szenteltük ezt a kollégiumot, aki kétségtelenül lerakta a Szerb Köztársaság alapjait”.

 

A boszniai háború 1992 és 1995 között, Jugoszlávia és Horvátország beavatkozásával a Bosznia-Hercegovinában élő bosnyákok, szerbek és horvátok között zajlott. Összesen 97 ezer ember életébe került a konfliktus, a civil áldozatok zöme moszlim volt. A sebrenicai mészárlás a háború legvéresebb mozzanata volt, 1995 júliusában történt. Sebrenicát előzőleg az ENSZ erői biztonságos területnek nyilvánítottak, majd a Szerb Köztársasági Hadsereg és több félkatonai szervezet tagjai több mint 8700 bosnyákkal végeztek.

 

 

MTI, Körkép.sk

nyitókép: Theguardian.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!