Az Európai Unió és Törökország között létrejött migrációs egyezmény végzetes hibáira mutat rá, ahogy tömegesen és jogszerűtlenül kényszerítik vissza Törökországból a véres polgárháború által romba döntött Szíriába a menekülteket – írta pénteken kiadott közleményében az Amnesty International (AI) nevű jogvédő csoport.

 

John Dalhuisen, a szervezet európai és közép-ázsiai igazgatója úgy vélte, hogy „ezt az alkut csak kemény szívvel, a nemzetközi jogot meggondolatlanul figyelmen kívül hagyva lehet végrehajtani.”

 

Törökország sem biztonságos számukra

 

 hirdetes_810x300  

Dalhuisen közlése szerint „az EU vezetői annyira kétségbeesetten zárnák le a határaikat, hogy szándékosan figyelmen kívül hagyták a legalapvetőbb tényeket: Törökország nem biztonságos ország a szíriai menekültek számára, sőt, napról napra kevésbé biztonságos”.

 

A szervezet által Törökország déli tartományaiban, például Hatay területén január közepe óta a török hatóságok szinte mindennapos gyakorlatává vált, hogy körülbelül 100 fős, szíriai férfiakból, nőkből és gyerekekből álló csoportokat gyűjtenek össze és küldenek vissza a polgárháború sújtotta Szíria felé. Az AI közleménye kiemelte: a török, az európai uniós és a nemzetközi joggal is ellenkezik a menekültek visszaküldése Szíriába bármilyen formában.

 

Egyelőre 72 ezer fős kontingens

 

„Az EU nem gyakorol nyomást Törökországra, hogy fokozza a szír menekülteknek biztosított védelmet, hanem pontosan az ellenkezőjére ösztönzi őket” – hangsúlyozta Dalhuisen.

 

Az EU és Törökország március 18-án állapodott meg a Törökországból az EU felé irányuló illegális migráció visszaszorítását célzó közös intézkedésekről. A március 20. óta hatályos megállapodás legfőbb pontja szerint a Törökországból az Égei-tengeren Görögországba illegálisan átkelő menedékkérőket ügyük elbírálása után vissza kell küldeni Törökországba, és a tehermegosztás jegyében az uniós tagországok – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit az illegális határátlépés miatt a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

 

Jelenleg körülbelül 200 ezer, otthona elhagyására kényszerített ember tartózkodik a török-szíriai határ 20 kilométeres körzetében. A humanitárius segélycsoportok és a táborok lakói szerint a határhoz közeli menekülttáborokban borzasztó állapotok uralkodnak.

 

MTI

 

Nyitókép: faktor.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!